Banany a niedoczynność tarczycy – czy można je jeść?
Banany a niedoczynność tarczycy - można je jeść czy są może zakazane? Dlaczego dieta, na którą składają się produkty zalecane, a wyeliminowano z niej niewskazane, ma przy tej chorobie tak duże znaczenie? Co powinno się znaleźć w codziennym jadłospisie osoby zmagającej się z tym powszechnym schorzeniem tarczycy i dlaczego?
1. Banany a niedoczynność tarczycy - dlaczego warto je jeść
Banany a niedoczynność tarczycy – to jedna z wielu kwestii, którą roztrząsają osoby zmagające się z tą choroba. Nic dziwnego. Dieta przy zaburzeniach tego narządu jest ważna. Istnieje wiele produktów, które zmagając się z niedoczynnością tarczycy trzeba wyłączyć ze swojej diety, ale i takich, o których warto pamiętać na co dzień. A jak to jest z bananami?
Banany to owoce, które warto jeść. Ma to związek nie tylko z bogactwem witamin i minerałów, które zawiera, ale i tyrozyny, która wspiera organizm i tarczycę w sposób naturalny.
2. Co to jest tyrozyna?
Tyrozyna to aminokwas niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Odpowiada za prawidłową pracę narządu (stymuluje produkcję i wydzielanie trójjodotyroniny - T3 oraz tyroksyny - T4), ale to nie jedyne jej zadanie. Między innymi bowiem:
- pełni funkcję przekaźnika wewnątrzkomórkowego, który może być fosforylowany przez kinazy białkowe,
- jest związkiem wyjściowym w syntezie dopaminy, która może być przekształcana do adrenaliny i noradrenaliny.
Oznacza to, że niedobór tyrozyny może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy i rozwoju stanów depresyjnych, a i wywoływać zmęczenie i osłabienie. Podstawowym źródłem tyrozyny są produkty bogate w białko. Aminokwas występuje w mięsie, jajkach, przetworach mlecznych, orzechach i warzywach strączkowych. Można go znaleźć również w migdałach i awokado.
3. Dlaczego dieta przy niedoczynności tarczycy jest ważna?
Tarczyca to narząd o kształcie motyla zlokalizowany u podstawy szyi. Jest nieduży, ale pełni ważną rolę. Odpowiada za produkcję dwóch hormonów: trójodotyroniny i tyroksyny (aby było to możliwe, musi zostać pobudzona przez hormon tyreotropowy - TSH).
Istotą niedoczynności organu jest zbyt mała produkcja T3 i T4. Trzeba ją w tym wesprzeć. To dlatego leczenie niedoczynności tarczycy opiera się na farmakoterapii. Ważna jest jednak także odpowiednia dieta. Dlaczego?
Choć specjalne odżywianie nie zastąpi działania leków, może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania organizmu. Jest bowiem nie tylko źródłem energii i wielu składników odżywczych, ale i składników mineralnych, które biorą udział w przemianach enzymatycznych niezbędnych w produkcji hormonów tarczycowych.
Tym samym jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być zasobny w produkty bogate nie tylko w tyrozynę (jak wspomniane banany), ale i w:
- jod (zawierają go w swojej cząsteczce hormony tarczycy T3 i T4),
- żelazo (zawiera go w swojej cząsteczce tyreoperoksydaza, czyli TPO. To enzym kluczowy w syntezie hormonów tarczycy),
- selen (zawierają go w swojej cząsteczce selenoproteiny, za sprawą których możliwe jest usuwanie jednej cząsteczki jodu T4 do T3),
- cynk (to składnik białek receptorowych T3. Oznacza to, że jego niedobór zaburza wiązanie hormonu).
4. Niedoczynność tarczycy – dieta. Co warto jeść?
Jaka powinna być optymalna dieta przy niedoczynności tarczycy? Co warto jeść i dlaczego? Jeśli chodzi o jadłospis przy niedoczynności tarczycy, dietetycy zalecają, by zwracać uwagę na:
- zwiększenie podaży białka. Jego źródłem jest chude mięso, takie jak drób, indyk, królik, chuda wieprzowina oraz jaja i nabiał,
- spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Duże znaczenie mają produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik pokarmowy. Pozwalają uniknąć zaparć,
- obecność orzechów i nasion, ze względu na selen. To główny kofaktor enzymów tarczycy. Zalecane są orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, migdały, laskowe i nerkowca, słonecznik, chia, dynia i sezam,
- rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, które są źródłem cynku, aminokwasów i L-tyrozyny,
- ryby morskie, bogate w kwasy omega-3, które wspomagają pracę układu odpornościowego oraz pobudzają przemianę T4 w formę aktywną T3,
- produkty bogate w jod: ryby morskie, takie jak dorsz, halibut, mintaj, płastuga, tuńczyk i makrela oraz owoce morza – małże i ostrygi,
- produkty bogate w żelazo: mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa (botwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, szczaw i szpinak), owoce (porzeczki, maliny, awokado, owoce suszone, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych),
- produkty bogate w cynk: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebula, grzyby i ostrygi,
- owoce, zwłaszcza banany będące źródłem tyrozyny oraz ananasy będące źródłem bromeliny, enzymu sprzyjającego regulacji masy ciała i zmniejszającego stany zapalne. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów.