Wiosenne przystawki i przekąski na imprezę. Jak zrobić szybkie przekąski na domówkę?
Wiosenne przystawki są nie tylko smaczne, ale potrafią także doskonale ozdobić stół podczas rodzinnych czy towarzyskich imprez. Wiosna obfituje bowiem w świeże, kolorowe warzywa, które warto wykorzystać, tworząc imprezowe menu. Jak przygotować przekąski i przystawki z sezonowymi warzywami i owocami? Które przepisy na szybkie przekąski sprawdzą się na parapetówkach, urodzinach i imieninach?
W tym artykule:
Jakie warzywa i owoce wybrać do wiosennych przystawek?
Wiosenne przystawki dobrze jest przygotować z sezonowych warzyw i owoców, których wiosną jest pod dostatkiem. Przede wszystkim są one świeże, dlatego też przygotowane z nich jedzenie na imprezę będzie zarówno apetyczne, jak i zdrowe.
Wiosenne warzywa i owoce, które naturalnie rosną w naszym regionie, nie muszą być transportowane z odległych części świata. Zbierane są wtedy, kiedy są rzeczywiście dojrzałe, przez co są zdecydowanie bogatsze w składniki odżywcze.
Przystawki imprezowe z sezonowymi warzywami są pełne smaku i aromatu, dlatego też warto uwzględnić je, układając menu na przyjęcie. Po jakie wiosenne warzywa i owoce warto sięgać, przygotowując przekąski na stół? Na pewno świetnie sprawdzą się rośliny takie, jak brukselka, kalarepa, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, natka pietruszki, szparagi, ale też truskawki czy bób.
Sałatka z pieczonymi batatami i granatem
Szybkie przekąski na imprezę
Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek domową imprezę bez przekąsek i przystawek. Jednak nie zawsze organizatorzy imprezy mają czas na przygotowywanie wyrafinowanych posiłków. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski imprezowe i szybkie przystawki na zimno.
Szybkie przekąski na domówkę można przygotować nawet na kilka chwil przed wizytą gości. Ich dużą zaletą jest także to, że z reguły nie wymagają one dużych zdolności kulinarnych, a smakują wyśmienicie.
Wiosenna sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Wiosenna sałatka to doskonały pomysł na przekąskę imprezową. Jest lekka, kolorowa, pełna smaku, a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Jak przygotować tę przekąskę? Przepis jest bardzo prosty.
Do jej przygotowania potrzebne są:
- liście młodego szpinaku, ok. 150 g,
- ok. 200 g truskawek,
- kilka orzechów włoskich,
- ok. 100 g sera koziego,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Szpinak i truskawki myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki lub kruszymy. Szpinak wykładamy na talerzu lub półmisku, odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, a następnie układamy na szpinaku.
Następnie dodajemy pokruszony ser kozi. Całość posypujemy kawałkami orzechów włoskich. Na koniec wiosenną sałatkę skrapiamy odrobiną oliwy i octem balsamicznym, przyprawiamy pieprzem.
Kanapeczki z kalarepy
Kanapeczki z kalarepy to prosta przekąska, której przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Są bardzo smaczne, zdrowe. Mogą być bezglutenową i niskokaloryczną alternatywą dla mniej zdrowych, tanich przekąsek, jakimi są kanapeczki na krakersach.
Do ich przygotowania potrzebne są:
Sposób przygotowania:
Kalarepę obieramy, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry. Plastry powinny utrzymać ciężar pasty, jednak nie powinny być zbyt grube. Na każdy plaster nakładamy dowolną pikantną pastę z warzyw. Na paście układamy świeże mikrolistki słonecznika.
Dania gorące na imprezy. Przekąski z piekarnika
Przekąski na imprezę domową mogą być podawane także na ciepło. Choć ich przygotowanie zwykle wymaga więcej organizacji, to jednak są znacznie bardziej sycące i pożywne. Ciepłe dania na imprezy domowe nie muszą być skomplikowane. Warto jest wybierać proste przepisy, które zawsze gwarantują powodzenie.
Szaszłyki z serem halloumi i warzywami podane na rukoli
Szaszłyki z serem halloumi to jeden z niezawodnych pomysłów na "coś na ciepło". Na imprezach szaszłyki znikają błyskawicznie. A ponadto są naprawdę łatwe w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, by powstało bardzo pożywne, a jednocześnie dość lekkie danie.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania szaszłyków?
- 1 cukinia,
- 250 g sera halloumi,
- papryka żółta i czerwona,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwa z oliwek,
- dowolne przyprawy,
- sól,
- cebula czerwona.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie paprykę i ser kroimy w grubą kostkę, a cukinię i cebulę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa i ser umieszczamy w misce, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, a następnie wbijamy na nie zamarynowane składniki. Szaszłyki układamy w niewielkich odstępach na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. 25 minut. Szaszłyki podajemy na rukoli.
Szparagi w boczku pieczone
Szparagi pieczone w boczku to kolejny przepis na przekąskę imprezową na ciepło. Danie to jest pyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Ten przepis na przekąskę to doskonała propozycja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Niezbędne składniki:
- kilka szparagów,
- cienkie plastry boczku wędzonego,
- oliwa z oliwek,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie zawijamy je w plasterki boczku i smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika solimy.
Przekąski na urodziny i parapetówkę
Wiosenne przekąski na parapetówkę czy też przekąski na imieniny powinny być dopasowane do charakteru imprezy. Na pewno w każdych okolicznościach dobrze sprawdzą się tradycyjne koreczki, które są w zasadzie absolutnym hitem podczas każdej domówki. Ponadto w takich okolicznościach doskonale sprawdzają się przekąski z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.
Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą
Kieszonki ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji zarówno na przekąski na imprezę urodzinową, jak i dania na parapetówki czy też na przystawki na imprezy imieninowe. Sprawdzą się one świetnie także np. jako przekąska na 18 urodziny.
Składniki na kieszonki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 250 g sera ricotta,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- żółtko,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyty szpinak i smażymy od czasu do czasu mieszając. Potem dodajemy ser ricotta, całość doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak zdejmujemy z palnika i studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Następnie na środek każdego z nich nakładamy przestudzony farsz. Sklejamy ciasto po przekątnej, tak by powstały trójkąty. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy trójkąty. Kieszonki należy piec w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 12-15 minut.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.