2 z 7Owoce, które wzmacniają serce
Zamiast sięgać po niezdrowe przekąski, włącz do swojej diety więcej owoców. W ten sposób dostarczysz niezbędnych substancji odżywczych, zaspokoisz też ochotę na słodką przekąskę.
Według badań opublikowanych w ''The New England Journal of Medicine'' osoby, które jedzą codziennie minimum 100 g owoców są o 33 proc. mniej narażeni na zawał serca. Jakie owoce będą najlepsze?
W sezonie letnim warto zajadać się arbuzem. Owoc ten w przeważającej ilość składa się z wody, jest więc niskokaloryczny. Arbuz jest dobrym źródłem likopenu i potasu, które mają udowodnione działanie obniżające ciśnienie krwi, a także witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Na zdrowie serca mają też wpływ jabłka i banany. Jabłka są cennym źródłem pektyn, które blokują wchłanianie złego cholesterolu z posiłków. Banany zaś są doskonałym źródłem potasu.
W sezonie letnim warto też spożywać owoce jagodowe: truskawki, jeżyny, maliny i borówki amerykańskie są bogate w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia się komórek. Owoce jagodowe mają też niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, ale zaspokajają ochotę na słodycze.
Na następnym slajdzie objerzysz WIDEO
Zobaz też: Pojawia się zaraz po posiłki. Może świadczyć o rozwijającym się nowotworze