Jak jeść mango – historia i pochodzenie mango, źródło witamin, właściwości mango, zastosowanie mango w kosmetyce, zastosowanie mango w kuchni, jak wybrać najlepszy owoc

Mango to tropikalny owoc, który coraz częściej pojawia się na stołach Polaków. Chętnie dodajemy go do owocowej sałatki, ciasta czy zalewamy galaretką. Cenimy jego charakterystyczny smak, nie zdając sobie sprawy z korzyści, które niesie dla naszego zdrowia i urody.

Jak jeść mango – historia i pochodzenie mango, źródło witamin, właściwości mango, zastosowanie mango w kosmetyce, zastosowanie mango w kuchni, jak wybrać najlepszy owocJak jeść mango – historia i pochodzenie mango, źródło witamin, właściwości mango, zastosowanie mango w kosmetyce, zastosowanie mango w kuchni, jak wybrać najlepszy owoc
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Historia i pochodzenie mango

Za ojczyznę mango uznaje się Indie, gdzie owoc ten jest znany już od prawie 5 tysięcy lat i powszechnie nazywany „owocem bogów”. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Hindusi uważają mango za symbol boskich posłańców, którzy żywią się zapachem z kwiatów i drzew oraz bogini Lakszmi, mającej zapewniać wszelkie powodzenie. Obecnie mango jest uprawiane na wszystkich kontynentach w ponad 1000 gatunkach. Jeden owoc może ważyć nawet pół kilograma, a drzewa na którym rośnie mango, osiągają do 30 metrów.

Witaminy w mango

Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Jest też bogatym źródłem błonnika – w 100 g tego owocu znajdziemy go aż 1,7 g.

Właściwości zdrowotne mango

Antyoksydanty obecne w mango mają przede wszystkim za zadanie walkę z wolnymi rodnikami. Dzięki temu mogą nie tylko hamować procesy starzenia się skóry, ale także walczyć z rozwojem komórek nowotworowych w organizmie. Amerykańscy naukowcy odkryli, że składniki mango hamują rozwój raka okrężnicy i raka piersi. Udowodniono, że polifenole pochodzące z mango nie tylko powodują śmierć komórek nowotworowych, ale także chronią komórki zdrowe i zapobiegają ich niszczeniu.

Przepis na mango lassi z dynią

Chociaż mango zawiera stosunkowo dużo cukrów, ponieważ w 100 g tego owocu znajdziemy aż 15 g węglowodanów, to naukowcy stwierdzili, że może mieć to korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Według Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej wpływ mango na obniżenie poziomu cukru we krwi może dać nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Badania te jednak nie są w pełni potwierdzone, dlatego ze względu na zawartość cukrów prostych w mango diabetycy powinni spożywać je z umiarem. Według badaczy, jedzenie mango może też obniżyć u chorych poziom insulinooporności oraz korzystnie wpłynąć na tolerancję glukozy.

Zawartość błonnika w mango sprawia, że staje się ono obowiązkowym produktem w menu wszystkich tych, którzy stosują diety odchudzające i chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Mango zapewnia więc uczucie sytości na długo i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wpływa też na niski poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu dba o zdrowie układu krążenia. Naczynia krwionośne niezapychane złogami cholesterolu mogą swobodnie transportować krew po całym organizmie, nie doprowadzając do powstawania miażdżycy i chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Zawartość witaminy C w mango wpływa nie tylko na podniesienie odporności organizmu, szczególnie w czasie większej liczby zachorowań, ale wpływa też na wchłanianie się żelaza do organizmu. Mango jest polecane więc w terapii anemii oraz dla kobiet w ciąży z niedoborem żelaza

Zastosowanie mango w kosmetyce

W wielu kosmetykach możemy znaleźć oleje i ekstrakty z mango. Dzięki właściwościom nawilżającym i odmładzającym znajdują swoje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Znajdziemy je także w balsamach i masłach do ciała, których zadaniem jest nawilżenie i odżywienie mocno wysuszonej oraz zniszczonej skóry. Mango to nie tylko składnik balsamów i kremów, ale także szamponów i odżywek do włosów. Jego zawartość zapewnia miękkość, połysk i nawilżenie włosów. Olej z mango warto też wcierać w paznokcie – wzmocni je, odżywi oraz zniweluje ich łamanie i rozdwajanie.

Miąższ mango

Pomarańczowy miąższ mango doskonale nadaje się do jedzenia zarówno samodzielnie, jak i w obecności innych owoców. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej ekstrawaganckie będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Dzięki kremowej konsystencji doskonale nadaje się do przygotowania domowego smoothie. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

Jak wybrać najlepszy owoc mango?

Wybór idealnego owocu mango powinniśmy rozpocząć od obejrzenia jego skórki. Powinna mieć przede wszystkim trzy kolory: zielony, żółty i czerwony. Zbyt zielony owoc okaże się niedojrzały, a zbyt czerwony będzie już przejrzały. Na skórce nie powinno być też żadnych plam i przebarwień. Zwróćmy też uwagę na twardość owocu – idealne do jedzenia mango powinno lekko uginać się pod naciskiem palca. Oprócz tego warto je powąchać. Dojrzałe, ale nieprzejrzałe mango będzie przyjemnie pachniało w okolicach szypułki.

Ile kalorii ma surowe mango?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 165 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna60,0 kcal99,0 kcal
Białko0,82 g1,35 g
Węglowodany14,98 g24,7 g
Cukier13,66 g22,5 g
Błonnik1,60 g2,64 g
Tłuszcz0,38 g0,63 g
Tłuszcze nasycone0,09 g0,15 g
Tłuszcze jednonienasycone0,14 g0,23 g
Tłuszcze wielonienasycone0,07 g0,12 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C36,4 mg60,1 mg
Równoważnik folianów43,0 µg71,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,67 mg1,10 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,20 mg0,33 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,12 mg0,20 mg
Witamina B9 - kwas foliowy43,0 µg71,0 µg
Witamina B4 - cholina7,60 mg12,54 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,082 i.u.1,785 i.u.
Witamina A54,0 µg RAE89,1 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten9,00 µg14,85 µg
Beta karoten640 µg1,056 µg
Beta-kryptoksantyna10,00 µg16,50 µg
Likopen3,00 µg4,95 µg
Luteina+Zeaksantyna23,0 µg38,0 µg
Witamina E0,90 mg1,49 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K4,20 µg6,93 µg
Wapń11,00 mg18,15 mg
Żelazo0,16 mg0,26 mg
Magnez10,00 mg16,50 mg
Fosfor14,00 mg23,1 mg
Potas168 mg277 mg
Sód1,00 mg1,65 mg
Cynk0,09 mg0,15 mg
Miedź0,11 mg0,18 mg
Mangan0,06 mg0,10 mg
Selen0,60 µg0,99 µg
Woda83,5 g138 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka