Pesto z suszonych pomidorów – do czego je wykorzystać i jak zrobić?
Pesto z suszonych pomidorów z makaronem to klasyka, niemniej ten aromatyczny, smaczny włoski sos można dodawać do wielu innych potraw. Jak zrobić domowe pesto rosso? Czy jest kaloryczne i zdrowe? Do czego je wykorzystać?
1. Co to jest pesto z suszonych pomidorów?
Pesto z suszonych pomidorów, tak zwane czerwone pesto (pesto rosso), jest alternatywą dla popularnego zielonego pesto z bazylii. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese), czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej, który wywodzi się z Genui, stolicy regionu Liguria. Sama nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć (pesto tradycyjnie przyrządza się przy pomocy moździerza i tłuczka).
2. Przepis na pesto z suszonych pomidorów
Pesto można kupić w supermarkecie czy delikatesach (zarówno świeże, jak i zawekowane w słoiku), ale i zrobić samodzielnie. To naprawdę proste.
Aby przygotować pesto rosso potrzebne są takie składniki jak:
- szklanka suszonych pomidorów w oliwie,
- ¼ szklanki startego parmezanu,
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych (sprawdzą się także migdały lub orzechy nerkowca),
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów,
- pieprz, sól, opcjonalnie ostra papryka.
Rozdrobnij pomidory w blenderze lub melakserze, pod koniec dodaj pozostałe składniki pesto: czosnek, parmezan i orzeszki. Miksuj całość na jednolitą masę, dolewając oliwę - do uzyskania odpowiedniej, pożądanej konsystencji. Gotowe pesto przełóż do słoiczka, wlej na wierzch trochę oliwy i zakręć. Przechowuj je w zamkniętym słoiczku w lodówce.
3. Z czym jeść pesto czerwone?
Pesto z suszonych pomidorów można dodawać do:
- makaronu. To nie tylko makaron z pesto pomidorowym, ale i makaron z pesto i pomidorami, makaron z serem feta, makaron z pesto i suszonymi pomidorami, makaron z pesto i kurczakiem i pomidorami, makaron penne z tuńczykiem i oliwkami oraz pesto rosso czy makaron ze szpinakiem fetą i suszonymi pomidorami,
- mięsa. Popularna jest pierś z kurczaka z pesto, kurczak z pesto i suszonymi pomidorami, kurczak z pesto i pomidorem czy kurczak z pesto i mozzarellą,
- sałatek,
- kanapek, tostów, grzanek, bruschetty,
- kremowych zup,
- sosów,
- zapiekanek,
- pizzy i tortilli.
4. Kalorie i wartości odżywcze czerwonego pesto
Pesto rosso jest smaczne i zdrowe, ale niespecjalnie dietetyczne za sprawą suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, ale także orzeszków, parmezanu i dodawanego tłuszczu.
Suszone pomidory są kaloryczne. W 100 g mają 541 kcal oraz:
- 5,8 g białka,
- 46 g tłuszczu,
- 23 g węglowodanów.
Suszone pomidory bez zalewy w 100 g zawierają do 260 kcal. Dostarczają też:
- 14 g białka,
- 3 g tłuszczu,
- 50 g węglowodanów,
- 12 g błonnika pokarmowego.
Suszone pomidory w oleju to źródło wielu wartości odżywczych, głównie likopenu, witamin i minerałów. Likopen to związek z grupy karotenoidów o silnym działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym) i antynowotworowym, który pomaga zwalczać i neutralizować wolne rodniki, których nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego i groźnych chorób.
Zawartość likopenu w suszonych pomidorach (46 mg na 100 g) jest cztery razy większa niż w takiej samej porcji świeżych (0,9-11,9 mg). Suszone pomidory to także źródło minerałów: potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu oraz witamin z grupy B oraz witaminy A i C.
Wybierając pomidory suszone, nie tylko na pesto, należy zwrócić uwagę na dodatek substancji konserwujących i innych chemicznych substancji. Najlepiej też wybierać pomidory w zalewie z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, ponieważ te tłuszcze cechują się wyższą zawartością kwasów omega-3. Zdecydowanie mniej zawiera ich olej słonecznikowy (w nim przeważają kwasy tłuszczowe omega-6).
Pozostałe składniki czerwonego pesto są również i bardzo zdrowe, i bardzo kaloryczne. Parmezan ma 431 kalorii w 100 g. Poza tym jest źródłem pełnowartościowego białka (około 40 g na 100 g), tłuszczu (30 g na 100 g), minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D.
Orzeszki piniowe są również zdrowe i bardzo kaloryczne. W porcji 100 g zawiera się ponad 670 kcal. To jednak dobre źródło wielu minerałów (potasu, cynku, fosforu oraz magnezu) oraz witamin (witamina E i K). Co ważne, zawierają także sporo jedno i wielonienasyconych tłuszczów. Dominuje w nich należący do grupy tłuszczów wielonienasyconych kwas pinolenowy, który normuje ciśnienie krwi, obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, ale i… pomaga schudnąć.