Zupa rybna – właściwości, przepis, zalety

Niestety na naszych stołach za rzadko gości zupa rybna. Trudno w to uwierzyć biorąc pod uwagę jak łatwo ją przygotować oraz to, jaki doskonały ma smak i aromat. Zupa rybna jest też bogatym źródłem składników odżywczych. Mięso ryb zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Zupa rybna – właściwości, przepis, zaletyZupa rybna – właściwości, przepis, zalety

Właściwości zupy rybnej

Zupa rybna jest bardzo zdrową i smaczną poprawą. Znajduje się w niej wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych takich jak: witaminy D, A i z grupy B, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy omega-3 (EPA, DHA).

Nienasycone kwasy tłuszczowe spełniają w organizmie bardzo ważne zadanie. Są one między innymi niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu i siatkówki oka. Biorą one również między innymi udział w procesach tworzenia błon komórkowych i wzmacnianiu odporności organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 redukują poziom złego cholesterolu LDL) we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe a także korzystnie wpływają na pamięć i koncentracje.

Zalety zupy rybnej

Według specjalistów zupa rybna jest znacznie zdrowsza niż poprawy przygotowywane z ryb smażonych oraz wędzonych. Produkty wędzone zawierają dużą zawartość soli, która jeśli jest spożywana w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast smażenie znacznie podnosi wartość kaloryczną posiłku. Poza tym podczas smażenia ryba poddana jest znacznie wyższej temperaturze niż w czasie gotowanie a przez to traci znacznie większą ilość wartości odżywczych. Podsumowując zupa rybna jest prostym, smacznym i zdrowym daniem, które powinno dużo częściej gościć na naszych stołach.

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Przepis na zupę rybną

Zupę rybną można przygotować na bardzo różne sposoby. Jednak najbardziej popularnym przepisem jest ten oparty na wywarze warzywnym. Do przygotowania tej wersji zupy rybnej będą potrzebne takie składniki jak:

  • 0,5 kg ryby (dorsza lub morszczuka),
  • 2 litry wody),
  • 2 marchewki),
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule
  • mały seler,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek.

Przygotowanie zupy rybnej zaczyna się od sporządzenia wywaru warzywnego. Do zagotowanej wody należy włożyć marchewki, pietruszkę, cebule, seler, por i liście laurowe a następnie gotować przez około pół godziny. Gdy wywar warzywny jest gotowy, należy włożyć do niego najważniejszą część zupy rybnej, czyli mięso ryb a następnie wszystko gotować przez kolejne kilkanaście minut. Co jakiś czas należy sprawdzać czy mięso nie jest zbyt rozgotowane.

Gdy zupa rybna jest gotowa należy do niej dodać drobno posiekany koperek oraz doprawić ją do smaku ulubionymi świeżymi ziołami. Zupa rybna może być też zabielona jogurtem lub śmietaną.

Ile kalorii ma zupa rybna?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 200 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna72,0 kcal144 kcal
Białko7,40 g14,80 g
Węglowodany5,60 g11,20 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz2,20 g4,40 g
Tłuszcze nasycone0,50 g1,00 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol12,00 mg24,0 mg
Witamina C0,30 mg0,60 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,14 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,64 mg5,28 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,01 mg0,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,01 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy1,00 µg2,00 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A40,0 i.u.80,0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń35,0 mg70,0 mg
Żelazo0,50 mg1,00 mg
Magnez1,00 mg2,00 mg
Fosfor112 mg224 mg
Potas128 mg256 mg
Sód30,0 mg60,0 mg
Cynk0 mg0 mg
Miedź0 mg0 mg
Mangan0,01 mg0,02 mg
Selen0 µg0 µg
Woda84,0 g168 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka