5 z 7Tłuszcze roślinne
Chcąc ograniczyć spożycie kalorii, osoby na diecie często zamieniają masło na margarynę czy inne tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Nie mają pojęcia, jak bardzo spowalniają proces utraty wagi.
Oprócz szkodliwych substancji powstających w procesie utwardzania tłuszczu, takich jak izomery trans, dostarczają sobie nadmiernej ilości kwasów omega-6 w stosunku do omega-3.
Stosunek ów jest kluczowy dla zachowania szybkiej przemiany materii.
W celu przyspieszenia metabolizmu dobrze jest zastąpić oleje roślinne masłem oraz olejem kokosowym.
Naturalne masło zawiera kwas tłuszczowy CLA, a olej kokosowy średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Związki te mają zdolność zwiększania termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm, co sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Sprawdź, ile ryb powinieneś jeść każdego tygodnia