Trwa ładowanie...

Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować

Glony wakame stają się coraz bardziej popularne. W japońskiej kuchni są powszechnie stosowane. Dodaje się je do sałatek, zup i przystawek. Glony wakame wspomagają odchudzanie i chronią układ krążenia. Jakie właściwości mają glony wakame? Do czego można je wykorzystać?

Zobacz film: "Wyjątkowe właściwości alg"

spis treści

1. Co to są glony wakame?

Wakame są glonami należącymi do grupy brunatic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości 6 metrów. Mają kolor oliwkowy i cienkie skręcone pasma. Glony wakame mają delikatnie słodki smak. W Polsce glony wakame nie cieszą się dużą popularnością, ale są bardzo popularne np. w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni glony wakame są dodawane do m.in. do zup i sałatek.

2. Skład glonów wakame

Skład glonów wakame sprawia, że glony wakame mają bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Glony wakame składają się bowiem z licznych składników mineralnych i witamin. Należą do nich m.in. jod, wapń, żelazo, mangan, magnez i kwas foliowy, a także witaminy: witamina A, witamina C, witamina K, witamina E oraz witaminy z grupy B. Glony wakame składają się również z fukoksantyny i mają właściwości przeciwutleniające. Co ciekawe, w państwach Azji Południowo-Wschodniej zupę z glonów wakame spożywają kobiety w ciąży i kobiety w połogu.

Ryby i owoce morza – co warto o nich wiedzieć?
Ryby i owoce morza – co warto o nich wiedzieć? [10 zdjęć]

Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak...

zobacz galerię

3. Właściwości glonów

Istnieją liczne właściwości glonów wakame. Przede wszystkim glony wakame wspierają odchudzanie. Glony wakame są niskokaloryczne – 100 g glonów wakame zawiera tylko 45 kcal. Poza tym glony wakame charakteryzują się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów. Odchudzanie wspiera także wspomniana fukoksantyna, którą zawierają glony wakame. Fukoksantyna zatrzymuje akumulację tłuszczu w komórkach, a nadto wspiera utlenianie komórek.

Ponadto glony wakame wspomagają pracę układu nerwowego, a to za sprawą EPA (kwasu eikozapentaenowego) należącego do kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. EPA jest też niezbędny do tego, aby nasz organizm wytworzył kwas DHA – 100 g glonów wakame zawiera ok. 200 mg kwasu DHA.

Poza tym glony wakame mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Wspomniane kwasy DHA i EPS pomagają regulować ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują chorobę niedokrwienną serca i chorobę wieńcową. Ponadto fukoksantyna chroni nasz organizm przed udarami mózgu, miażdżycą i zawałem).

Glony wakame mają również pozytywny wpływ na tarczycę. Zawarty w glonach wakame magnez zwiększa poprawia wykorzystanie białka przez ludzki organizm i wytwarzanie hormonów. Z kolei wapń w glonach wakame zwiększa twardość kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.

4. Jak przygotować glony wakame?

Aby przygotować glony wakame należy je moczyć przez 3 do 10 minut. Można spoożywać surowe glony wakame, ale można też je ugotować. Glony wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup czy przystawek.

5. Ile kalorii mają surowe wodorosty wakame?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 10 g (2 łyżki, 1/8 szklanki)
Wartość energetyczna 45,0 kcal 4,50 kcal
Białko 3,03 g 0,30 g
Węglowodany 9,14 g 0,91 g
Cukier 0,65 g 0,07 g
Błonnik 0,50 g 0,05 g
Tłuszcz 0,64 g 0,06 g
Tłuszcze nasycone 0,13 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,06 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,22 g 0,02 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 3,00 mg 0,30 mg
Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować
Glony wakame – charakterystyka, skład, właściwości, jak je przygotować (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.