Trwa ładowanie...

Najgorszy typ węglowodanów. Kluczowe jest przygotowanie

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 21.11.2023 13:30
Nie wszystkie węglowodany powodują tycie. Przygotuj je w odpowiedni sposób
Nie wszystkie węglowodany powodują tycie. Przygotuj je w odpowiedni sposób (Getty Images)

Węglowodany, które w ostatnich latach były ograniczane przez osoby dbające o zdrowie, zostały poddane badaniom, które wykazały, że nie wszystkie z nich przyczyniają się do przybierania na wadze. Jak węglowodany wpływają na organizm?

spis treści

1. Węglowodany są złe?

Węglowodany występują naturalnie w produktach, takich jak fasola, inne rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, a także ryż i ziemniaki. Mimo że popularne diety Dukana i Atkinsa wprowadzają ograniczenia w spożyciu węglowodanów, warto pamiętać, że są one ważną częścią naszego sposobu żywienia.

Rebecca McManamon, dietetyczka z British Dietetic Association, zaleca ostrożność w zmniejszaniu spożycia węglowodanów, ponieważ "nie powodują przybierania na wadze, a niektóre z nich, szczególnie te bogate w błonnik, mogą być korzystne dla organizmu."

Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

Problemem, na jaki zwraca uwagę McManamon, jest natomiast zbyt duża wielkość porcji serwowanych w restauracjach. Jest to jeden z powodów, który sprawia, że ludzie myślą o węglowodanach w sposób negatywny.

2. Źródła zdrowych węglowodanów

Niektóre produkty są źródłem skrobi opornej, która jest trawiona przez dłuższy okres czasu w porównaniu do bardziej przetworzonych form węglowodanów. Znajduje się między innymi w niedojrzałych bananach, mące pełnoziarnistej, brązowym ryżu i makaronie, a także w niektórych nasionach.

Dietetyczka Sian Porter podkreśla, że węglowodany to niezwykle szeroka kategoria, co sprawia, że nie wszystkie mają taki sam wpływ na organizm. Zauważa, że znaczenie ma rodzaj i ilość tego składnika w porcji, przypomina też, że "błonnik obecny w produktach pełnoziarnistych ma udowodnione korzyści zdrowotne."

Dodatkowo National Health Service (NHS) zaleca, aby około połowa dziennej kalorycznej wartości spożywanych produktów pochodziła z produktów skrobiowych, owoców i warzyw. Warto pamiętać również o tym, że niektóre produkty dopiero w czasie stygnięcia wytwarzają skrobie oporne, do tego grona należą na przykład ziemniaki.

Badania przeprowadzone przez profesora Paula Arciero z nowojorskiego Skidmore College wykazały, że skrobie oporne są zdrowe nawet dla osób z cukrzycą typu 2.

Zwłaszcza jeśli połączymy je ze źródłem białka, na przykład kurczakiem, jogurtem greckim czy jajkiem. Pokarmy skrobiowe wypełniają żołądek, podnoszą poziom energii i powodują wyrzut serotoniny.

Pełne ziarna są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i schorzeń układu pokarmowego. Zawierają także cenne dla organizmu witaminy z grupy B, żelazo oraz potas.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze