Tagliatelle – przepisy, kalorie i wartości odżywcze
Tagliatelle to płaski i szeroki makaron, który doskonale komponuje się z sosami zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Pasuje do niego i kurczak, i pesto, łosoś czy ser. Jakie wartości odżywcze ma makaron nazywany wstążkami? Czy jest kaloryczny?
1. Co to jest tagliatelle?
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w formie długich szerokich wstążek. Pochodzi z rejonu Emilia-Romagna. Według legendy jego twórcą był zainspirowany ślubną fryzurą Lukrecji d’Este kucharz Zerafino. Potrawa została wtedy podana na srebrnej tacy. Historia ta, choć ciekawa, najpewniej została wymyślona przez rysownika i satyryka Augusto Majani w latach 30. XX wieku.
Początkowo makaron tagliatelle serwowano na wyjątkowe okazje, z czasem stał się potrawą na co dzień. Obecnie tagliatelle, dzięki swoim kształtom i fakturze, która powinna być porowata i szorstka, jest popularnym dodatkiem do gęstych sosów. Może stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i drugie danie obiadowe.
Makaron tagliatelle pojawia się najczęściej w towarzystwie treściwych sosów mięsnych czy bolognese, ale popularne są także takie dania jak:
- tagliatelle z łososiem,
- tagliatelle w sosie grzybowym,
- tagliatelle ze szpinakiem,
- tagliatelle z krewetkami,
- tagliatelle w sosie serowym,
- tagliatelle z pesto,
- makaron tagliatelle z kurczakiem.
Warto wspomnieć, że tagliatelle jest standaryzowany przez Izbę Przemysłowo-Handlową. Wedle standaryzacji wzorcowe makaron ma 7 mm szerokości przez ugotowaniem i 8 mm po ugotowaniu, a także grubość od 0,6 do 0,8 mm.
2. Jak zrobić tagliatelle domowe?
Makaron tagliatelle można kupić w wielu sklepach (zarówno w wersji świeżej, jaki suszonej, w charakterystycznych kłębkach) lub zrobić go samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty.
Aby przygotować domowe tagliatelle, wystarczy przygotować ciasto z mąki i jajek. Przyjmuje się, że na 100 g mąki potrzebne jest jedno jajko. Czasem, by ciasto było gładkie i elastyczne, trzeba dodać nieco wody.
Wyrabiane przez kilka minut ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do foliowego woreczka. Zostaw na 20 minut (może być w lodówce). Po tym czasie na stolnicy rozwałkuj je na cienki placek. Lekko posyp mąką i zostaw na kilka minut. Następnie zwiń ciasto w luźny rulon i ostrym nożem pokrój je na mniej więcej centymetrowe paseczki. Makaron gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.
3. Wartości odżywcze makaronu tagliatelle
Domowy makaron tagliatelle jest przygotowany z białej mąki i jajek. Jasna mąka pszenna jest głównie źródłem węglowodanów (77 %), dostarcza nieco błonnika (2,4 procent) oraz niedużych ilości wapnia i żelaza. A jajko?
Średnie jajko kurze dostarcza około 7 g białka, które jest bogate w ważne aminokwasy, a także wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.
Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g. Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.
4. Makaron tagliatelle a kalorie
Kaloryczność dania z makaronem tagliatelle w dużej mierze zależy od dodatków, ale i składników, z jakich zrobiono sam makaron. Dotyczy to zarówno rodzaju mąki, jak i obecności jajek. Domowy makaron, przygotowany z 300 g mąki pszennej typ 450 i 3 jaj średniej wielkości, dostarcza 1250 kcal. Dietetyczny zatem nie jest.
Czy jednak makaron i dbanie o linię zawsze się wykluczają? Okazuje się, że niekoniecznie. Warto tylko pamiętać o kilku kwestach. Trzeba zwracać uwagę na skład produktu i wybierać makarony pełnoziarniste, z semoliny durum lub gryczane, które zawierają w sobie sporo błonnika, witaminy z grupy B oraz A, a także minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. Ponieważ produkty te zawierają węglowodany złożone, w przeciwieństwie do makaronów na bazie białej mąki pszennej.
Nie mniej ważne jest, by makaron gotować w sposób al dente, dzięki czemu jego indeks glikemiczny pozostaje na odpowiednim poziomie, a on sam będzie optymalnie strawny. Warto również zwracać uwagę na dodatki do makaronu i tak modyfikować przepisy, by dania nie były bombą kaloryczną. Co robić? Na przykład nie używać mąki do przyrządzania sosów, zastępować śmietanę jogurtem naturalnym, a tłuste mięsa chudym. Nie należy także przesadzać z wielkością porcji.