Trwa ładowanie...

Kurczak Gong Bao – co to jest, wersje dania, niezbędne składniki i przepis

 Katarzyna Kurek
12.04.2024 16:36
Kurczak gongbao
Kurczak gongbao

Kurczak Gong Bao to prawdziwa eksplozja smaków – słodkich, słonych i pikantnych. Danie kusi też świeżym, orientalnym aromatem. Do tego jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo sycące! Jakie są kluczowe kroki w przygotowaniu kurczaka Gong Bao?

spis treści

1. Kurczak gongbao – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Kurczak gongbao w 100 gramach posiada wartość energetyczną 129 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 9,76 g białka,
  • 6,87 g węglowodanów,
  • 3,03 g cukrów,
  • 1,50 g błonnika.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Kurczak gongbao ma w 100 g 6,98 g tłuszczów, w tym:

  • 1,35 g tłuszczów nasyconych,
  • 2,17 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 3,02 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 26,0 mg cholesterolu.

2. Kurczak gongbao – jakie ma witaminy?

Kurczak gongbao to produkt zawierający 7,10 mg witaminy C, 65,0 µg RAE witaminy A, 1,02 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 13,60 µg witaminy K.

Kurczak gongbao zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,03 mg witaminy B1,
  • 0,06 mg witaminy B2,
  • 2,76 mg witaminy B3,
  • 37,4 mg witaminy B4,
  • 0,50 mg witaminy B5,
  • 0,24 mg witaminy B6,
  • 16,00 µg witaminy B9,
  • 0,11 µg witaminy B12.

3. Kurczak gongbao – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Kurczak gongbao ma w sobie:

  • 20,0 mg wapnia,
  • 0,76 mg żelaza,
  • 24,0 mg magnezu,
  • 94,0 mg fosforu,
  • 218 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 402 mg sodu, 0,74 mg cynku, 0,07 mg miedzi, 0,26 mg manganu i 8,10 µg selenu.

4. Kurczak gongbao - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 604 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 129 kcal 779 kcal
Białko 9,76 g 59,0 g
Węglowodany 6,87 g 41,5 g
Cukier 3,03 g 18,30 g
Błonnik 1,50 g 9,06 g
Tłuszcz 6,98 g 42,2 g
Tłuszcze nasycone 1,35 g 8,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,17 g 13,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,02 g 18,24 g
Cholesterol 26,0 mg 157 mg
Witamina C 7,10 mg 42,9 mg

5. Co to jest kurczak Gong Bao?

Kurczak Gong Bao (czasem kurczak Kung Pao) jest jednym z tradycyjnych dań kuchni syczuańskiej, czyli jednej z kuchni regionalnych w Chinach. Uważa się, że ojcem i pomysłodawcą potrawy jest, żyjący w XIX wieku, Ding Baozhen. Był on gubernatorem Syczuanu w czasach panowania dynastii Qing. Dlatego też nazwa dania nawiązuje do jego tytułu honorowego.

Czym dokładnie charakteryzuje się kurczak Gong Bao? Najogólniej mówiąc, jest to danie przygotowane ze smażonego mięsa kurczaka, prażonych orzechów arachidowych oraz aromatycznych przypraw i warzyw.

6. Jakie są odmiany dania kurczak Gong Bao w różnych regionach?

Kurczak Gong Bao, jak niemal każde inne danie, przez lata podlegał różnym wpływom i modyfikacjom. Dlatego też występuje obecnie w kilku odmianach.

6.1. Wersja syczuańska kurczaka Gong Bao

Jest to oryginalna wersja tej potrawy. Jakie są charakterystyczne składniki dla dania kurczak Gong Bao po syczuańsku? W wersji klasycznej pokrojone w kostkę mięso z kurczaka marynuje się w marynacie z dodatkiem m.in. wina Shaoxing.

Niezbędnymi składnikami dania są także papryczki chili, orzeszki ziemne oraz ziarna pieprzu syczuańskiego, które nadają mu ostry, lekko cytrusowy smak.

6.2. Kurczak Gong Bao z prowincji Guizhou

Ta wersja kurczaka Gong Bao jest bardzo podobna do klasycznej wersji potrawy. Różnica polega głównie na tym, że do dania dodaje się jeszcze sfermentowaną pastę z chili i imbiru. Poza tym mięso kurczaka kroi się na większe kostki, często ze skórą.

6.3. Zachodnie wersje kurczaka Gong Bao

Wersje zachodnie kurczaka Gong Bao są bardzo różnorodne. Najczęściej większość z nich bazuje na klasycznych składnikach, a podstawę stanowi mięso z kurczaka. Jednak czasem zamiast niego, wykorzystuje się także krewetki (krewetki Kung Pao), wołowinę (wołowina Kung Pao), a nawet żabie udka (żabie udka Kung Pao).

Tradycyjne danie często wzbogaca się dodatkiem rozmaitych przypraw i warzyw, m.in. imbiru, czosnku, marchewki, czy selera naciowego. W zależności od proporcji składników i przypraw, danie może być przygotowane w wersji ognistej, lub nieco łagodniejszej.

W wersji zachodniej mięso serwuje się najczęściej z aromatycznym sosem, którego podstawą jest sos sojowy. Do sosu dodaje się także cukier. Czasem orzechy ziemne zastępuje się także orzechami nerkowca.

W sieci znaleźć można także przepisy na kurczaka Gong Bao w cieście. Wówczas mięso po zamarynowaniu, obtaczane jest dodatkowo w panierce, a dopiero potem smażone.

6.4. Wegetariańskie Gong Bao

W tej wersji dania mięso z kurczaka zastępuje się innym składnikiem. Jakim? Możliwości jest naprawdę wiele! Mogą to być grzyby. Mięso można zastąpić także podzielonym na różyczki kalafiorem, pokrojoną cukinią, czy tofu.

Reszta składników dania jest taka sama jak w wersji syczuańskiej lub zachodniej.

7. Kurczak Gong Bao – przepis

Składniki dania:

  • 600 gramów piersi kurczaka,
  • kawałek świeżego korzenia imbiru,
  • 3 ząbki świeżego czosnku,
  • 4 cebule szalotki,
  • papryka czerwona,
  • 3 niewielkie papryczki chili (ilość można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami),
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
  • olej arachidowy,
  • szklanka orzeszków ziemnych (najlepiej niesolone).

Składniki marynaty:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka wina Shaoxing,
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • łyżka wody.

Sos Gong Bao:

Przygotowanie kurczaka Gong Bao:

Na początku przygotuj marynatę do mięsa. Wystarczy, że wymieszasz dokładnie w kubku wszystkie podane powyżej składniki marynaty.

Następnie przygotuj mięso z kurczaka. Oczyść je z błonek, umyj oraz osusz. Potem pokrój pierś z kurczaka w średniej wielkości kostkę. Najlepiej na 2- lub 3-centymetrowe kawałki. Wrzuć pokrojone mięso do miski, zalej je przygotowaną wcześniej marynatą i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.

W tym czasie możesz przejść do obróbki pozostałych składników dania. Obierz i pokrój w małe paseczki czosnek oraz imbir. Papryczkę chili oczyść z nasion, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. W kostkę pokrój także czerwoną paprykę oraz cebulę.

Orzechy ziemne pokrusz na mniejsze kawałki, a następnie upraż je na patelni bez tłuszczu. Pamiętaj, jednak, że orzeszków ziemnych nie powinno prażyć się na zbyt dużym ogniu, gdyż bardzo łatwo przypalają się.

W miseczce połącz także podane wyżej składniki sosu.

Po upływie wyznaczonego czasu możesz przejść do smażenia mięsa. Danie najlepiej przygotować na patelni wok lub patelni z grubym dnem. Rozgrzej patelnię, dodaj olej arachidowy, wrzuć chili i pieprz syczuański. Smaż przez krótki czas. Następnie szybko dorzuć mięso z kurczaka i smaż, cały czas mieszając.

Kiedy kurczak się oddzieli i zarumieni, dodaj czosnek, imbir i cebulę, nie przerywając smażenia. Potem dodaj paprykę i kontynuuj smażenie. Na końcu wlej do woka przygotowany sos oraz wrzuć prażone orzechy.

8. Jakie dodatki najlepiej pasują do kurczaka Gong Bao?

Kurczaka Gong Bao najczęściej podaje się ze świeżo ugotowanym białym ryżem. Dobrą propozycją jest zwłaszcza ryż jaśminowy, który charakteryzuje się specyficznym zapachem kwiatów jaśminu.

Kurczak Gong Bao bardzo dobrze smakuje też z makaronem ryżowym, który wytwarzany jest z mąki ryżowej. Jest on lekki, dlatego też doskonale pasuje do dań orientalnych.

Dobrym dodatkiem do dania mogą być także warzywa gotowane na parze. Czasem do dania podaje się także surówki. Kurczaka Gong Bao można też przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze