Skrobia kukurydziana – charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Skrobia kukurydziana jest stosowana w kuchni jako zagęstnik go potraw i wypieków, ponieważ ma właściwości zagęszczające. Można stosować ją także jako... odplamiacz. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie ma skrobia kukurydziana?
1. Charakterystyka skrobii kukurydzianej
Skrobia kukurydziana nie jest otrzymywana z ziaren kukurydzy, a z białych pręcików kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest także nazywana maizeną. Skrobia kukurydziana ma biały kolor, nie ma smaku ani zapachu. Ma postać sproszkowaną i w chwili połączenia z wodą ma konsystencję kleiku. Skrobia kukurydziana nie posiada glutenu dlatego też może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Skrobia kukurydziana jest częstym składnikiem diety bezglutenowej oraz diety proteinowej.
2. Właściwości skrobii kukurydzianej
Skrobia kukurydziana jest źródłem węglowodanów. W 100 g skrobi kukurydzianej znajduje się 351 kcal. Pozostałe wartości odżywcze skrobi kukurydzianej są obecne w stopniu minimalnym. Minerały jakie zawiera skrobia kukurydziana to: fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód i potas. Witaminy jakie występują w skrobi kukurydzianej to witamina B2, niacyna oraz witamina B6. Skrobia kukurydziana nie posiada właściwości zdrowotnych.
3. Zastosowanie skrobii kukurydzianej
Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki. Można zagęszczać nią zupy i sosów oraz dodawać do ciast i domowego pieczywa. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy są bardziej przezroczyste i lśniące. Skrobia kukurydziana bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania budyniu, kisielu oraz różnorodnych kremów do ciast.
Skrobię kukurydzianą można także stosować do czyszczenia plam z oleju, krwi czy żywności. Dobrze się sprawdzi także do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej. Możemy nią wyczyścić piekarnik oraz używać jako środek zmiękczający do prania.
Ze skrobi kukurydzianej można przygotować pastę na ukąszenia owadów czy oparzeniom słonecznym. Wystarczy połączyć ją z odrobiną wody i nałożyć na ugryzione lub poparzone miejsce. Skrobia kukurydziana złagodzi świąd, zmniejszy ból i pieczenie. Można ją stosować także jako suchy szampon do włosów.
Skrobię kukurydzianą możemy kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością a także w sklepach internetowych. Cena skrobi kukurydzianej waha się od 5 do 18 zł za kg.
4. Ile kalorii ma skrobia kukurydziana?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 128 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 381 kcal | 488 kcal |
Białko | 0,26 g | 0,33 g |
Węglowodany | 91,3 g | 117 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0,90 g | 1,15 g |
Tłuszcz | 0,05 g | 0,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |