Zmniejszają ryzyko chorób serca o 60 proc. Tyle jajek warto zjeść w tygodniu
Publikacja naukowa zamieszczona w "Nutrients" przedstawia dowody, które sugerują, że konsumpcja od jednego do trzech jajek tygodniowo może sprzyjać zdrowiu serca i układu krążenia.
1. Wpływ jajek na choroby sercowo-naczyniowe
Badanie objęło 3042 osób, u których monitorowano tygodniową ilość spożywanych jaj. Następnie, po dziesięciu latach, przeprowadzono ocenę ryzyka i częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Odkryto, że: Wśród tych, którzy spożywali jedno jajko lub mniej na tydzień, wskaźnik zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe wynosił 18 proc. Dla osób konsumujących odjednego do czterech jaj na tydzień, wskaźnik zapadalności na te choroby spadł do 9 proc. * W przypadku osób spożywających od czterech do siedmiu jaj na tydzień, ryzyko zachorowania spadło do 8 proc.
Rezultaty badania okazały się więc dość optymistyczne.
Wykazały, że osoby spożywające od jednego do trzech jaj tygodniowo miały o 60 proc. niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia niż osoby nie spożywające ich w ogóle.
Choć grupa spożywająca więcej jaj notowała jeszcze lepsze wyniki (redukcja ryzyka chorób układu krążenia o 75 proc.), naukowcy nie zalecają aż takiej ilości. Motywują swoje zalecenia zawartością tłuszczów nasyconych w innych pokarmach, które mogą zaburzyć pozytywny wpływ jajek na organizm. Jak to zwykle w dietetyce bywa – nic nie jest spożywane w próżni.
2. Jajka a cholesterol
Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość (lub brak) tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.
Tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie.
Nie sygnalizuje to, że cholesterol w diecie jest zupełnie nieszkodliwy. Oznacza to jedynie, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jajek wraz z dodatkami, które często im towarzyszą: bekonem, kiełbasą lub maślanymi tostami.
Katarzyna Chudzik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl