Jesienny detoks sezonowymi produktami
Jakie potrawy kojarzą nam się z jesienią? Sycące gulasze, pożywne zupy, duszone mięsa, sosy z grzybów i pachnące korzennymi przyprawami wypieki. Większość naszych ulubionych potraw jest jednak tucząca, dlatego zamiast dogadzania sobie, warto pomyśleć o jesiennym detoksie.
Ta pora roku to dobry czas na oczyszczanie organizmu. Wiele sezonowych produktów to tzw. superfoods, czyli pokarmy posiadające niezwykłe właściwości odżywcze. Dzięki nim pozbędziemy się nagromadzonych toksyn i dostarczymy organizmowi cennych wartości.
Naturalne oczyszczanie organizmu jesienią to też dobry pomysł na wzmocnienie odporności. Superprodukty są źródłem witamin i mikroelementów, które pomogą nam przetrwać sezon infekcji. Oto lista 6 detoksykujących sezonowych produktów, które powinny stać się częścią naszej diety o tej porze roku.
1. Jabłka
Są tanie, pyszne, łatwo dostępne i pełne witamin. Jeśli akcje społeczne zachęcające do jedzenia jabłek jeszcze cię nie przekonały, powinieneś zrobić to teraz. Owoc wielkości pięści ma tylko 80 kalorii, ale zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B.
Jabłka korzystnie wpływają na pracę układu trawienia i ułatwiają wydalanie toksyn z organizmu. Dieta oczyszczająca organizm powinna bazować na jabłkach. Pamiętaj, żeby jeść owoc ze skórką – to w niej znajduje się najwięcej zdrowych składników.
2. Buraki
Buraki nie kuszą nas swoim wyglądem, dlatego rzadko po nie sięgamy. Chociaż z zewnątrz są mało atrakcyjne, ich wnętrze skrywa bogactwo cennych składników. Intensywny, czerwony kolor buraka to zasługa betaniny.
Ten naturalny barwnik ma właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na regenerację wątroby. Buraki zawierają antyoksydanty, które ułatwiają odtruwanie organizmu. Według badań, składniki zawarte w tych warzywach dodają sił witalnych, dzięki czemu możemy dłużej trenować.
Podczas ćwiczeń fizycznych pocimy się, co z kolei usprawnia proces oczyszczania organizmu z toksyn. W jakiej formie spożywać te warzywa trenując? Najlepszy będzie sok.
3. Jarmuż
Gwiazda wśród warzyw kapustnych. Jego popularność nie jest bezpodstawna. Wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu i chroni przed nowotworami. Zielone liście są pełne witamin i minerałów, które ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.
Jarmuż można jeść na surowo jak sałatę oraz na ciepło. Smacznym dodatkiem do obiadu są liście ugotowane na parze. Można go również dodać do zup warzywnych. Pomysłów na dania z jarmużem jest naprawdę wiele.
4. Żurawina
Małe, czerwone owoce o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku są jednym z najlepszych leków na choroby układu moczowego. Żurawina działa antybakteryjnie i antywirusowo, a przy tym jest źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów.
Regularne spożywanie owoców żurawiny przyczynia się do minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Wspomaga również oczyszczanie organizmu, dlatego powinniśmy uwzględnić ją w jesiennej diecie. Można jeść ją na słodko i na wytrawnie.
Pasuje do mięs i serów, ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Warto zaopatrzyć się w naturalny sok z żurawiny i pić go każdego dnia dla wzmocnienia odporności. Warto wspomnieć, że najcenniejsze są świeże owoce. Suszone należy używać z umiarem (moczone są w syropie cukrowym), mogą być cennym posiłkiem potreningowym.
5. Kapusta
Kapusta wydaje się zwyczajnym warzywem, ale w rzeczywistości to bomba składników aktywnych. Wykazuje niezwykłe właściwości w zapobieganiu nowotworom, ale jest też warzywem idealnym na jesienny detoks, ponieważ neutralizuje szkodliwe substancje w naszym organizmie.
Dzięki właściwościom moczopędnym oraz zawartości siarki pozwala pozbyć się toksyn i nadmiaru wody. Jedząc regularnie kapustę, będziemy czuć się lekko, a nasza skóra stanie się promienna i zdrowa.
6. Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są produktem charakterystycznym dla kontynentu amerykańskiego, ale coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Zawierają błonnik, który jest niezbędny dla skutecznej detoksykacji organizmu.
Bataty wzmacniają odporność, dlatego powinniśmy spróbować ich właśnie w okresie grypowym.
Jakie dania można z nich przygotować? Słodkie ziemniaki są idealne na pieczone frytki – trzeba je pokroić, skropić oliwą i przyprawić ulubionymi ziołami (np. chili, rozmarynem) i upiec w piekarniku. Bataty można też dodawać do zup i gulaszów.
Dieta oczyszczająca organizm powinna bazować na sezonowych warzywach i owocach, które właśnie teraz mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Dzięki nim naturalnie i łagodnie pozbędziemy się szkodliwych toksyn, a przy okazji podbudujemy odporność.