Pieczona fasola – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Pieczona fasola w 100 gramach posiada wartość energetyczną 155 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,54 g białka,
- 21,6 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 5,50 g błonnika.
Pieczona fasola ma w 100 g 5,15 g tłuszczów, w tym:
- 1,95 g tłuszczów nasyconych,
- 2,13 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,74 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 5,00 mg cholesterolu.
Pieczona fasola – jakie ma witaminy?
Pieczona fasola to produkt zawierający 1,10 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Pieczona fasola zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,14 mg witaminy B1,
- 0,05 mg witaminy B2,
- 0,41 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,16 mg witaminy B5,
- 0,09 mg witaminy B6,
- 48,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Pieczona fasola – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Pieczona fasola ma w sobie:
- 61,0 mg wapnia,
- 1,99 mg żelaza,
- 43,0 mg magnezu,
- 109 mg fosforu,
- 358 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 422 mg sodu, 0,73 mg cynku,0,16 mg miedzi, 0,26 mg manganu i 5,70 µg selenu.
Pieczona fasola - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 253 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 155 kcal | 392 kcal |
| Białko | 5,54 g | 14,02 g |
| Węglowodany | 21,6 g | 54,7 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 5,50 g | 13,92 g |
| Tłuszcz | 5,15 g | 13,03 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,95 g | 4,93 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 2,13 g | 5,40 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,74 g | 1,87 g |
| Cholesterol | 5,00 mg | 12,65 mg |
| Witamina C | 1,10 mg | 2,78 mg |
| Równoważnik folianów | 48,0 µg | 121 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,14 mg | 0,34 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,12 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,41 mg | 1,03 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,16 mg | 0,39 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,09 mg | 0,23 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 48,0 µg | 121 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 61,0 mg | 154 mg |
| Żelazo | 1,99 mg | 5,04 mg |
| Magnez | 43,0 mg | 109 mg |
| Fosfor | 109 mg | 276 mg |
| Potas | 358 mg | 906 mg |
| Sód | 422 mg | 1,068 mg |
| Cynk | 0,73 mg | 1,85 mg |
| Miedź | 0,16 mg | 0,40 mg |
| Mangan | 0,26 mg | 0,65 mg |
| Selen | 5,70 µg | 14,42 µg |
| Woda | 65,2 g | 165 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie