Jogurt grecki - charakterystyka, działanie zdrowotne, wykorzystanie w kuchni
Jogurt grecki to nabiał często uważany za żywność dietetyczną, która dobra jest dla naszej figury. Jogurt grecki nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a kolejnym jego atutem jest jego charakterystyczny smak. Jogurt grecki wytwarza się ze specjalnego beztłuszczowego mleka. Zalety jogurtu greckiego to także wysoka zawartość żywych kultur bakterii a także duża ilość białka, szczególnie w porównaniu do innego nabiału, takiego jak jogurty naturalne czy kefir.
1. Co to jest jogurt grecki?
Jogurt grecki różni się od jogurtu naturalnego smakiem oraz konsystencją. Jogurt grecki jest gęsty i kremowy, podczas gdy jogurt naturalny zazwyczaj jest rzadszy.
Jogurt grecki wytwarza się poprzez fermentację mleka za pomocą dodania do niego żywych kultur bakterii, a następnie od razu przelewane jest ono do opakowań.
Fermentacja jogurtu greckiego odbywa się dopiero w opakowaniu, co sprawia, że jogurt grecki zawiera niemal dwa razy więcej białka a także mniej węglowodanów niż tradycyjny jogurt naturalny.
2. Bakterie zawarte w jogurcie greckim
Bakterie zawarte w jogurcie greckim to lactobacrillus bulgaricus oraz streptococcus thermophilus. Dodawane są one do mleka, przetwarzając je za pomocą procesów fermentacyjnych na jogurt. To one odpowiedzialne są za kwaśny smak jogurtu greckiego i nadają mu właściwości zdrowotnych.
Bakterie jogurtu greckiego przedostają się do naszych jelit po spożyciu, a tam powodują obniżenie poziomu pH w całym przewodzie pokarmowym, a także zakwaszają go.
Dzięki temu nasz żołądek i przewód pokarmowy lepiej wchłania żelazo oraz wapń, a także szkodliwe bakterie powodujące choroby nie mają możliwości rozmnażania.
Szczególnie kobiety powinny powinny spożywać produkty bogate w żywe kultury bakterii takie jak jogurt naturalny, ponieważ szczepy bakterii jogurtu greckiego przeciwdziałają zakażeniom przewodów moczowych, takich jak zakażenie drożdżami.
Jogurt grecki można spożywać jako przekąskę, na słodko lub jako dodatek do dań i sałatek. Można stosować go zamiast majonezu lub tłustej śmietany.
3. Wykorzystanie jogurtu w kuchni
Przy pomocy jogurtu greckiego możemy stworzyć doskonały dressing do sałatki, który nie będzie zawierał dużych ilości tłuszczu.
Do przygotowania dressingu potrzebować będziemy owocu awokado, 4 filetów anchois, dwie główki czosnku, szczypiorek i jogurt grecki.
Do dressingu z jogurtu greckiego wykorzystamy też ocet winny, sok z cytryny i oliwę.
Dressing przygotowujemy siekając składniki na drobne kawałki lub miksując w blenderze, dodając octu, oliwy i soku z cytryny. Jest to doskonały dressing do sałatek z zieloną sałatą.
Przeczytaj także
Sałatka ziemniaczana z jogurtem greckim. Do jej przygotowania potrzebować będziemy 0,6 kg gotowanych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę, pół papryki, 10 gramów oliwek, dwa jajka na twardo i pietruszkę. Do tego dodamy małą łyżeczkę musztardy, kaparów, sól, pieprz i jeden ząbek czosnku.
Jogurt grecki mieszamy z musztardą, czosnkiem, papryką i kaparami, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa mieszamy w dużym garnku a następnie zalewamy dressingiem i mieszamy. Sałatka gotowa!
4. Ile kalorii ma jogurt grecki z pełnego mleka?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 150 g (1 kubeczek, 160 g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 97,0 kcal | 146 kcal |
Białko | 9,00 g | 13,50 g |
Węglowodany | 3,98 g | 5,97 g |
Cukier | 4,00 g | 6,00 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 5,00 g | 7,50 g |
Tłuszcze nasycone | 2,40 g | 3,59 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,14 g | 3,20 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,47 g | 0,70 g |
Cholesterol | 13,00 mg | 19,50 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |