Surówka z selera naciowego - z czym i dlaczego warto ją jeść?
Surówka z selera naciowego ma zdecydowany charakter, dlatego ma zarówno miłośników, jak i przeciwników. Choć jej baza, czyli zielone łodygi selera, są niezwykle zdrowe, ich smak nie każdemu przypada do gustu. Warto jednak wypróbować różne zestawienia i czerpać z prozdrowotnych walorów warzywa. Z czym jeść seler naciowy i dlaczego warto?
1. Surówka z selera naciowego – z czym ją jeść?
Surówka z selera naciowego sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale także śniadań. To doskonały pomysł na urozmaicenie menu na imprezę. To, jak smakuje surówka oraz jak i z czym ją podać, w dużej mierze zależy od użytych składników. Te mogą sprawić, że będzie zarówno lekka (np. z marchewką i jabłkiem, z rzodkiewką i rukolą), jak i sycąca oraz pożywna (np. z kurczakiem czy tuńczykiem). Potrawa smakuje bardzo oryginalnie i świeżo za sprawą swojego głównego składnika. Seler naciowy (łac. Apium graveolens), bo o nim mowa, to roślina z rodziny selerowatych. Ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i niezwykłe właściwości prozdrowotne.
2. Surówka z selera naciowego - dlaczego warto ją jeść?
Seler naciowy zawiera sporo witamin (A, witaminy z grupy B, C, E, K) oraz minerałów (potas, fosfor, sód, magnez, wapń). Wyróżniają go także korzystne proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, w tym błonnika – tak w odniesieniu do masy ogólnej produktu, jak i substancji odżywczych względem siebie. Na uwagę zasługuje niska kaloryczność (14 kcal w 100 g) oraz niski indeks glikemiczny (IG=15). Seler naciowy jest bardzo fit. To także jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.
Seler naciowy jest polecany osobom, które dbają o linię, jak i odchudzającym się (nie bez powodu to podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających), a także zagrożonym bądź borykającym się z takimi dysfunkcjami czy chorobami jak:
- otyłość,
- cukrzyca,
- nadciśnienie,
- zaburzenia funkcji nerek,
- kamica żółciowa,
- zaburzenia pracy jelit, problemy trawienne, zaparcia,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- dna moczanowa,
- osteoporoza.
Co ważne, seler naciowy wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Jakie są wartości odżywcze selera naciowego? Przyjmuje się, że porcja 100 g zawiera: 95,5 g wody, 0,69 g białek, 0,17 g tłuszczów ogółem, w tym: 0,042 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz 0,079 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 2,97 g węglowodanów, w tym: 1,6 g błonnika pokarmowego i 1,34 cukrów.
3. Najlepsza surówka z selera naciowego
O ile właściwości odżywcze selera naciowego są bezsprzeczne, o tyle jego smak uznaje się za dyskusyjny. Warzywo ma prawdopodobnie tylu wielbicieli, co przeciwników. Osoby, które je lubią i cenią, mogą dodawać go do zup, dań jednogarnkowych czy zapiekanek. Najlepiej jednak seler naciowy jeść w formie surowej. Wystarczy jego łodygi pokroić na kawałki i podawać solo, jak i np. z serkiem, jako przekąskę. To także wdzięczny dodatek, ale i baza surówek oraz sałatek, a także soków i koktajli warzywnych oraz warzywno-owocowych. Jaka sałatka z selerem naciowym jest najlepsza? To zależy od preferencji smakowych. Wraz z rosnącą popularnością warzywa, pojawia się coraz więcej pomysłów i receptur. Jest z czego wybierać.
Najpopularniejsze przepisy to:
- sałatka z selera naciowego z żurawiną,
- surówka z selera naciowego i ananasa,
- surówka z selera naciowego i jabłka,
- sałatka z kurczakiem i żurawiną,
- surówka z selera naciowego i marchewki,
- surówka z selera naciowego, ogórka, rukoli i sera,
- surówka z selera naciowego, kapusty włoskiej i jabłka,
- sałatka z selera naciowego i jabłka z prażonym słonecznikiem,
- surówka z selera naciowego i papryki,
- surówka z selera naciowego z majonezem,
- sałatka z selerem naciowym i tuńczykiem,
- sałatka z selera naciowego, kukurydzy konserwowej, czerwonej cebuli,
- surówka z selera naciowego i ogórka kiszonego.
Surówka z selera naciowego do obiadu? Zdecydowanie tak, choć to doskonały dodatek także do innych posiłków: śniadania, kolacji, podwieczorku, a także imprezy czy grilla. Pasuje do makaronu, ryżu, kaszy, mięs i ryb, a także bagietek czy grzanek.
Jak zmodyfikować przepis, by najlepsza sałatka z selerem naciowym była fit? Ważne jest, by nie przesadzać z ilością majonezu, jeśli przepis go uwzględnia. Można go zastąpić jogurtem naturalnym, zarówno w całości, jak i w jakiejś części lub wybrać wersję z oliwą. Nie warto także dodawać dużej ilości sera i innych wysokokalorycznych dodatków.
Surówka z selera do obiadu może być także przygotowana z bulwy selera korzeniowego (to blisko spokrewniona odmiana selera naciowego), który także jest szalenie zdrowy. Wystarczy zetrzeć go na tarce, podać z dodatkiem jabłka i marchewki oraz jogurtu naturalnego.