Czym zastąpić jajko w przepisach i diecie?
Czym zastąpić jajko to częste pytanie, które zadają sobie nie tylko alergicy czy weganie, ale i osoby, którym zdarzy się zapomnieć kupić jajka. Co wtedy? Wystarczy sięgnąć po jego zamiennik. To na przykład puree z banana i aquafaba, kleik z nasion chia i siemię lniane. Jaką rolę pełni jajko? Czym je zastąpić w przepisach i codziennej diecie?
1. Czym zastąpić jajko?
Czym zastąpić jajko w plackach, naleśnikach, panierce, kotletach, cieście, ale i w codziennej diecie? Osoby, które z różnych powodów nie chcą go spożywać - zwykle weganie oraz alergicy – ucieszy wiadomość, że możliwości jest całkiem sporo.
Ponieważ jajko w potrawach i deserach działa spulchniająco, a i pozwala połączyć się składnikom, należy je zastąpić produktem o podobnej konsystencji, który będzie pełnił rolę spoiwa.
Jak wygląda lista zamienników jajka? Okazuje się, że jajko może zastąpić:
- puree z banana,
- olej,
- masło orzechowe,
- aquafaba, czyli woda z puszki ciecierzycy lub woda po ugotowanej ciecierzycy,
- mąka owsiana lub drobne płatki owsiane,
- mąka kukurydziana,
- mąka sojowa,
- mąka ziemniaczana,
- agar agar,
- puree z ziemniaków,
- puree z dyni,
- tofu.
2. Czy zastąpić jedno jajko?
Jeśli chodzi o zamiennik jajka, ważne są także ilości i proporcje używanych produktów. I tak 1 jajko zastąpi:
- puree z połowy dojrzałego banana,
- ¼ szklanki musu jabłkowego,
- ¼ szklanki puree ziemniaczanego,
- ¼ szklanki puree z dyni,
- ¼ szklanki puree z suszonych śliwek,
- ¼ szklanki puree z suszonych moreli,
- łyżka oleju,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki aquafaby,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki owsianej,
- łyżka mąki kukurydzianej,
- łyżka mąki sojowej,
- łyżka mąki z amarantusa,
- łyżka nasion chia i 3 łyżki wody lub mleka,
- łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
- ¼ szklanki zmielonego tofu,
- ¼ szklanki jogurtu sojowego,
- łyżka agar agaru rozpuszczonego w łyżce gorącej wody.
3. Czym zastąpić jajko przepisach?
Choć istnieje wiele zamienników jajek, a na pytanie czym zastąpić jajko pada ogromna ilość odpowiedzi, trzeba pamiętać, że nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdym daniu. Ma to związek z tym, że w różnych przepisach jajka pełnią różne funkcje.
Czym zastąpić jajko w plackach? Czy można zrobić naleśniki bez jajek? Jak najbardziej. Sprawdza się puree z banana, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, zmielone płatki ryżowe.
Czym zastąpić jajko w cieście i babeczkach? Sprawdza się siemię lniane wymieszane z wodą, a także gęsty mus jabłkowy i dyniowy.
Czym zastąpić jajko w panierce i kotletach? Sprawdza się doprawione mleko. Wystarczy obtoczyć kotlety w mleku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Czym zastąpić jajko do mielonego? Aby mięso się skleiło i nie rozpadło podczas smażenia, wystarczy dodać namoczoną bułkę i trochę maki ziemniaczanej.
4. Czym zastąpić jajko w diecie?
Osoby, które nie jedzą jaj, muszą próbować je zastąpić. Ma to związek z tym, że jaja to produkty o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Dostarczają sporej ilości:
- białek dobrze przyswajalnych przez organizm,
- substancji tłuszczowych, w tym fosfolipidów oraz cholesterolu. Jajko zawiera także kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (kwas eikozapentaenowy - EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA)] oraz n-6 (kwas arachidonowy [AA]] oraz lecytynę,
- lecytyny,
- foswityny,
- witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E
- minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, cynk, wapń, magnez.
Najczęstszym powodem, dla którego ludzie rezygnują z jedzenia jaj, jest alergia i weganizm.
Alergia na jaja (ściślej mówiąc na ich białka) jest drugą pod względem częstości występowania alergią pokarmową. Jej leczenie polega na wykluczeniu białka jaja bądź całych jaj z diety (reakcje niepożądane częściej są wywoływane przez proteiny zawarte w białku niż w żółtku jaj). Co ważne, dotyczy to nie tylko jaj kurzych, ale i przepiórczych, kaczych, perliczych czy indyczych.
Czym zastąpić jajko w diecie niemowlaka i starszego alergika? W diecie bezjajecznej kluczowa jest obecność:
- mięsa bogatego w żelazo: jagnięciny, cielęciny, wołowiny, mięsa z królika i drobiowego,
- warzyw i owoców zawierających znaczne ilości żelaza,
- olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, winogronowego).,
- ryb.
Dieta wegańska polega na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. W praktyce oznacza to rezygnację nie tylko z mięsa (również ryb), ale i jaj oraz nabiału. Produkty te są bogate w pełnowartościowe białko, żelazo, a także witaminę B12. Czym zastąpić jaja w diecie?
Najbardziej zasobne w wartości odżywcze produkty dla wegan to:
- warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca oraz fasola) i przetwory (tofu, pasztety, pasty, tofucznicą).
- produkty zbożowe, kasze,
- nasiona oraz orzechy.
Ponieważ witamina B12 naturalnie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, w diecie wegańskiej konieczna jest jej suplementacja.