Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować
Glony wakame stają się coraz bardziej popularne. W japońskiej kuchni są powszechnie stosowane. Dodaje się je do sałatek, zup i przystawek. Glony wakame wspomagają odchudzanie i chronią układ krążenia. Jakie właściwości mają glony wakame? Do czego można je wykorzystać?
1. Co to są glony wakame?
Wakame są glonami należącymi do grupy brunatic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości 6 metrów. Mają kolor oliwkowy i cienkie skręcone pasma. Glony wakame mają delikatnie słodki smak. W Polsce glony wakame nie cieszą się dużą popularnością, ale są bardzo popularne np. w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni glony wakame są dodawane do m.in. do zup i sałatek.
2. Skład glonów wakame
Skład glonów wakame sprawia, że glony wakame mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Glony wakame składają się bowiem z licznych składników mineralnych i witamin. Należą do nich m.in. jod, wapń, żelazo, mangan, magnez i kwas foliowy, a także witaminy: witamina A, witamina C, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B. Glony wakame składają się również z fukoksantyny i mają właściwości przeciwutleniające. Co ciekawe, w państwach Azji Południowo-Wschodniej zupę z glonów wakame spożywają kobiety w ciąży i kobiety w połogu.
3. Właściwości glonów
Istnieją liczne właściwości glonów wakame. Przede wszystkim glony wakame wspierają odchudzanie. Glony wakame są niskokaloryczne – 100 g glonów wakame zawiera tylko 45 kcal. Poza tym glony wakame charakteryzują się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów. Odchudzanie wspiera także wspomniana fukoksantyna, którą zawierają glony wakame. Fukoksantyna zatrzymuje akumulację tłuszczu w komórkach, a nadto wspiera utlenianie komórek.
Ponadto glony wakame wspomagają pracę układu nerwowego, a to za sprawą EPA (kwasu eikozapentaenowego) należącego do kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. EPA jest też niezbędny do tego, aby nasz organizm wytworzył kwas DHA – 100 g glonów wakame zawiera ok. 200 mg kwasu DHA.
Poza tym glony wakame mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Wspomniane kwasy DHA i EPS pomagają regulować ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują chorobę niedokrwienną serca i chorobę wieńcową. Ponadto fukoksantyna chroni nasz organizm przed udarami mózgu, miażdżycą i zawałem).
Glony wakame mają również pozytywny wpływ na tarczycę. Zawarty w glonach wakame magnez zwiększa poprawia wykorzystanie białka przez ludzki organizm i wytwarzanie hormonów. Z kolei wapń w glonach wakame zwiększa twardość kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.
4. Jak przygotować glony wakame?
Aby przygotować glony wakame należy je moczyć przez 3 do 10 minut. Można spoożywać surowe glony wakame, ale można też je ugotować. Glony wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy przystawek.
5. Ile kalorii mają surowe wodorosty wakame?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 10 g (2 łyżki, 1/8 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 45,0 kcal | 4,50 kcal |
Białko | 3,03 g | 0,30 g |
Węglowodany | 9,14 g | 0,91 g |
Cukier | 0,65 g | 0,07 g |
Błonnik | 0,50 g | 0,05 g |
Tłuszcz | 0,64 g | 0,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,13 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,22 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,00 mg | 0,30 mg |