Trwa ładowanie...

Wzmacnia serce i stawy. Wymiata z jelita grubego zalegające złogi

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
05.10.2024 19:45
Sok z suszonych śliwek to tanie i skuteczne lekarstwo na zaparcia
Sok z suszonych śliwek to tanie i skuteczne lekarstwo na zaparcia (Getty Images)

Suszone śliwki obfitują w wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Stanowią one doskonałą bazę do kompotu, ale również soku. Sok z suszonych śliwek stanowi doskonałe remedium na problemy układu pokarmowego. Czy przygotowanie takiego domowego lekarstwa jest trudne? Jaki jest przepis na sok z suszonych śliwek?

spis treści

1. Właściwości zdrowotne suszonych śliwek

Suszone śliwki cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. W tych pysznych bakaliach znaleźć można między innymi:

Niewiele osób ma świadomość, że w suszonych owocach śliwki znajduje się znacznie więcej witaminy A niż w świeżych węgierkach zerwanych bezpośrednio z drzewa.

Zobacz film: "Olej, który nasila ból stawów"

Witamina ta jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, wpływa pozytywnie na zdrowie oczu. Jest niezbędna do metabolizmu żelaza.

Zobacz także: Ich brak skraca życie. Trzy najważniejsze witaminy

Zawarta w suszonych śliwkach miedź wspiera prawidłową pigmentację włosów i zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Potas działa z kolei dobrze na nasze serce oraz układ mięśniowy i nerwowy. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze w organizmie. Sok z suszonych śliwek zapobiega chorobom serca.

W suszonych śliwkach występuje także spora ilość błonnika pokarmowego, odgrywającego niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego układu pokarmowego. W 100 gramach produktu znaleźć można około 9 gramów włókna pokarmowego.

Zobacz także: Nie ma nic lepszego dla wątroby. Stosuj nawet codziennie

2. Zastosowanie suszonych śliwek

Z suszonych owoców śliwy przyrządzić można pyszny kompot czy sok z suszonych śliwek. Bakalie te z powodzeniem można również dodać do ulubionych słodkich wypieków oraz potraw mięsnych. Suszone śliwki to także doskonała przekąska, która zastąpi niezdrowe chipsy, słodkie ciasteczka czy czekoladę. Nie warto jednak przesadzać z liczbą konsumowanego produktu. Wskazane jest spożywanie około 50 gramów suszonych śliwek dziennie (5-6 sztuk).

3. Kiedy warto sięgnąć po sok z suszonych śliwek?

Sok z suszonych działa wzmacniająco na układ kostny i stawy, wpływa pozytywnie na jelita, przeciwdziała zmęczeniu i senności, pomaga zachować piękną, promienną cerę bez zmarszczek, ale również ochrania komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Napój polecany jest wszystkim tym, którzy borykają się z problemem zaparć lub problemami jelitowymi. W składzie soku z suszonych śliwek znajdziemy błonnik i sorbitol. Substancje te stanowią doskonałe, naturalne i niedrogie lekarstwo dla osób, które cierpią na zalegające złogi w jelicie grubym. Aby wzmocnić działanie napoju, warto delikatnie go podgrzać przed wypiciem.

Zobacz także: Zapłacisz nawet 5 tysięcy złotych. Zwróć uwagę na tego grzyba

4. Jak przyrządzić sok z suszonych śliwek?

Przepis na sok z suszonych śliwek jest niezwykle prosty. 6 lub 7 sztuk pokrojonych, suszonych śliwek (bez pestek) trzeba umieścić w szklanym naczyniu z zakrętką, najlepiej słoiku, a następnie zalać 500 mililitrami wrzątku.

Po przestudzeniu naczynie z napojem należy włożyć do lodówki na dobę. Po upłynięciu określonego czasu zawartość naczynia należy zblendować przy użyciu robota kuchennego lub blendera. Jeśli konsystencja soku będzie zbyt gęsta, do napoju warto dodać odrobinę przegotowanej wody.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze