Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn

Dlaczego warto częściej używać oregano?

Avatar placeholder
23.05.2021 09:18
Dlaczego warto częściej używać oregano?
Dlaczego warto częściej używać oregano? (Shutterstock)

Oregano to bardzo aromatyczna przyprawa, jednak nie wszyscy wiedzą o tym, że jest też silnym lekiem. Stosowali ją Hipokrates i Arystoteles. Medycyna naturalna wykorzystuje oregano od stuleci. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest oregano?

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie.

Dla większości z nas to tylko przyprawa, niewiele wiemy natomiast o jej dobroczynnych właściwościach. Głównym jej składnikiem jest olejek tymolowy.

Na uwagę zasługują też garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas kawowy i ursolowy, fitosterole. Lebiodka to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W kuchni znalazła zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa do dań włoskich, zwłaszcza pizzy i makaronów. Jest ponadto składnikiem płynów do płukania ust oraz do kąpieli.

2. Olejek tymolowy

W olejku tymolowym znajdują się tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W starożytnym Egipcie tymol i karwakrol były stosowane przy mumifikacji ze względu na właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Tymol jest wykorzystywany jako środek dezynfekujący. Natomiast karwakrol ma liczne właściwości farmakologiczne. Działa m.in. przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie i żółciopędnie.

Pobudza ośrodki naczynioruchowe, niszczy bakterie ropne, ma właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Dodatkowo przyspiesza oddychanie i działa przeciwrobaczo.

3. Witaminy w oregano

W oregano znajdziemy witaminy A, C, E, K i z grupy B. Przyprawa ta jest zwłaszcza bardzo dobrym źródłem witaminy C – ma jej 2,3 mg w 100 g.

Działa ona uszczelniająco na naczynia krwionośne, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran i mocne zęby.

Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witamina A – za dobry wzrok, witamina E jest naturalnym eliksirem młodości i płodności, a witamina K odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi.

Witaminy A, E i C to ponadto silne przeciwutleniacze. Jeśli natomiast chodzi o pierwiastki, lebiodka zawiera żelazo, mangan, fosfor, selen, magnez, potas, cynk, wapń, bor.

4. Pomaga w cukrzycy typu 2

Potwierdzono to badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Illinois. Z raportu, który trafił do specjalistycznego czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że oregano (a także majeranek i rozmaryn) blokuje enzymy DPP-4 oraz PTP1B, które pełnią ważną rolę w wydzielaniu insuliny.

Badanie wykazało przy okazji, że to uprawiane w szklarni silniej wpływało na enzym DPP-4, natomiast to suszone – na PTP1B. Okazało się też, że oregano, majeranek i rozmaryn działają w podobny sposób jak leki podawane diabetykom w ich chorobie.

5. Zapotrzebowanie na błonnik

100 g oregano w ponad 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Przyczynia się m.in. do prawidłowej perystaltyki jelit i wyregulowania rytmu wypróżnień, obniżenia ciśnienia krwi, mniejszego wchłaniania "złego" cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenia uczucia głodu, obniżenia stężenia glukozy we krwi.

Błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego i pełni rolę prebiotyczną.

6. Działanie lebiodki

Błonnik i inne związki obecne w oregano dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Lebiodka działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, odtruwająco.

Pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Napar z oregano, zazwyczaj w połączeniu z innymi ziołami, w medycynie naturalnej stosowany jest w przypadku atonii jelit (chodzi o zanik lub zmniejszenie zdolności do skurczu mięśni) oraz w nadmiernej fermentacji jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niedoczynności wątroby.

W starożytności przyprawę tę uważano za najsilniejszą pochodzącą z natury odtrutkę.

7. Chroni przed rozwojem nowotworów

Wiemy już, że obecny w oregano błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego. Ale na tym nie koniec.

Obecne w tej przyprawie silne przeciwutleniacze również pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia – chronią nas przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym właśnie nowotworów.

Uczeni z Long Island University w Nowym Jorku odkryli, że obecny w oregano karwakrol przyczynia się do zniszczenia komórek rakowych prostaty. Z kolei olejek z oregano jest źródłem naringiny, która również działa przeciwnowotworowo.

8. Działanie przeciwgrzybicze

Za działanie przeciwgrzybicze odpowiada przede wszystkim wspomniany karwakrol, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Grzybobójczo działa również tymol. Składniki oregano są też naturalnym orężem w walce z wirusami oraz bakteriami.

Szczególnie skutecznie w walce z grzybami z gatunku Candida albican, pasożytami (m.in. ogoniastkiem jelitowym i świdrowcem amerykańskim), a także z bakteriami takimi jak E. Coli, Helicobacter pylori, Salmonella czy Listeria, działa olejek z oregano.

9. Zawiera kwas rozmarynowy

Lebiodka jest dobrym źródłem kwasu rozmarynowego, który znakomicie wpływa na zdrowie – już na przełomie lat 80. i 90. uznano go za naturalny czynnik przeciwzapalny pochodzenia roślinnego.

Działa też bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwdrobnoustrojowo. Kwas rozmarynowy to jednak przede wszystkim skuteczny przeciwutleniacz.

Pomaga w leczeniu astmy, zapobiega również zmianom miażdżycowym, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Zdaniem naukowców dostarczanie organizmowi kwasu rozmarynowego może pomóc osobom z chorobą Alzheimera.

10. Wspomaga pracę układu oddechowego

Oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie, co od dawna wykorzystywane jest w przypadku przeziębień, astmy, zapalenia oskrzeli i zapalenia migdałków, a także w infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej.

Stosowanie go może pomóc na katar i kaszel. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocny będzie olejek z oregano (który jest skuteczny w kuracjach odpornych nawet na antybiotyki) – należy stosować go według dawki podanej na opakowaniu; jej przekroczenie może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

11. Korzystne właściwości oregano

Jest jeszcze więcej korzystnych właściwości tej przyprawy, które zasługują na uwagę.

Pobudza apetyt, pomaga w reumatyzmie, alergiach, zaburzeniach miesiączkowych, zespole jelita drażliwego, nerwicy żołądka, kamicy żółciowej. Jest zalecana na bezsenność, ogranicza skurcze mięśni.

Olejek z oregano wykorzystuje się ponadto do płukania gardła, przygotowania wzmacniających kąpieli oraz w przypadku trudno gojących się ran skóry oraz świądu.

Natomiast ze względu na obecność witamin z grupy B lebiodka działa uspokajająco, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, poprawiając przy tym samopoczucie.

Uwaga: nadmiar oregano może utrudnić przyswajanie żelaza i podrażnić żołądek.

12. Ile kalorii ma suszone oregano?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka, liście)
Wartość energetyczna 265 kcal 2,65 kcal
Białko 9,00 g 0,09 g
Węglowodany 68,9 g 0,69 g
Cukier 4,09 g 0,04 g
Błonnik 42,5 g 0,43 g
Tłuszcz 4,28 g 0,04 g
Tłuszcze nasycone 1,55 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,72 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,37 g 0,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 2,30 mg 0,02 mg

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze