5 z 9Nasiona papai
Przypominają ziarenka pieprzu i mają ostry, pieprzny smak. Są bogate w białko, tłuszcze oraz błonnik. Zawierają też cenne minerały, m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor czy cynk. W nasionach melonowca znajdziemy również polifenole, flawonoidy, alkaloidy, garbniki i saponiny.
Wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Regularne dodawanie nasion papai do potraw wspiera trawienie, zwiększając ilość enzymów trawiennych w żołądku. Usprawniają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jak np. kwas oleinowy. Niektóre doniesienia wskazują również na ich potencjał antynowotworowy, bo zawierają izotiocyjanian, który hamuje tworzenie i rozwój komórek nowotworowych.
Należy uważać z tym niepozornym dodatkiem, bo nasiona papai mogą nadmierne pobudzać pasaż jelitowy, są też niewskazane dla ciężarnych i kobiet karmiących. Niektóre źródła wskazują, by zjadać maksymalnie jedną łyżeczkę nasion dziennie.