Celuloza- co to jest, zastosowanie, w jakich produktach występuje, celuloza jako składnik przetworzonej żywności, szkodliwość
Celuloza to składnik budulcowy ściany komórkowej roślin telomowych, a także niektórych grzybów czy glonów. Ten pozbawiony smaku związek organiczny jest bezwonny i nierozpuszczalny w wodzie. Celuloza nazywana niejednokrotnie błonnikiem jest liniowym polimerem β-D-glukopiranozy. Co jeszcze warto wiedzieć o celulozie? Jakie jest zastosowanie tego związku organicznego?
1. Co to jest celuloza?
Celuloza to nic innego jak związek organiczny, który jest składnikiem budulcowym roślin wyższych, grzybów, bakterii, glonów, zbóż, owoców, warzyw czy bawełny. Historia tego związku organicznego sięga aż 1838 roku. Za odkrywcę celulozy uważa się francuskiego chemika Anselme Payena.
Czysta postać celulozy jest bezwonna, bezsmakowa, a także nierozpuszczalna w wodzie. Celuloza jest polisacharydem, zbudowanym z około 3000–14 000 cząsteczek D-glukozy, które są połączone wiązaniami β-1,4-glikozydowymi.
Celuloza, którą nazywa się niejednokrotnie błonnikiem pokarmowym stanowi istotny składnik w żywieniu ludzi. Mimo, że ludzki organizm nie trawi tego związku organicznego, celuloza usprawnia działanie układu pokarmowego i powoduje uczucie sytości.
To też warto wiedzieć
2. Zastosowanie celulozy
Celuloza to związek organiczny, który ma szerokie zastosowanie. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystywana jest jako środek przeciwzbrylający, stabilizator, emulgator, a także środek żelujący. Celuloza mikrokrystaliczna wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym. Jest składnikiem pomocniczym wielu leków, takich jak tabletki czy kapsułki.
Związek organiczny o nazwie celuloza jest substancją konsysentcjotwórczą. Substancja ta jest składnikiem wielu kosmetyków, zarówno pielęgnacyjnych jak i kolorowych. Dodawana jest do pudrów, szamponów, emulsji, żeli, balsamów, maseczek, odżywek do pielęgnacji włosów. Celuloza wykorzystywana jest również przez producentów papierów toaletowych. Oprócz tego, znaleźć ją możemy w klejach, materiałach wybuchowych, materiałach izolacyjnych.
Dowiedz się więcej
3. Celuloza jako składnik przetworzonej żywności
Celuloza to substancja, która często dodawana jest do przetworzonej żywności. Oznaczana jest symbolem E460. Ten popularny zagęstnik i emulgator możemy znaleźć w majonezach oraz sosach. Jako środek przeciwzbrylający dodawana jest do zupek, przypraw, czy napojów w proszku. Producenci żywności chętnie dodają celulozę do produktów „light”, traktując ją jako alternatywę dla tłuszczu.
4. W jakich produktach występuje celuloza?
Celuloza to składnik wielu produktów żywnościowych. Możemy znaleźć ją w następujących produktach pochodzenia roślinnego:
- orzechach,
- awokado,
- jagodach,
- nieobranych ziemniakach,
- pestkach,
- jabłkach,
- gruszkach,
- rzodkiewce,
- kapuście,
- rukoli,
- brukselce,
- kalarepie,
- brokułach,
- jarmużu,
- rzepie.
Oprócz tego, celuloza jest składnikiem zbóż, kasz, ryżu, czy płatków zbożowych.
5. Czy celuloza mikrokrystaliczna jest szkodliwa dla człowieka?
Celuloza mikrokrystaliczna nie wykazuje szkodliwego działania, o ile spożywamy ją w odpowiedniej ilości. W przypadków osób z nadwrażliwością pokarmową spożycie celulozy może wiązać się ze skutkami ubocznymi, wśród których najczęściej wymienia się wzdęcia.
E460 jako błonnik nierozpuszczalny usuwa toksyny, które zalegają w naszych jelitach, dlatego nie należy go traktować jako substancji szkodliwej.