Pasta z avocado
Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników...
Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników...
Pasta z ketchupem to świetny pomysł na kanapkę lub jako dodatek do innych dań wegańskich. Świetnie nadaje się do grillowanych warzyw. Ponadto zawiera sporą ilość białka, w które bogaty jest twarożek tofu. ...
Wbrew pozorom, przekąski wegetariańskie nie są zbiorem ograniczonym i pozwalają na eksperymentowanie. Jedną z nich są szaszłyki warzywne w cieście. Do ciasta nie trzeba używać...
Szaszłyki warzywne mogą stanowić ważny element nie tylko diety wegańskiej, ale tradycyjnej, opierającej się na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Są one bogatsze w witaminy i składniki odżywcze od zwykłych szaszłyków...
Gdy mamy ochotę na kolorowy warzywny miszmasz, wówczas warto wykorzystać podany niżej przepis. Jest to szybka i zdrowa przekąska, doskonała na każdą okazję. Porcja witamin pochodząca ze świeżych warzyw nie...
Przepisy na zupy wegańskie pozwalają wprowadzić nowe smaki do kuchni nie tylko osób prowadzących restrykcyjną dietę. Jednym z nich jest zupa kukurydziana, która dzięki dodatkom z wielu przypraw i gałganu chińskiego będzie miała niezwykle aromatyczny...
Kuchnia tunezyjska ukształtowała się w wyniku połączenia kuchni śródziemnomorskiej z tradycjami żywienia mieszkańców pustyni. Dieta śródziemnomorska jest znana na całym świecie miłośnikom smacznego i zdrowego jedzenia. Kuchnia Tunezji w dużej mierze...
Kuchnia węgierska to jedna z najbardziej charakterystycznych kuchni europejskich. Dania węgierskie w większości przypadków znacznie różnią się od tradycyjnych dań krajów sąsiadujących. Kuchnia Węgier to przede wszystkim upodobanie do pomidorów oraz...
Kuchnia ukraińska jest niezwykle urozmaicona, gdyż przez lata była wzbogacana wpływami innych narodów. To mieszanka wielu tradycji kulinarnych, m.in. kuchni polskiej, rosyjskiej, czy tureckiej. Dlatego też obfituje w ciekawe smaki i aromaty. Czym...
Kuchnia turecka to bogactwo przypraw i różnorodność smaków, które sprawiają, że jej popularność wciąż rośnie. W europejskiej świadomości królem wśród potraw charakterystycznych dla kuchni Turcji jest z pewnością turecki kebab, tuż za nim mieści się...
Kuchnia austriacka jest inspirowana upodobaniami kulinarnymi wielu narodowości, przede wszystkim włoskimi, węgierskimi, polskimi i czeskimi. Tradycyjne danie austriackie, podawane we wszystkich restauracjach Austrii, to sznycel, czyli kotlet z mięsa...
Kuchnia grecka jest doskonałym przykładem kuchni śródziemnomorskiej. Jedzenie w Grecji to uczta dla oka i podniebienia. Potrawy greckie są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoją dietę. Ponadto większość z nich jest dość...
Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest między innymi kuchnia chińska, staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Dania chińskie dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi zdobyły mnóstwo fanów również w Polsce. Chińskie restauracje...
Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Najpopularniejsze są marynowane...
Kuchnia wegańska wykorzystuje słonecznik na wiele sposobów. Może on być dodawany do dań gorących, ale na jego bazie można przyrządzać doskonałe pasty. Jednym z takich pomysłów jest przepis wegański na pastę ze...
Wegański placek warzywny jest stałym elementem kuchni osób, które wystrzegają się mięsa i produktów mięsnych. Jednocześnie może stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnej kuchni. Gdy brakuje ci pomysłu na obiad lub kolację...
Kuchnia wegańska, jak każdy inny rodzaj kuchni, oferuje także dania gorące. Jednym z nich są kotlety brokułowe. Są one nie tylko smaczne (można je doprawiać według własnych upodobań), ale także zdrowe, ponieważ oprócz witamin i...
Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik każdej kuchni. Potrawy wegańskie ****przesycone są tymi składnikami, przez co dania te są polecane każdemu, zwłaszcza smakoszom warzyw. Warzywne leczo jest polecane osobom, które lubią...