Dlaczego warto częściej używać oregano?
Oregano to bardzo aromatyczna przyprawa, jednak nie wszyscy wiedzą o tym, że jest też silnym lekiem. Stosowali ją Hipokrates i Arystoteles. Medycyna naturalna wykorzystuje oregano od stuleci. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
- 1. Co to jest oregano?
- 2. Olejek tymolowy
- 3. Witaminy w oregano
- 4. Pomaga w cukrzycy typu 2
- 5. Zapotrzebowanie na błonnik
- 6. Działanie lebiodki
- 7. Chroni przed rozwojem nowotworów
- 8. Działanie przeciwgrzybicze
- 9. Zawiera kwas rozmarynowy
- 10. Wspomaga pracę układu oddechowego
- 11. Korzystne właściwości oregano
- 12. Ile kalorii ma suszone oregano?
1. Co to jest oregano?
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie.
Dla większości z nas to tylko przyprawa, niewiele wiemy natomiast o jej dobroczynnych właściwościach. Głównym jej składnikiem jest olejek tymolowy.
Na uwagę zasługują też garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas kawowy i ursolowy, fitosterole. Lebiodka to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych.
W kuchni znalazła zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa do dań włoskich, zwłaszcza pizzy i makaronów. Jest ponadto składnikiem płynów do płukania ust oraz do kąpieli.
2. Olejek tymolowy
W olejku tymolowym znajdują się tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W starożytnym Egipcie tymol i karwakrol były stosowane przy mumifikacji ze względu na właściwości bakterio- i grzybobójcze.
Tymol jest wykorzystywany jako środek dezynfekujący. Natomiast karwakrol ma liczne właściwości farmakologiczne. Działa m.in. przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie i żółciopędnie.
Pobudza ośrodki naczynioruchowe, niszczy bakterie ropne, ma właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Dodatkowo przyspiesza oddychanie i działa przeciwrobaczo.
3. Witaminy w oregano
W oregano znajdziemy witaminy A, C, E, K i z grupy B. Przyprawa ta jest zwłaszcza bardzo dobrym źródłem witaminy C – ma jej 2,3 mg w 100 g.
Działa ona uszczelniająco na naczynia krwionośne, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran i mocne zęby.
Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witamina A – za dobry wzrok, witamina E jest naturalnym eliksirem młodości i płodności, a witamina K odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi.
Witaminy A, E i C to ponadto silne przeciwutleniacze. Jeśli natomiast chodzi o pierwiastki, lebiodka zawiera żelazo, mangan, fosfor, selen, magnez, potas, cynk, wapń, bor.
4. Pomaga w cukrzycy typu 2
Potwierdzono to badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Illinois. Z raportu, który trafił do specjalistycznego czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że oregano (a także majeranek i rozmaryn) blokuje enzymy DPP-4 oraz PTP1B, które pełnią ważną rolę w wydzielaniu insuliny.
Badanie wykazało przy okazji, że to uprawiane w szklarni silniej wpływało na enzym DPP-4, natomiast to suszone – na PTP1B. Okazało się też, że oregano, majeranek i rozmaryn działają w podobny sposób jak leki podawane diabetykom w ich chorobie.
5. Zapotrzebowanie na błonnik
100 g oregano w ponad 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Przyczynia się m.in. do prawidłowej perystaltyki jelit i wyregulowania rytmu wypróżnień, obniżenia ciśnienia krwi, mniejszego wchłaniania "złego" cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenia uczucia głodu, obniżenia stężenia glukozy we krwi.
Błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego i pełni rolę prebiotyczną.
6. Działanie lebiodki
Błonnik i inne związki obecne w oregano dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Lebiodka działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, odtruwająco.
Pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Napar z oregano, zazwyczaj w połączeniu z innymi ziołami, w medycynie naturalnej stosowany jest w przypadku atonii jelit (chodzi o zanik lub zmniejszenie zdolności do skurczu mięśni) oraz w nadmiernej fermentacji jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niedoczynności wątroby.
W starożytności przyprawę tę uważano za najsilniejszą pochodzącą z natury odtrutkę.
7. Chroni przed rozwojem nowotworów
Wiemy już, że obecny w oregano błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego. Ale na tym nie koniec.
Obecne w tej przyprawie silne przeciwutleniacze również pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia – chronią nas przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym właśnie nowotworów.
Uczeni z Long Island University w Nowym Jorku odkryli, że obecny w oregano karwakrol przyczynia się do zniszczenia komórek rakowych prostaty. Z kolei olejek z oregano jest źródłem naringiny, która również działa przeciwnowotworowo.
8. Działanie przeciwgrzybicze
Za działanie przeciwgrzybicze odpowiada przede wszystkim wspomniany karwakrol, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowego.
Grzybobójczo działa również tymol. Składniki oregano są też naturalnym orężem w walce z wirusami oraz bakteriami.
Szczególnie skutecznie w walce z grzybami z gatunku Candida albican, pasożytami (m.in. ogoniastkiem jelitowym i świdrowcem amerykańskim), a także z bakteriami takimi jak E. Coli, Helicobacter pylori, Salmonella czy Listeria, działa olejek z oregano.
9. Zawiera kwas rozmarynowy
Lebiodka jest dobrym źródłem kwasu rozmarynowego, który znakomicie wpływa na zdrowie – już na przełomie lat 80. i 90. uznano go za naturalny czynnik przeciwzapalny pochodzenia roślinnego.
Działa też bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwdrobnoustrojowo. Kwas rozmarynowy to jednak przede wszystkim skuteczny przeciwutleniacz.
Pomaga w leczeniu astmy, zapobiega również zmianom miażdżycowym, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Zdaniem naukowców dostarczanie organizmowi kwasu rozmarynowego może pomóc osobom z chorobą Alzheimera.
10. Wspomaga pracę układu oddechowego
Oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie, co od dawna wykorzystywane jest w przypadku przeziębień, astmy, zapalenia oskrzeli i zapalenia migdałków, a także w infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej.
Stosowanie go może pomóc na katar i kaszel. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocny będzie olejek z oregano (który jest skuteczny w kuracjach odpornych nawet na antybiotyki) – należy stosować go według dawki podanej na opakowaniu; jej przekroczenie może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
11. Korzystne właściwości oregano
Jest jeszcze więcej korzystnych właściwości tej przyprawy, które zasługują na uwagę.
Pobudza apetyt, pomaga w reumatyzmie, alergiach, zaburzeniach miesiączkowych, zespole jelita drażliwego, nerwicy żołądka, kamicy żółciowej. Jest zalecana na bezsenność, ogranicza skurcze mięśni.
Olejek z oregano wykorzystuje się ponadto do płukania gardła, przygotowania wzmacniających kąpieli oraz w przypadku trudno gojących się ran skóry oraz świądu.
Natomiast ze względu na obecność witamin z grupy B lebiodka działa uspokajająco, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, poprawiając przy tym samopoczucie.
Uwaga: nadmiar oregano może utrudnić przyswajanie żelaza i podrażnić żołądek.
12. Ile kalorii ma suszone oregano?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 1 g (1 łyżeczka, liście) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 265 kcal | 2,65 kcal |
Białko | 9,00 g | 0,09 g |
Węglowodany | 68,9 g | 0,69 g |
Cukier | 4,09 g | 0,04 g |
Błonnik | 42,5 g | 0,43 g |
Tłuszcz | 4,28 g | 0,04 g |
Tłuszcze nasycone | 1,55 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,72 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,37 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,30 mg | 0,02 mg |
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.