Zupa owocowa – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Zupa owocowa ma wielu miłośników, ale i przeciwników. O ile dla niektórych to smak i wspomnienie dzieciństwa, dla innych to danie, które wywołuje zdecydowanie niemiłe doznania. Tak czy inaczej zupa z wiśni, truskawek czy śliwek to klasyka kuchni polskiej. Jak ją przygotować? Czy jest pożywna? Z czym ją jeść?
1. Co to jest zupa owocowa?
Zupa owocowa to danie, które bazuje na owocach. Do jej przygotowania wykorzystuje się zarówno owoce świeże, jak i mrożone czy suszone. Popularna jest zupa wiśniowa, zupa jagodowa, zupa truskawkowa, zupa śliwkowa, zupa malinowa, zupa jabłkowa oraz zupa owocowa z mieszanki różnych owoców.
Potrawa występuje w wielu wariantach: czasem przypomina kompot z makaronem, innym razem jest gęsta i zabielana śmietaną bądź mlekiem z mąką. Znane są także takie wariacje jak prosta zupa owocowa z kisielem. Inny rodzaj zup owocowych to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Niegdyś zupy owocowe gotowano także z winem i cukrem, a zaciągano żółtkiem lub śmietanką. Obecnie najbardziej uniwersalna wydaje się zupa owocowa z makaronem i śmietaną. Można ją jeść na gorąco i na zimno.
Klasykiem jest także zupa wigilijna, przyrządzona z suszonych owoców. Wywodzi się z tradycji kuchni kujawskiej. Do jej przygotowania wykorzystuje się suszone śliwki, jabłka, gruszki, morele oraz rodzynki. Słynny jest także garus. To zupa przyrządzana najczęściej z rozgotowanych gruszek, a także jabłek lub śliwek z dodatkiem mleka, jajek, mąki i przypraw. Garus podawany był z grillowaną gruszką, ale i z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami.
Warta wspomnienia jest także pamuła. To zupa z suszonych owoców, którą gotowano w czasie okupacji i zaraz po wojnie. Robiono ją na przykład z dzikich gruszek. W XIX wieku do najczęściej przygotowywanych tradycyjnych potraw należała również zupa z gruszek polnych, czyli grusconka. Zupa owocowa to nie tylko polska specjalność. Przykładem może być chińska zupa z mango czy węgierska zupa wiśniowa (myggyleves).
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Kalorie i właściwości odżywcze zupy owocowej
Zupa owocowa może być lekka, ale także nieco bardziej odżywcza, treściwa i pożywna. Wiele zależy od sposobu jej przygotowania i użytych do tego celu składników. Najważniejsza jest jej baza, czyli owoce. Choć gotowane produkty nie dostarczają tak wielu składników odżywczych jak świeże, nie brak w nich jednak witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają także karotenoidy i związki polifenolowe, które wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
W zależności od tego, z jakich owoców zostanie przygotowana zupa, jej właściwości odżywcze będą nieco inne. Na przykład wiśnie są owocami o małej wartości energetycznej (63 kcal na 100 g) i dużej gęstości odżywczej. Zawierają sporo aktywnych biologicznie fitozwiązków, błonnika pokarmowego, polifenoli, karotenoidów oraz witaminy C. Wiśnie są także dobrym źródłem potasu, tryptofanu, serotoniny i melatoniny.
Truskawki są owocami niskokalorycznymi i cennym źródłem błonnika oraz antyoksydantów. Porcja 100 g owoców zawiera 60 mg witaminy C, a także witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP oraz wiele mikroelementów: żelaza, wapnia oraz fosforu, magnezu i manganu oraz kwasu foliowego. Z kolei jagody zawierają pierwiastki mineralne (selen, cynk, miedź i mangan) i witaminy (C, A, B, PP) oraz błonnik.
Jeśli chodzi o wartość energetyczną, wiele zależy od składników potrawy. Na kaloryczność potrawy wpływa obecność cukru, śmietany, serka mascarpone, serka waniliowego czy mąki, ale i dodatków, takich jak na przykład pieczywo cukiernicze.
To oczywiste, że zupa, która zawiera gruby, biały makaron, groszek ptysiowy czy biszkopty, a także sporo cukru i tłustej śmietany dostarcza większej ilości kalorii niż zupa owocowa, do której dodano jogurt naturalny bądź mleko, ksylitol (opcjonalnie) i niedużą porcję makaronu ryżowego.
3. Zupa owocowa - przepis
Jak ugotować zupę owocową? To proste. Wystarczy przygotować wybrane owoce. Te, po pokrojeniu bądź wydrylowaniu, wystarczy zagotować. Dodaje się do nich słodzik (cukier, ksylitol, stewia) i przyprawy. Do zupy owocowej pasują goździki, cynamon czy skórka cytrynowa.
Zupa owocowa babci, czyli w swojej tradycyjnej odsłonie, jest zagęszczana mąką ziemniaczaną i zabielana tłustą, słodką śmietaną. Można jednak opracować swoją recepturę, stosując zamienniki bądź eliminując niechciane składniki. Wszystko zależy od preferencji smakowych oraz oczekiwanych rezultatów.
Fit zupa z wiśni
Aby przygotować zupę owocową z wiśni w wersji fit, potrzebne są takie składniki jak:
- kilogram wiśni,
- nieco ponad litr wody,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- zdrowy zamiennik cukru, na przykład ksylitol,
- szczypta cynamonu,
- jogurt naturalny.
Do garnka włóż wydrylowane wiśnie, zalej je wodą i zagotuj. Wsyp niedużą ilość ksylitolu. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej kwadrans. Do kubka wlej 100 ml wody, dodaj mąkę ziemniaczaną – wymieszaj je i wlej do zupy pod koniec gotowania. Wymieszaj całość, dodaj cynamon. Wylej zupę na talerz. Możesz ją przybrać świeżymi ziołami, na przykład listkami mięty.