Trwa ładowanie...

Pesto z suszonych pomidorów – do czego je wykorzystać i jak zrobić?

Avatar placeholder
29.04.2022 14:44
Pesto z suszonych pomidorów jest smaczne i zdrowe
Pesto z suszonych pomidorów jest smaczne i zdrowe (Adobe Stock)

Pesto z suszonych pomidorów z makaronem to klasyka, niemniej ten aromatyczny, smaczny włoski sos można dodawać do wielu innych potraw. Jak zrobić domowe pesto rosso? Czy jest kaloryczne i zdrowe? Do czego je wykorzystać?

spis treści

1. Co to jest pesto z suszonych pomidorów?

Pesto z suszonych pomidorów, tak zwane czerwone pesto (pesto rosso), jest alternatywą dla popularnego zielonego pesto z bazylii. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese), czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.

Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej, który wywodzi się z Genui, stolicy regionu Liguria. Sama nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć (pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka).

Zobacz film: "Prosto z grilla. Wegańskie specjały z grilla"

2. Przepis na pesto z suszonych pomidorów

Pesto można kupić w supermarkecie czy delikatesach (zarówno świeże, jak i zawekowane w słoiku), ale i zrobić samodzielnie. To naprawdę proste.

Aby przygotować pesto rosso potrzebne są takie składniki jak:

  • szklanka suszonych pomidorów w oliwie,
  • ¼ szklanki startego parmezanu,
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (sprawdzą się także migdały lub orzechy nerkowca),
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów,
  • pieprz, sól, opcjonalnie ostra papryka.

Rozdrobnij pomidory w blenderze lub melakserze, pod koniec dodaj pozostałe składniki pesto: czosnek, parmezan i orzeszki. Miksuj całość na jednolitą masę, dolewając oliwę - do uzyskania odpowiedniej, pożądanej konsystencji. Gotowe pesto przełóż do słoiczka, wlej na wierzch trochę oliwy i zakręć. Przechowuj je w zamkniętym słoiczku w lodówce.

3. Z czym jeść pesto czerwone?

Pesto z suszonych pomidorów można dodawać do:

  • makaronu. To nie tylko makaron z pesto pomidorowym, ale i makaron z pesto i pomidorami, makaron z serem feta, makaron z pesto i suszonymi pomidorami, makaron z pesto i kurczakiem i pomidorami, makaron penne z tuńczykiem i oliwkami oraz pesto rosso czy makaron ze szpinakiem fetą i suszonymi pomidorami,
  • mięsa. Popularna jest pierś z kurczaka z pesto, kurczak z pesto i suszonymi pomidorami, kurczak z pesto i pomidorem czy kurczak z pesto i mozzarellą,
  • sałatek,
  • kanapek, tostów, grzanek, bruschetty,
  • kremowych zup,
  • sosów,
  • zapiekanek,
  • pizzy i tortilli.

4. Kalorie i wartości odżywcze czerwonego pesto

Pesto rosso jest smaczne i zdrowe, ale niespecjalnie dietetyczne za sprawą suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, ale także orzeszków, parmezanu i dodawanego tłuszczu.

Suszone pomidory są kaloryczne. W 100 g mają 541 kcal oraz:

  • 5,8 g białka,
  • 46 g tłuszczu,
  • 23 g węglowodanów.

Suszone pomidory bez zalewy w 100 g zawierają do 260 kcal. Dostarczają też:

  • 14 g białka,
  • 3 g tłuszczu,
  • 50 g węglowodanów,
  • 12 g błonnika pokarmowego.

Suszone pomidory w oleju to źródło wielu wartości odżywczych, głównie likopenu, witamin i minerałów. Likopen to związek z grupy karotenoidów o silnym działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym) i antynowotworowym, który pomaga zwalczać i neutralizować wolne rodniki, których nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego i groźnych chorób.

Zawartość likopenu w suszonych pomidorach (46 mg na 100 g) jest cztery razy większa niż w takiej samej porcji świeżych (0,9-11,9 mg). Suszone pomidory to także źródło minerałów: potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu oraz witamin z grupy B oraz witaminy A i C.

Wybierając pomidory suszone, nie tylko na pesto, należy zwrócić uwagę na dodatek substancji konserwujących i innych chemicznych substancji. Najlepiej też wybierać pomidory w zalewie z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, ponieważ te tłuszcze cechują się wyższą zawartością kwasów omega-3. Zdecydowanie mniej zawiera ich olej słonecznikowy (w nim przeważają kwasy tłuszczowe omega-6).

Pozostałe składniki czerwonego pesto są również i bardzo zdrowe, i bardzo kaloryczne. Parmezan ma 431 kalorii w 100 g. Poza tym jest źródłem pełnowartościowego białka (około 40 g na 100 g), tłuszczu (30 g na 100 g), minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D.

Orzeszki piniowe są również zdrowe i bardzo kaloryczne. W porcji 100 g zawiera się ponad 670 kcal. To jednak dobre źródło wielu minerałów (potasu, cynku, fosforu oraz magnezu) oraz witamin (witamina E i K). Co ważne, zawierają także sporo jedno i wielonienasyconych tłuszczów. Dominuje w nich należący do grupy tłuszczów wielonienasyconych kwas pinolenowy, który normuje ciśnienie krwi, obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, ale i… pomaga schudnąć.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze