Trwa ładowanie...

Dieta dla figury typu "gruszka"

Dieta dla figury typu "gruszka"
Dieta dla figury typu "gruszka"

Osoba o figurze typu "gruszka" ma długie ręce, wąskie, nieumięśnione barki, niewielkich rozmiarów biust i dosyć szerokie biodra. Taka budowa ciała była od dawna bardzo atrakcyjna dla mężczyzn. Kobietę o szerokich biodrach panowie wciąż podświadomie postrzegają jako bardziej płodną. U pań "gruszek" tłuszcz odkłada się głównie w dolnych partiach ciała. Wtedy zwiększa się dysproporcja między obfitym dołem a szczupłą górą. Tycie powoduje natomiast, że pośladki zlewają się z linią bioder. Sylwetka jest wówczas optycznie cięższa. Jaka dieta jest najlepsza dla "gruszek"?

spis treści

1. Rady dla osób z figurą "gruszki"

Osoby o tym typie budowy powinny:

  • zadbać o to, by w diecie było dużo produktów bogatych w wapń. "Gruszki" mają często kłopoty ze stawami, a wapń odpowiada za prawidłową budowę kości i wspomaga skuteczne odchudzanie;
  • jeść ryby 2-3 razy w tygodniu;
  • jeść często warzywa bogate w witaminę C, np. por, pietruszkę, seler, buraki, brokuły, warzywa strączkowe i kiełki. Z owoców należy wybierać cytrusy, jabłka i porzeczki;
  • pić 2 litry płynów w ciągu dnia;
  • wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym;
  • zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych, zasmażek, sosów, białego pieczywa, słodyczy, produktów wędzonych i konserwowanych, a także alkoholu.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Jadłospis dla osób o budowie typu "gruszka"

Dzień 1

  • Śniadanie: płatki owsiane ugotowane na wodzie, jabłko, 2 włoskie orzechy, sok z pomarańczy.
  • Obiad: warzywa na patelnię (1/2 opakowania), 150 g pieczonej piersi kurczaka, makaron razowy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: 1/8 melona.
  • Kolacja: łosoś w galarecie, mała bułka grahamka, sałata.

Dzień 2

  • Śniadanie: omlet z dwóch jaj, szklanka mleka z konfiturą niskosłodzoną, sok z różowego grejpfruta.
  • Obiad: 120 g polędwicy wołowej, ziemniak pieczony, buraczki na ciepło.
  • Podwieczorek: kiwi, mandarynka.
  • Kolacja: 150 g ryby po grecku, mała grahamka, sałata.

Dzień 3

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków pięciu zbóż z sokiem jabłkowym, mandarynka, do picia sok z marchewki.
  • Obiad: makaron z warzywami, 60 g piersi kurczaka usmażonej na łyżeczce oliwy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: koktajl z banana i truskawek (szklanka).
  • Kolacja: pierś kurczaka upieczona (około 150 g), grahamka, sałata z sosem vinegret.

Dzień 4

  • Śniadanie: płatki owsiane na wodzie ze startym jabłkiem, dwoma śliwkami suszonymi, szklanka soku z buraka.
  • Obiad: stek z indyka duszony w warzywach, ½ torebki kaszy gryczanej, 150 g sałaty z sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: brzoskwinia.
  • Kolacja: tarta szpinakowa (około 1/8 porcji).

Dzień 5

  • Śniadanie: jajko na szynce (gotowane), tost razowy, sok pomarańczowy.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny.
  • Obiad: 200 g pstrąga gotowanego na parze lub z grilla, ½ torebki ryżu, 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
  • Podwieczorek: banan.
  • Kolacja: parówka cielęca odtłuszczona, grahamka, sałatka z pomidorów i cebulki.

Dzień 6

  • Śniadanie: jajko na miękko, tost, kiełki, sok z grejpfruta.
  • Obiad: 100 g chudego schabu z rusztu, duszone warzywa z ryżem, sałata.
  • Podwieczorek: kiwi.
  • Kolacja: 200 g sałaty wymieszanej z 50 g czerwonej fasolki i 80 g tuńczyka, grahamka.

Dzień 7

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków z wodą, mandarynką, rodzynkami, sok z pomarańczy.
  • Obiad: 150 g piersi kurczaka pieczonego w przyprawach, 2 pieczone ziemniaki, sałata z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: gruszka.
  • Kolacja: sałatka z jajka na twardo, rzodkiewek, dymki, groszku zielonego i trzech łyżek jogurtu, bułka grahamka.

3. Przepisy dla osób o typie budowy "gruszka"

Ten typ budowy **wymaga starannego przygotowywania posiłków i doboru składników spożywczych. Panie powinny wzbogacić swoją dietę w wapń i łatwo przyswajalne białko. Dlatego poleca się w jadłospisie owoce morza i ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3**. Poza tym należy pamiętać o warzywach i owocach, dostarczających organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Najlepiej spożywać te surowe lub gotowane na parze.

3.1. Makaron z warzywami


Składniki: 1 papryka, 1 pomidor, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, świeża bazylia, makaron (np. świderki).


Przygotowanie: Warzywa pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć lekko osoloną cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodać czosnek i paprykę. Na koniec dodać pomidora i bazylię. Smażyć do miękkości. Na koniec wymieszać ugotowany makaron z warzywami i chwilę podsmażać, przyprawiając do smaku.



3.2. Pannette z warzywami


Składniki: 1 czerwona papryka, 1 porcja brokułów, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, coś zielonego (bazylia, pietruszka), oliwa z oliwek, makaron pannette (cienkie rurki), parmezan.


Przygotowanie: Brokuły blanszować (maksymalnie przez jedną minutę), ugotować makaron. Na patelni podgrzać 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia oraz przepołowiony, obrany ząbek czosnku. Dodać pokrojoną w cienkie talarki czerwoną cebulę oraz pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Przykryć i dusić przez 10 minut na małym ogniu tak, żeby warzywa były miękkie, lecz się nie zarumieniły. Dorzucić pokrojone na niewielkie kawałki brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Odcedzony makaron włożyć do garnka, dodać sos oliwno-warzywny, dobrze wymieszać. Dodać świeże zioła (natka pietruszki, bazylia). Wyłożone na talerz rurki posypać parmezanem.



3.3. Befsztyk z polędwicy wołowej


Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 5 dag chrzanu, 5 dag cytryny.

Przygotowanie: Polędwicę oczyścić, wykrawając błony, umyć, osuszyć. Pokroić na 4 porcje (w poprzek włókien), lekko zbić tłuczkiem, uformować okrągłe befsztyki. Każdą porcję oprószyć pieprzem i posmarować po obu stronach oliwą. Usmażyć, wkładając na patelnię do smażenia bez tłuszczu. Zrumienić po obu stronach, posolić. Patelnię przykryć i trzymać kilka minut na małym ogniu, żeby befsztyki „doszły”. Usmażone befsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć wiórkami chrzanu.



3.4. Polędwica wołowa z zielonym pieprzem


Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej, zielony pieprz w ziarenkach, olej, sól, 0,25 szklanki czerwonego półwytrawnego wina.


Przygotowanie: Wołowinę pokroić (w poprzek) na plastry, pieprz rozbić w moździerzu, ale nie za drobno. Następnie posypać nim plastry wołowiny z dwóch stron i przy pomocy deski do krojenia wgnieść w plastry. Olej mocno rozgrzać na patelni. Smażyć wołowinę z dwóch stron. Jedną stronę około 2-3 minut, aż się przypiecze. Solić dopiero na talerzu.

3.5. 

Duszona wieprzowina w sosie pomidorowym


Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe, 2 marchewki, 4 pieczarki, 1 cebula, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier, listek laurowy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka śmietany, olej, 200 ml bulionu.


Przygotowanie: Na oleju podsmażyć mięso (wcześniej posypane solą i pieprzem) z obu stron, po około 2 minuty na stronę. Następnie dodać do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę. Przykryć pokrywką patelnię i dusić około 10 minut. Po tym czasie przełożyć całość do rondelka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczarki. Podlać mięso bulionem, wrzucić listek laurowy i dusić wszystko razem pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać do sosu 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dosłodzić sos do smaku lub ewentualnie doprawić solą i pieprzem). Na koniec zdjąć potrawę z ognia, łyżkę sosu pomidorowego wymieszać z łyżką śmietany i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.



3.6. Wołowina duszona z papryką i cebulą


Składniki: około 0,5 kg wołowiny (łopatka, zrazowa, polędwica), 3 papryki w różnych kolorach: czerwona, żółta, zielona, 2 duże cebule, około 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, około 2 łyżek oliwy, przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka, odrobina chilli i tymianku.


Przygotowanie: Wołowinę opłukać, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić w średnie plastry. Oliwę rozgrzać w rondlu i obsmażyć na niej wołowinę z obu stron. Następnie zalać wołowinę wodą, dodać wszystkie przyprawy i dusić około 40 minut pod przykryciem. Cebulę obrać, paprykę oczyścić i opłukać. Pokroić warzywa w piórka, a następnie lekko podsmażyć je na patelni. Połączyć wołowinę i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 20-30 minut.



3.7. Duszony kurczak z koprem włoskim


Składniki: 1/2 kurczaka, 4 bulwy kopru włoskiego (tzw. fenkuł), 1 żółta papryka, 1 pomidor, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, curry, mielona papryka, szczypta estragonu, 1/2 pęczka natki.


Przygotowanie: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, każdą oprószyć solą, pieprzem, curry i papryką. Koper umyć, usunąć twarde liście. Gotować przez 15 minut w 3/4 l wody z dodatkiem soli i szczypty estragonu, odcedzić. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć kurczaka, zrumienić. Podlać dwoma łyżkami wody, dusić 10 minut. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w paski. Pomidora sparzyć, obrać, przekroić, wyciąć trzpień. Miąższ pokroić w kostkę. Natkę umyć, drobno posiekać. Pomidor, koper włoski, paprykę i natkę dodać do mięsa, ponownie podlać wodą. Dusić pod przykryciem dalsze 20 minut.

3.8. 

Duszony kurczak z ziołami i czosnkiem


Składniki: 4 udka, 1 kg pomidorów, 1 cebula, 6 ząbków czosnku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, po łyżce suszonej bazylii, oregano i tymianku.

Przygotowanie: Udka umyć i osuszyć. Natrzeć je solą, pieprzem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, tymiankiem, bazylią i oregano. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać udka i pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 40 minut.

3.9. 

Dorsz gotowany na parze


Składniki: 300 g filetu z dorsza, 30 ml soku z cytryny, 15 g masła, sól, pieprz ziołowy.


Przygotowanie: Opłukać filety i ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Położyć na każdym filecie kawałki masła. Gotować na parze około 30 minut.

3.10. 
Dorsz z grilla


Składniki: 2 filety z dorsza, 2 cebule, masło, sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, koperek.


Przygotowanie: Świeże filety dorsza przyprawić przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, odrobiną soli i w zamkniętym pojemniku włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Na foli aluminiowej ułożyć odrobinę masła, kilka plasterków cebuli, dużo koperku i wcześniej przygotowaną rybę. Wszystko razem szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu około 20 minut (masłem na spodzie).



3.11. Pikantny dorsz po indonezyjsku


Składniki: 4 płaty dorsza, 1 łodyżka trawy cytrynowej, 1 posiekana, mała, czerwona cebula, 2 świeże, czerwone papryki chilli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, ¼ łyżeczki kurkumy, 25 g masła pokrojonego w małe kawałeczki, 8 łyżek mleka kokosowego z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, czerwona papryka chilli do dekoracji.


Przygotowanie: Opłukać dorsza i wysuszyć ręcznikiem. Usunąć wszystkie zewnętrzne liście trawy cytrynowej i delikatnie pokroić wewnętrzną część. Umieścić trawę cytrynową, czosnek, paprykę, imbir i kurkumę w malakserze i dokładnie zmielić składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do malaksera dodać mleko kokosowe, masło i sok z cytryny, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Umieścić rybę w płaskim, niemetalowym naczyniu. Polać z wierzchu mieszanką kokosową i obracać, aż całkowicie się nią pokryje. Najlepiej umieścić rybę w zamykanym ruszcie, co ułatwia jej odwracanie. Piec przez 15 minut nad gorącymi węglami, aż ryba będzie ugotowana w środku. Można podawać ozdobioną papryką.



3.12. Pierś z kurczaka z sezamem


Składniki: 12 dag piersi kurczaka, 25 dag porów (z jasnej części) lub brokułów, 10 dag marchwi, łyżka sezamu, papryka kolorowa, 5 łyżek bulionu warzywnego, pół łyżeczki oleju, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.


Przygotowanie: Kurczaka oprószyć pieprzem i solą. Patelnię posmarować olejem, smażyć na nim mięso po 4 minuty z każdej strony. Por przekroić wzdłuż na pół, starannie wypłukać, pokroić w półplasterki, marchewkę i paprykę w słupki. Warzywa poddusić w bulionie 5 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Pierś z kurczaka posypać podprażonymi migdałami i obłożyć warzywami.



3.13. Ryż z cukinią


Składniki: 2 woreczki ryżu, 2 cukinie, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, olej do smażenia.


Przygotowanie: Ryż ugotować. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy się zarumieni, dodać zmiażdżony czosnek. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na plastry grubości 1 cm. Dodać do cebuli podsmażonej z czosnkiem. Podlać wodą i dusić około 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Ryż połączyć z cukinią.



3.14. Ryż z szafranem


Składniki: 3 szklanki bulionu, 1 łyżka masła, 2 szklanki ryżu długoziarnistego, 0,5 łyżeczki szafranu.


Przygotowanie: Masło rozpuścić. Dodać ryż i pomieszać przez 1 minutę. Szafran rozpuścić w dwóch łyżkach bulionu. Resztę gorącego bulionu wlać do ryżu, dodać szafran, szybko przykryć garnek i zmniejszyć gaz do minimum. Gotować około 20 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Pomieszać, ewentualnie posolić i podawać.



4. Zalety i wady diety dla osób z figurą "gruszki"

Zalety:

  • zauważalne spalanie tkanki tłuszczowej na biodrach;
  • szeroki asortyment produktów;
  • bezpiecznego dla zdrowia białka należy szukać w: roślinach strączkowych suchych, rybach, owocach morza, jasnym drobiu, cielęcinie, przefermentowanych produktach mlecznych (fermentowane produkty mleczne nie zawierają laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego zamieniają ją w kwas mlekowy).

Wady:

  • dieta wysokobiałkowa wpływa na złe samopoczucie i zły wygląd skóry;
  • ważne jest to, że otyłość typu "gruszka" u kobiet jest bezpieczna dla ich zdrowia, w przeciwieństwie do otyłości brzusznej typu "jabłko".
Następny artykuł: Dieta dla figury typu "jabłko"
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze