Fasolka szparagowa dla niemowlaka - od którego miesiąca można ją podawać?
Fasolka szparagowa dla niemowlaka – czy to dobry pomysł? W popularnym warzywie strączkowym znajduje się mnóstwo prozdrowotnych witamin oraz składników mineralnych. Fasola strączkowa stanowi cenne źródło kwasu foliowego, witaminy A, kwasu pantotenowego, wapnia, magnezu czy fosforu. Czy podawanie jej niemowlętom jest bezpieczne?
1. Charakterystyka fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest warzywem strączkowym pochodzącym z rejonów Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Na terenach tych uprawiana jest od ponad siedmiu tysięcy lat. Do Europy została sprowadzona za sprawą Krzysztofa Kolumba, włoskiego żeglarza, podróżnika i nawigatora. Odmiany fasoli mogą mieć strąki czerwone, żółte i pomarańczowe, zielone, białe i fioletowe. Polacy najchętniej sięgają po fasolkę szparagową koloru żółtego, zielonego oraz fioletowego.
Wiele osób zastanawia się jak sadzić fasolkę szparagową, aby zbiory były satysfakcjonujące? Okazuje się, że sadzenie fasoli szparagowej nie jest skomplikowanym zadaniem. Wysiew można rozpocząć po dziesiątym maja, gdy gleba jest dostatecznie nagrzana. Oczywiście, fasolka zielona czy fasola szparagowa żółta może zostać zasiana później, np. z początkiem czerwca lub w połowie lipca. Warzywo strączkowe najlepiej rośnie w temperaturze, która przewyższa piętnaście stopni Celsjusza.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych o wysokiej wartości odżywczej. Obfituje w białko, węglowodany, makroelementy i mikroelementy oraz błonnik, ale nie zawiera dużej ilości tłuszczu. W 100 gramach tego produktu żywnościowego znajdziemy około 31 kcal.
W składzie fasoli szparagowej występują takie substancje jak: kwas foliowy, niacyna, kwas pantotentowy, pirydoksyna, ryboflawina, witamina A, tiamina, magnez, cynk, żelazo, witamina C, witamina K, mangan, miedź, fluor, potas, wapń.
Warzywo strączkowe wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Zawarta w fasolce witamina A wspiera funkcjonowanie narządu wzrokowego oraz układu immunologicznego, a także przyspiesza gojenie się ran.
Witaminy z grupy B wspierają z kolei prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawiają pamięć i koncentrację.
Witamina C zwalcza szkodliwe drobnoustroje, które powodują próchnicę, chroni zęby oraz dziąsła. Witamina K pełni niezwykle ważną rolę w krzepnięciu krwi. Wykazuje działanie przeciwkrwotoczne.
Zawarty w warzywie strączkowym cynk to substancja niezbędna do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Zbyt mała ilość cynku może doprowadzić do rozwoju stanów zapalnych oraz infekcji. Substancja ta uczestniczy w regulacji cyklu miesiączkowego u kobiet, u panów z kolei reguluje poziom hormonu o nazwie testosteron.
Regularne spożywanie fasolki szparagowej pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Osoby, które często spożywają to warzywo strączkowe, mogą uchronić się przed rozwojem raka piersi, szyjki macicy, płuc, okrężnicy czy prostaty. Działanie antynowotworowe wykazują m.in. zawarte w warzywie luteina, chlorofil, fenole, błonnik.
3. Fasolka szparagowa dla niemowlaka – od którego miesiąca?
Od kiedy fasolka szparagowa dla niemowlaka? Czy zupa z zielonej fasolki jest odpowiednia dla niemowląt? Co można zrobić z fasolki szparagowej, aby nie zaszkodzić dziecku?
Dietetycy zalecają, by dania z fasolki podawać dzieciom, które ukończyły siódmy miesiąc życia. Dwa, trzy strączki fasoli żółtej czy zielonej można dorzucić do niemowlęcej zupy, a następnie zmiksować danie. W jedenastym bądź dwunastym miesiącu życia rodzic może podawać dziecku ugotowaną oraz rozdrobnioną za pomocą widelca fasolkę. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie warzywa strączkowego.
Jak przyrządzić fasolkę szparagową? Strączki powinno się wrzucić na pięć, dziesięć minut do wrzącej wody. Warto pamiętać również o wystudzeniu fasolki przed podaniem. W warzywie tym znajduje się mnóstwo wartościowych składników, które wpływają na prawidłowy wzrost niemowlaka. Fasolka jest nie tylko sycąca, ale również niezwykle smaczna.