Trwa ładowanie...

Nalewka z miodu – właściwości i przepisy

Nalewka z miodu jest napojem alkoholowym, który nie tylko doskonale smakuje i odpręża, ale i rozgrzewa oraz działa prozdrowotnie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że przygotowanie trunku jest banalnie proste. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Co to jest nalewka z miodu?

Nalewka z miodu, nazywana również miodówką, to napój alkoholowy na bazie spirytusu i miodu. Doskonale smakuje, świetnie rozgrzewa, a jej przygotowanie jest banalnie proste. W odróżnieniu od wielu innych rodzajów nalewek, wiele przepisów pozwala na to, by pić ją od razu po zrobieniu. Nie trzeba wówczas przechowywać trunku w specjalnych warunkach przez wiele tygodni Miodówki nie wolno robić z miodów syntetycznych. Trzeba też pamiętać, że do jej przygotowania nie nadaje się też każdy miód naturalny. Do nalewki miodowej najlepiej sprawdzi się miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Właściwości nalewki z miodu

Miodówka doskonale smakuje (ma wyrazisty, intensywny i zdecydowany, słodki miodowy smak), rozgrzewa, ale i ma właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza głównie miodowi. Kluczowy składnik nalewki zawiera wiele witamin (witamina A, B1, B2, B6, B12, witamina C, kwas foliowy) i minerałów (potas, magnez, żelazo, mangan, molibden, kobalt). Warto pamiętać, że miodu nie należy silnie podgrzewać, ponieważ w temperaturze większej niż 40 stopni Celsjusza straci swoje prozdrowotne właściwości. Nalewka z miodu: działa odkażająco na organizm, jest polecana w czasie przeziębienia lub grypy, pomaga przy bólu gardła i chrypę, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, działa pozytywnie na układ trawienny, zapobiega biegunkom, * działa uspokajająco, relaksująco i nasennie.

3. Rodzaje nalewek z miodu

Nalewki z miodu są bardzo różne. Popularna jest zarówno miodówka w wersji klasycznej , zawierająca wyłącznie miód i spirytus, opcjonalnie cytrynę, jak i jej wariacje, czyli nalewki miodowe z dodatkiem takich składników jak: skórka pomarańczowa, goździki, cytryna, cynamon, wanilia, imbir, kardamon, a nawet ziele angielskie, gałka muszkatołowa czy kawa. Warto pamiętać, że nalewka miodowa, jak każdy alkohol, jest kaloryczna.

Smaczne i zdrowe są również nalewki, w których pierwsze skrzypce grają inne składniki, ale miód jest kropką nad i. To na przykład nalewka z pigwy z miodem, nalewka z malin z miodem, nalewka z aronii z miodem czy nalewka z wiśni z miodem. Poszukując swoich smaków warto eksperymentować.

4. Jak zrobić nalewkę z miodu?

Aby przygotować nalewkę z miodu, wystarczy przygotować:

  • litr miodu,
  • litr spirytusu,
  • litr przegotowanej wody,
  • opcjonalnie: otartą skórkę i sok z cytryny.

Miód wystarczy zalać ciepłą wodą i wymieszać, aż się rozpuści, po czym dodać spirytus (oraz opcjonalnie cytrynę). Mieszankę wystarczy przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Jak każda nalewka, także miodówka, im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza i bardziej klarowna.

5. Przepis na ekspresową miodówkę

Aby przygotować nalewkę, którą można pić od razu, wystarczy przygotować: litr spirytusu, litr miodu, * 0,5 – 1 litra soku z cytryn (w zależności od preferencji smakowych).

Jak przygotować nalewkę? Do garnka należy wlać wodę i dodać połowę ilości miodu. Miksturę trzeba zagotować, a by nalewka była przejrzysta, konieczne jest zebranie piany. Do przestudzonego, przecedzonego płynu wystarczy dodać alkohol i płynny miód, a nalewkę rozlać do szklanych butelek. Trzeba wiedzieć, że taka nalewka, choć gotowa do spożycia natychmiast po przygotowaniu, nie zachowuje cennych właściwości miodu.

6. Miodówka z cytryną i imbirem

Aby przygotować miodówkę z cytryną i imbirem, wystarczy przygotować: litr miodu, litr wódki, 0,5 litra spirytusu, 2 cytryny, * kilka plasterków korzenia imbiru.

Miód trzeba wlać do słoja, dodać do niego startą z cytryn skórkę i rozdrobniony imbir, po czym zalać alkoholem i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce. Po miesiącu nalewkę wystarczy przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejny miesiąc.

7. Nalewka z pigwy z miodem

By przygotować aromatyczną, wyjątkową smaczną i zdrową nalewkę z pigwy na miodzie, należy przygotować:

  • nieco ponad kg owoców pigwy,
  • 0,5 litra spirytusu,
  • 0,5 litra wódki,
  • litr płynnego miodu pszczelego.

Owoce pigwy należy dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć z nich ogonki i pestki, a następnie umieścić w dużym słoju, po czym zalać wódką oraz spirytusem. Pozostaje już tylko zamknąć słój i odstawić go na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.

Po miesiącu alkohol trzeba przelać do butelki, a pigwę zalać miodem i odstawić na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni syrop miodowy trzeba połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem, wymieszać i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Następnie wystarczy nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kilka miesięcy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.