Metale ciężkie w popularnej czekoladzie. Jest na półkach w niemal każdym sklepie
Szwajcarski serwis Beobachter alarmuje, że w powstały badania, dzięki którym wykryto metale ciężkie w gorzkich czekoladach różnych marek. Na liście jest jedna, którą można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie.
1. Trujące związki w czekoladach
Eksperci z amerykańskiego magazynu "Consumer Reports" przebadali 28 tabliczek gorzkiej czekolady i stwierdzili w nich obecność kadmu i ołowiu. W 23 czekoladach zawartość metali ciężkich była wysoka. Zaledwie w pięciu czekoladach poziom tych metali był niski.
Na niechlubnej liście znalazły się m.in. dwie czekolady znanej szwajcarskiej marki: Lindt. W tabliczce gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70 proc. stwierdzono wysokie stężenie kadmu, natomiast w czekoladzie 85 proc. kakao - wysoką zawartość ołowiu. Autorzy twierdzą, że szkodliwe dla zdrowia byłoby dzienne spożywanie około 30 g tych czekoladek.
Ze statystyk wynika natomiast, że średnie spożycie czekolady na osobę w Szwajcarii wynosi 11,3 kg rocznie, czyli nieco ponad 30 g dziennie. Polacy spożywają natomiast 5,2 kg czekolady w ciągu roku, co w przeliczeniu na jeden dzień daje ok. 14 g.
Naukowcy przypuszczają, że metale ciężkie mogły przedostać się do kakao różnymi drogami. Kadm został prawdopodobnie wchłonięty przez roślinę z gleby i gromadził się w niej sukcesywnie w miarę wzrostu.
Zaś ołów mógł przedostać się do kakao na etapie zbioru ziarna. Eksperci z “Consumer Reports" przypuszczają, że doszło do osiadania pyłu i brudu zawierających ołów podczas suszenia ziaren na słońcu.
2. Zatrucie grozi poważnymi schorzeniami
Nadmiar metali ciężkich w organizmie może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Na ich negatywny wpływ szczególnie narażone są kobiety w ciąży i dzieci. Metale mogą powodować problemy rozwojowe, wpływać na rozwój mózgu i powodować niskie IQ u najmłodszych.
U dorosłych mogą powodować:
- zaburzenia neurologiczne,
- nadciśnienie,
- osłabienia układu odpornościowego,
- uszkodzenia nerek,
- zaburzenia płodności.
Naukowcy uspokajają jednak, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady nie powinno wyrządzić szkód dorosłym. Od czasu do czasu radzą jednak zamianę gorzkiej czekolady na czekoladę z niższą zawartością kakao lub czekoladę mleczną. Odradzają natomiast podawanie gorzkiej czekolady dzieciom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl