Trwa ładowanie...

Zupa meksykańska – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
26.10.2021 11:13
Zupa meksykańska – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Zupa meksykańska – przepis, wartości odżywcze i kalorie (Adobe Stock)

Zupa meksykańska, nazywana zupą chili con carne, to sycące, pożywne i rozgrzewające danie, które doskonale sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości warzyw dostarcza wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jaką ją przygotować?

spis treści

1. Co to jest zupa meksykańska?

Zupa meksykańska to zupa na bazie chili con carne. Jest smaczna, pożywna i sycąca. Treściwa i rozgrzewająca jest idealną propozycją na danie obiadowe na chłodne dni.

Typowa zupa meksykańska zawiera mięso mielone (oryginalnie w kuchni meksykańskiej z wołowiny, można użyć wieprzowiny), ale znane są także jej inne wersje, na przykład zupa meksykańska z kurczakiem czy zupa meksykańska z pulpecikami. W wersji wegetariańskiej pojawia się zupa meksykańska bez mięsa, czyli zupa chili sin carne.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis

Zupę meksykańską można traktować jako sycące jednogarnkowe danie obiadowe. Aby ją przygotować, potrzebne jest:

  • 350 g mięsa mielonego,
  • żółta cebula,
  • papryka czerwona,
  • puszka lub słoiczek kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (ilość według upodobań),
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki lub przecier pomidorowy,
  • 1 i 1/4 litra bulionu,
  • przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru,
  • olej do smażenia.

W dość dużym, szerokim garnku zeszklij na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną papryczkę chili i ząbki czosnku (drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę). Po kilku minutach dołóż mielone mięso i przyprawy, dolej nieco oliwy (mniej więcej łyżkę). Smaż wszystko mieszając, do zrumienienia mięsa.

Do garnka dodaj bulion i duś całość na małym ogniu przez mniej więcej kwadrans. Dodaj pomidory z puszki i pokrojoną paprykę. Wymieszaj całość i chwilę gotuj bez przykrycia. Dodaj odsączone z płynu warzywa: kukurydzę i fasolę z puszki. Gotuj zupę na małym ogniu przez około pół godziny (z lekko uchyloną pokrywką). Na koniec dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

A zupa meksykańska wege? Aby ją przygotować, pomija się mięso, dodając pieczarki, białą lub czarną fasolę, a także marchew, bataty czy tofu.

3. Kalorie i wartości odżywcze zupy meksykańskiej

Zupa meksykańska jest pożywna i sycąca. Dostarcza też organizmowi sporo witamin i minerałów, a także innych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystko za sprawą dodawanych do niej składników.

Mięso wieprzowe jest zasobne w witaminy i składniki mineralne. Najwięcej jest w nim witamin z grupy B takie (witamina B1, witamina B6, witamina B12), a także witaminy A oraz witaminy E, sodu, potasu, żelaza i cynku. Indeks glikemiczny wieprzowiny jest równy 0 (IG=0), ponieważ w jego składzie nie ma węglowodanów, a wyłącznie białka i tłuszcze.

Papryka do doskonałe źródło witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K. W papryce zawarte są także flawonoidy.

To silne przeciwutleniacze, które według naukowców mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe. Polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka jest niskokaloryczna. Porcja 100g dostarcza mniej więcej 30 kcal. Średniej wielkości papryka zawiera ich około 60.

Fasola to dobre źródło białka, błonnika i niewielu cukrów prostych. Znajdują się w niej także witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E oraz K.

Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy). To dobry zamiennik mięsa dla wegetarian (choć białko nie zawiera wszystkich aminokwasów, które ma w sobie białko zwierzęce). Porcja 100 g fasoli w puszcze dostarcza około 100 kcal.

Kukurydza dostarcza wielu składników mineralnych, takich jak potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, jod, selen czy mangan, a także witamin. To witamina D, witamina E, witamina K oraz prowitaminę A. Porcja 100 g kukurydzy z puszki czy słoika dostarcza około 100 kcal. Zawiera także sporo skrobi, błonnika i białka.

Pomidory dostarczają niewielu kalorii i wielu witamin oraz minerałów, takich jak: beta karoten (prowitamina A), witamina C, K, E, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i H (biotyna), potas, magnez, miedź i mangan. Przede wszystkim jednak są zasobne w likopen. Pomidory zawierają niewiele kalorii i są alkalizujące (zasadotwórcze).

Cebula jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Zawiera glikozydy, w tym dwusiarczek alilo-propylowy, a także enzymy. Cebula jest niskokaloryczna. Porcja 1000 g dostarcza około 30 kcal.

Czosnek zawiera liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C) oraz minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Jednak jego najważniejszym składnikiem jest allicyna.

To dzięki niej czosnek nazywa się naturalnym antybiotykiem Ile kalorii ma zupa meksykańska? Porcja 100 g zupy z mięsem dostarcza do 100 kcal. Nieco mniej energetyczna jest jej wersja wege.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze