Trwa ładowanie...

Czym zastąpić jajko w przepisach i diecie?

Avatar placeholder
03.06.2022 13:25
Czym zastąpić jajko w przepisach i diecie?
Czym zastąpić jajko w przepisach i diecie? (Adobe Stock)

Czym zastąpić jajko to częste pytanie, które zadają sobie nie tylko alergicy czy weganie, ale i osoby, którym zdarzy się zapomnieć kupić jajka. Co wtedy? Wystarczy sięgnąć po jego zamiennik. To na przykład puree z banana i aquafaba, kleik z nasion chia i siemię lniane. Jaką rolę pełni jajko? Czym je zastąpić w przepisach i codziennej diecie?

spis treści

1. Czym zastąpić jajko?

Czym zastąpić jajko w plackach, naleśnikach, panierce, kotletach, cieście, ale i w codziennej diecie? Osoby, które z różnych powodów nie chcą go spożywać - zwykle weganie oraz alergicy – ucieszy wiadomość, że możliwości jest całkiem sporo.

Ponieważ jajko w potrawach i deserach działa spulchniająco, a i pozwala połączyć się składnikom, należy je zastąpić produktem o podobnej konsystencji, który będzie pełnił rolę spoiwa.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Jak wygląda lista zamienników jajka? Okazuje się, że jajko może zastąpić:

2. Czy zastąpić jedno jajko?

Jeśli chodzi o zamiennik jajka, ważne są także ilości i proporcje używanych produktów. I tak 1 jajko zastąpi:

  • puree z połowy dojrzałego banana,
  • ¼ szklanki musu jabłkowego,
  • ¼ szklanki puree ziemniaczanego,
  • ¼ szklanki puree z dyni,
  • ¼ szklanki puree z suszonych śliwek,
  • ¼ szklanki puree z suszonych moreli,
  • łyżka oleju,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki aquafaby,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki owsianej,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • łyżka mąki sojowej,
  • łyżka mąki z amarantusa,
  • łyżka nasion chia i 3 łyżki wody lub mleka,
  • łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
  • ¼ szklanki zmielonego tofu,
  • ¼ szklanki jogurtu sojowego,
  • łyżka agar agaru rozpuszczonego w łyżce gorącej wody.

3. Czym zastąpić jajko przepisach?

Choć istnieje wiele zamienników jajek, a na pytanie czym zastąpić jajko pada ogromna ilość odpowiedzi, trzeba pamiętać, że nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdym daniu. Ma to związek z tym, że w różnych przepisach jajka pełnią różne funkcje.

Czym zastąpić jajko w plackach? Czy można zrobić naleśniki bez jajek? Jak najbardziej. Sprawdza się puree z banana, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, zmielone płatki ryżowe.

Czym zastąpić jajko w cieście i babeczkach? Sprawdza się siemię lniane wymieszane z wodą, a także gęsty mus jabłkowy i dyniowy.

Czym zastąpić jajko w panierce i kotletach? Sprawdza się doprawione mleko. Wystarczy obtoczyć kotlety w mleku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni.

Czym zastąpić jajko do mielonego? Aby mięso się skleiło i nie rozpadło podczas smażenia, wystarczy dodać namoczoną bułkę i trochę maki ziemniaczanej.

4. Czym zastąpić jajko w diecie?

Osoby, które nie jedzą jaj, muszą próbować je zastąpić. Ma to związek z tym, że jaja to produkty o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Dostarczają sporej ilości:

  • białek dobrze przyswajalnych przez organizm,
  • substancji tłuszczowych, w tym fosfolipidów oraz cholesterolu. Jajko zawiera także kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (kwas eikozapentaenowy - EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA)] oraz n-6 (kwas arachidonowy [AA]] oraz lecytynę,
  • lecytyny,
  • foswityny,
  • witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E
  • minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, cynk, wapń, magnez.

Najczęstszym powodem, dla którego ludzie rezygnują z jedzenia jaj, jest alergia i weganizm.

Alergia na jaja (ściślej mówiąc na ich białka) jest drugą pod względem częstości występowania alergią pokarmową. Jej leczenie polega na wykluczeniu białka jaja bądź całych jaj z diety (reakcje niepożądane częściej są wywoływane przez proteiny zawarte w białku niż w żółtku jaj). Co ważne, dotyczy to nie tylko jaj kurzych, ale i przepiórczych, kaczych, perliczych czy indyczych.

Czym zastąpić jajko w diecie niemowlaka i starszego alergika? W diecie bezjajecznej kluczowa jest obecność:

  • mięsa bogatego w żelazo: jagnięciny, cielęciny, wołowiny, mięsa z królika i drobiowego,
  • warzyw i owoców zawierających znaczne ilości żelaza,
  • olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, winogronowego).,
  • ryb.

Dieta wegańska polega na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. W praktyce oznacza to rezygnację nie tylko z mięsa (również ryb), ale i jaj oraz nabiału. Produkty te są bogate w pełnowartościowe białko, żelazo, a także witaminę B12. Czym zastąpić jaja w diecie?

Najbardziej zasobne w wartości odżywcze produkty dla wegan to:

  • warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca oraz fasola) i przetwory (tofu, pasztety, pasty, tofucznicą).
  • produkty zbożowe, kasze,
  • nasiona oraz orzechy.

Ponieważ witamina B12 naturalnie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, w diecie wegańskiej konieczna jest jej suplementacja.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze