Jak upiec buraki i co z nich zrobić?
Jak upiec buraki, by cieszyć się ich smakiem, aromatem, ale i walorami prozdrowotnymi? Można to zrobić w piekarniku, na co najmniej trzy sposoby: w folii aluminiowej, bez folii i w plastrach. To lepsze rozwiązanie niż gotowanie. Do czego wykorzystać pieczone warzywa? Czy pieczone buraki są zdrowe?
1. Jak upiec buraki?
Jak upiec buraki, by były smaczne i aromatyczne, ale i zdrowe? Okazuje się, że to banalnie proste. Można to zrobić na dwa sposoby: w folii aluminiowej i bez folii, tak w całości, jak i w plastrach.
Jak upiec buraki w piekarniku bez folii?
Dokładnie umyte buraki wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką (może być szklane, ceramiczne lub żeliwne). Trzeba je wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół, bez termoobiegu). Buraki pieką się od 60 do 120 minut, w zależności od wielkości warzyw i mocy piekarnika. Małe buraki będą gotowe po około godzinie, natomiast duże po mniej więcej 2 godzinach. Można je przekłuć szpikulcem do mięsa, dzięki czemu szybciej się upieką.
Jak upiec buraki w piekarniku w folii?
Umyte (wyszorowane) buraki trzeba zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niektórzy polewają je dodatkowo olejem i posypują przyprawami (popularne są pieczone buraki z ziołami, buraki pieczone z czosnkiem). Ile piec buraki w folii? Wystarczy mniej więcej 60 minut (choć czas przygotowania zależy od wielkości warzyw).
Jak upiec buraki w plastrach?
Buraki można piec także w kawałkach. Wystarczy pokroić je na grube plastry i ułożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warto co jakiś czas sprawdzać stopień ich miękkości.
2. O czym pamiętać piekąc buraki?
Buraków przed pieczeniem nie trzeba obierać (nie obcina się też ich końcówek), a jedynie dokładnie umyć i osuszyć. Pod koniec czasu pieczenia dobrze jest sprawdzać widelcem, czy są miękkie. Jeśli tak, oznacza to, że są gotowe.
Po upieczeniu buraki wystarczy obrać ze skórki przy pomocy nożyka. Ta bardzo łatwo schodzi sama, jedynie przez lekkie zeskrobywanie. Końce warzywa trzeba odciąć małym nożykiem.
Buraki warto obierać w lateksowych rękawiczkach, ponieważ barwią skórę dłoni. Dobrze poczekać, aż nieco przestygną, a gdy nie ma na to czasu, wystarczy zalać je zimną wodą. Dobrze pamiętać, by buraki wybrane do pieczenia były jędrne, zdrowe i nieuszkodzone, najlepiej podobnej wielkości. Wówczas upieką się w tym samym czasie. Aby były gotowe szybciej, warto wybierać niewielkie warzywa. Większe sztuki można z kolei przeciąć na pół.
3. Co zrobić z pieczonych buraków?
Pieczone buraki są słodkawe, aromatyczne, esencjonalne i bardzo smaczne. To dlatego stanowią świetny dodatek oraz bazę wielu dań. Odnajdują się w różnym towarzystwie.
Buraczki pieczone w piekarniku do obiadu? Jak najbardziej, ale to nie wszystko. Warzywa te są bardzo uniwersalne i wdzięczne. Doskonale smakują solo, ale i w różnych zestawieniach, tak na ostro (np. z papryczką chilli), jak i na słodko (np. z dodatkiem miodu).
Popularne są różne przepisy na dania z pieczonymi burakami. To na przykład:
- sałatka z pieczonym burakiem, np. sałatka z pieczonym burakiem, fetą i orzechami,
- wytrawna tarta z burakiem i fetą,
- quiche z pieczonym burakiem i serem pleśniowym,
- domowa pasta warzywna,
- zupa krem z buraka z dodatkiem twarożku lub koziego sera, pestek dyni lub słonecznika,
- hummus z pieczonym burakiem,
- kotlety warzywne,
- carpaccio z buraków z fetą, rukolą, słonecznikiem i sosem balsamicznym,
- domowa ćwikła z chrzanem,
- buraczki do słoików na zimę,
- kaszotto z burakami (z kaszy pęczak).
4. Wartości odżywcze pieczonych buraków
Buraczki pieczone zachowują nie tylko swój smak, ale i cenne witaminy oraz minerały, w które obfitują. Są bardzo zdrowe. Słyną ze swoich właściwości leczniczych, odkwaszających i przeciwutleniających. Zawierają przy tym:
- witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E i witaminę K,
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Ich największym bogactwem jest betanina, która nadaje mu intensywną, charakterystyczną barwę. Jej zdolność wychwytywania wolnych rodników jest dużo większa niż innych antyoksydantów, a jednocześnie bardzo łatwo wchłania się w przewodzie pokarmowym:
- usprawnia pracę jelit,
- usprawnia pracę żołądka,
- łagodzi dolegliwości ze strony przełyku.
Ponadto burak:
- obniża cholesterol,
- ma pozytywny wpływ na układ krwionośny,
- stymuluje wzrost czerwonych krwinek. Jest doskonały dla osób zmagających się z anemią i niedokrwistością,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- wzmacnia organizm, chroni przed infekcjami,
- zmniejsza apetyt, poprawia metabolizm,
- sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu,
- działa uspokajająco i wyciszająco, reguluje pracę układu nerwowego.
Ile kalorii ma burak? Surowy dostarcza niewielu kalorii. Porcja 100 g to 43 kcal oraz:
- 1,61 g białka,
- 0,17 g tłuszczu,
- 9,55 g węglowodanów,
- 2,8 g błonnika.
Warto też pamiętać, że pieczone buraki mają znacznie niższy indeks glikemiczny (IG) niż gotowane (surowy burak ma IG=30, natomiast ugotowany burak liczy IG=65), co jest ważną informacją dla osób zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą. Nie stanowią zatem problemu dla osób, które jadłospis komponują według zasad diety z niskim indeksem glikemiczny.
Niemniej najczęściej i najbardziej polecaną przez dietetyków i lekarzy formą spożywania buraków osobom zdrowym jest postać surowa.