Kokos – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Kokos jest owocem z palmy kokosowej. Możemy wyróżnić kokos świeży, który coraz częściej można dostać w naszych sklepach oraz orzech kokosowy, który gości w nich od wielu lat. Jakie właściwości ma kokos? Co można przygotować z kokosa?
1. Charakterystyka kokosa
Palma kokosowa pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W takcie odkryć archeologicznych dowiedziono, ze kokosy rosną na ziemi od 15 milionów lat. Palma kokosowa jest najbardziej rozpoznawalną palmą, która rośnie wzdłuż tropikalnych brzegów mórz i oceanów.
Owoce palmy kokosowej czyli właśnie kokosy, to pestkowce. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy.
Pestka ma 3 otwory, są to otwory kiełkowe. Wnętrze orzecha kokosowego wypełnia biała bielma oraz woda kokosowa.
Kokosy mogą warzyć nawet 2,5 kg. Z jednej palmy kokosowej można uzyskać ok. 75 kokosów rocznie. Unoszą się na wodzie i co jest ciekawostką owoce kokosa znajdowano także w Norwegii.
Palma kokosowa potrzebuje dużo słońca, piaszczystej i słonej plaży. Palma kokosowa lubi dużą wilgotność dlatego najczęściej występuje w klimacie tropikalnym.
2. Wartości odżywcze kokosa
Kokos zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów. 100 g kokosa to 352 kalorii. Kokos jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, i cynku.
W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K.
Kokos jest dobrym źródłem błonnika. Kokos zawiera 70 proc. tłuszczów, 14 proc. węglowodanów oraz 7 proc. białka.
3. Właściwości zdrowotne kokosa
Kokos ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Dzięki kokosowi można obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki temu minimalizuje się także ryzyko miażdżcy.
Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie wpływają pozytywnie na dobry cholesterol HDL. Osoby, które spozywaja produkty kokosowe rzadziej zapadają na choroby serca.
Kokos pomaga także w dolegliwościach jamy ustnej. Jest pomocny w zapobieganiu powstawania próchnicy, zapobiega pleśniawkom. Olej kokosowy w kontakcie ze ślina tworzy zębach powłokę dzięki której bakterie nie osadzają się na zębach.
Olej kokosowy wykorzystuje się także do płukania ust olejem. Jest to technika pochodząca z ajurwedy i pomaga pozbyć się wielu chorób i dolegliwości.
Olej z kokosa pomaga zwalczać także drożdżaki Candida albicans, które powodują pleśniawki.
Kokos może pomóc w odchudzaniu. Szczególnie jest polecany osobom z otyłością brzuszną. Olej kokosowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Kokos może zapobiegać chorobie Alzheimera lub pomagać pacjentom, którzy już chorują na tę chorobę.
Kokos być stosowany jako naturalny antybiotyk. Kokos ma właściwości, które mogą pomóc w walce z gronkowcem, wirusem opryszczki, grypą i odrą.
Zobacz także:
4. Zastosowanie mleka kokosowego
Kokos coraz śmielej pojawia się w naszych kuchniach. Nie używamy już tylko wiórek kokosowych, ale chętnie sięgamy po mleko kokosowe, olej kokosowy czy wodę kokosową.
Kokos możemy wykorzystywać zarówno do deserów jak i do dań głównych, przystawek czy zup. Kokos bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami i ryżem.
Kokos nie zawiera glutenu dlatego też może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu lub z celiakią. Jest polecany także osobom w innymi alergiami pokarmowymi.
Kokos znalazł wykorzystanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Można zastosować go jako podstawa do domowego balsamu do ciała, kremów, czy peelingów.
Kosmetyki z kokosem znajdziemy także w drogeriach.
5. Kaloryczność surowego miąższu z kokosa
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 80 g (1 szklanka, rozdrobniony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 354 kcal | 283 kcal |
Białko | 3,33 g | 2,66 g |
Węglowodany | 15,23 g | 12,18 g |
Cukier | 6,23 g | 4,98 g |
Błonnik | 9,00 g | 7,20 g |
Tłuszcz | 33,5 g | 26,8 g |
Tłuszcze nasycone | 29,7 g | 23,8 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,43 g | 1,14 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,37 g | 0,29 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,30 mg | 2,64 mg |