Trwa ładowanie...

Syrop z agawy – zastosowanie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Avatar placeholder
09.04.2021 17:40
Agawa to roślina, z której wytwarza się m.in. słodki syrop oraz tequilę.
Agawa to roślina, z której wytwarza się m.in. słodki syrop oraz tequilę. (123rf.com)

Syrop z agawy – nazywany również nektarem z agawy, to naturalnie występująca substancja słodząca, ciężko lejąca się jak miód, choć od miodu nieco rzadsza. Pozyskuje się go z różnych odmian agawy rosnących w Meksyku i Południowej Afryce. Syrop z agawy sprzedawany w butelkach może mieć różne odcienie. Im ciemniejszy, tym mocniejszy ma aromat.

spis treści

1. Zastosowanie syropu z agawy

Syrop z agawy łatwo się rozpuszcza, dlatego stosowany jest do słodzenia koktajli. Możesz go dodać do płatków śniadaniowych, do polania naleśników lub tostów. Weganie używają go jako zastępnika miodu. Bardzo dobrze zastąpi miód, gdy przygotowujesz desery. Syrop z agawy jest alternatywą dla cukru, gdy pieczesz mokre ciasta lub muffinki. Jeżeli chcesz użyć syropu z agawy właśnie w tym celu, zmniejsz temperaturę piekarnika podaną w przepisie o 10 stopni.

2. Zamiennik cukru

Syrop z agawy zawiera fruktozę i glukozę, dzięki czemu ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny biały cukier (sacharoza), a nawet miód. Jest przy tym od cukru słodszy o około 30 proc. Szacuje się, że 1 łyżka syropu z agawy i cukru tradycyjnego zawiera mniej więcej tyle samo węglowodanów, tj. 4 g.

Fruktoza występuje w przeważającej ilości w syropie z agawy. Badania wykazały, że należy ona do tych cukrów, które mają niekorzystny wpływ na nasze funkcjonowanie. Z tej przyczyny zaleca się, by używać go w mniejszych ilościach i wybierać raczej syrop z agawy z upraw bioorganicznych niż wysokowydajnych. Produkty wysokowydajne mogą zawierać konserwanty i barwniki, aby uatrakcyjnić wygląd płynu. Polecane organiczne syropy z agawy są wytwarzane przynajmniej w 95 proc. ze składników pochodzenia naturalnego.

Zobacz film: "Trzy naturalne zastępniki cukru"

3. Witaminy i minerały w syropie z agawy

Znajdziemy w nim witaminę K oraz śladowe ilości witamin C i E. Ze składników mineralnych obecnych w syropie z agawy należy wymienić potas, sód.

4. Ile kalorii ma syrop z agawy?

Kaloryczność syropu z agawy jest wyższa o około 20 proc. od cukru z torebki.

Mimo że miód zawiera więcej cukru i kalorii od syropu z agawy, nie można jednoznacznie stwierdzić, że to syrop jest najlepszym wyborem. Syrop z agawy używany w dużych ilościach może przyczyniać się do wzrostu wagi oraz poziomu trójglicerydów. Wysoki wskaźnik trójglicerydów jest z kolei odpowiedzialny za występowanie zawału serca czy udaru mózgu, a także może przyczyniać się do insulinooporności.

U niektórych osób z zespołem jelita wrażliwego syrop z agawy wywołuje wzdęcia i bóle brzucha. Specjaliści zalecają w takim przypadkach zastępowanie go stewią czy erytrytolem.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Agawa zawiera również alergeny, dlatego przed zakupem syropu warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na nią uczuleni.

U niektórych reakcje uczuleniowe na syrop z agawy mają łagodniejszy przebieg, u innych – ostrzejszy. Do łagodniejszych należą: pokrzywka, świszczący oddech, kaszel oraz swędzenie i łzawienie oczu. W takich przypadkach czasem podaje się leki przeciwhistaminowe.

Poważniejsze reakcje alergiczne na syrop z agawy przejawiają się: opuchlizną warg, trudnością z oddychaniem, wymiotami czy biegunką. W takiej sytuacji należy koniecznie skorzystać z pomocy lekarskiej, a w razie kłopotów z oddechem wezwać pierwszą pomoc.

5. Wartości odżywcze syropu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 7 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 310 kcal 21,4 kcal
Białko 0,09 g 0,01 g
Węglowodany 76,4 g 5,27 g
Cukier 68,0 g 4,69 g
Błonnik 0,20 g 0,01 g
Tłuszcz 0,45 g 0,03 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,00 mg 1,17 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze