Ragù, czyli tradycyjny sos boloński. Przepis na ragù bolognese
Ragù to symbol dobrego włoskiego jedzenia. Jest to tradycyjny, mięsny sos, który zachwyca wielopoziomowym smakiem i aromatem. Przygotowywany jest tylko z najwyższej jakości, świeżych składników. Jaka jest różnica między ragù a spaghetti bolognese? Jak przygotować tradycyjny sos boloński?
1. Co to jest ragù?
Ragù to kremowy, włoski sos mięsny o bardzo złożonym smaku. Istnieje jego wiele wariacji, a najbardziej znana pochodzi z Bolonii. Sos ragù bolognese przygotowuje się na bazie passaty pomidorowej oraz mielonej wołowiny. Podawany jest najczęściej do makaronu.
Sekretem ragù alla bolognese jest długie gotowanie oraz dobór odpowiednich składników. Sos przygotowuje się przez wiele godzin, dusząc mięso na wolnym ogniu, dzięki czemu nabiera ono soczystości.
2. Ragù a spaghetti bolognese
Sos ragù bolognese robi się podobnie do sosu spaghetti bolognese. Przepis jednak różni się kilkoma elementami. Przede wszystkim prawdziwy sos bolognese jest bardziej czasochłonny, przez co ma wiele poziomów smaku. Sos do spaghetti bolognese przygotowuje się zdecydowanie krócej.
Co istotne, w oryginalnej wersji sos ragù bolognese podaje się na makaronie tagliatelle lub pappardelle, a nie na spaghetti. Ragù jest bowiem zbyt ciężkim sosem, by utrzymać się na cienkim makaronie. Tagliatelle mają natomiast porowatą i szorstką strukturę, dzięki czemu idealnie przyjmują gęste sosy.
Sos bolognese w oryginalnym przepisie przygotowuje się z dodatkiem pomidorów. Jednak nie grają one głównej roli, dlatego też nie powinny przeważać w smaku, a jedynie go uzupełniać. Natomiast w spaghetti po bolońsku najczęściej pomidory stanowią dominujący składnik sosu.
W tradycyjnym ragù nie ma także żadnych dodatkowych przypraw poza solą i pieprzem. Natomiast włoskie spaghetti bolognese przygotowuje się często z użyciem bazylii, oregano, ziół prowansalskich, czy czosnku.
3. Bolońskie tagliatelle al ragù – przepis
Sos bolognese nie jest skomplikowany w przygotowaniu, jest natomiast czasochłonny. Jak zrobić sos boloński? Przepis na ragù nie wymaga dużej ilości produktów spożywczych. Jednak bardzo istotną kwestią jest ich jakość. Produkty powinny być tylko świeże i aromatyczne.
Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny (najlepiej łata lub mostek wołowy),
- 150 g pancetty,
- cebula,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- czerwone wino,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki bulionu,
- oliwa,
- starty parmezan,
- makaron tagliatelle,
- pieprz i sól.
Do przygotowania sosu najlepiej jest wybrać szeroki garnek, tak, aby możliwe było pomieszczenie wszystkich składników.
Sposób przygotowania:
Cebulę, łodygę selera i marchew kroimy w drobną, równą kostkę. Panchette również kroimy w kosteczkę. Wrzucamy warzywa i boczek na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażymy krótko, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy mielone mięso i dokładnie je obsmażamy z każdej ze stron do momentu, aż uzyska jasnobrązowy kolor. Podlewamy winem, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje. Potem dodajemy passatę i dusimy potrawę pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 3 godziny. Ważne jest, by sos co jakiś czas mieszać, a w razie potrzeby podlać bulionem.
Pod koniec duszenia do potrawy dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę. Łączymy gotowy sos bolognese z tagliatelle, posypujemy tartym serem.
Jeśli pozostanie nam nadmiar sosu, kolejnego dnia można wykorzystać go do przygotowania innych dań, np. lasagna ricetta, czy też podać z innym makaronem (spaghetti al ragù).
4. Spaghetti bolognese – prosty przepis
Spaghetti alla bolognese można potraktować jako szybką wersję ragù. Danie to sprawdzi się doskonale, gdy nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie tradycyjnego makaronu bolognese.
Jak zrobić spaghetti bolognese? Oryginalny przepis nie jest zbyt skomplikowany, jak większość włoskich dań charakteryzuje się dużą prostotą.
Składniki:
- 300 g dowolnego mięsa mielonego,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- marchewka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- tarty parmezan,
- makaron spaghetti,
- tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy startą marchewkę. Po chwili wrzucamy mięso. Rozdrabniamy je w trakcie smażenia, by zapobiec powstawaniu grudek.
Następnie dodajemy passatę i koncentrat, przyprawy. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Mieszamy z makaronem. Prawdziwe spaghetti bolognese podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią.