Trwa ładowanie...

Warzywa na grilla - przepisy i pomysły, wartości odżywcze

Avatar placeholder
25.04.2024 16:23
Warzywa na grilla dostarczają wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów.
Warzywa na grilla dostarczają wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. (Adobe stock)

Warzywa na grilla mogą stanowić danie główne lub być do niego dodatkiem, lub przekąską. Warto je jeść w każdych okolicznościach, ponieważ są nie tylko smaczne i pożywne, ale i dostarczają wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów oraz błonnika. Jakie warzywa najlepiej nadają się do grillowania? Jak je przygotowywać i z czym podawać?

spis treści

1. Najlepsze warzywa na grilla

Warzywa na grilla warto wybierać, kierując się nie tylko preferencjami smakowymi. Jakie warzywa na grilla są najlepsze? Okazuje się, że te, które po obróbce termicznej zachowują swój smak i konsystencję. Sprawdzi się zatem cukinia, papryka, bakłażan, cebula, ale także bataty i ziemniaki, kukurydza w kolbach, marchew, szparagi, kalafior i brokuły, ale i pomidory.

Na grilla nadają się także owoce, na przykład banany, ananasy, awokado, brzoskwinie, gruszki czy jabłka.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Dlaczego warto jeść warzywa z grilla?

Warzywa z grilla to fantastyczny pomysł na posiłek nie tylko dla wegetarian i wegan, ale i osób jedzących mięso. Dlaczego?

Przede wszystkim grillowane warzywa dostarczają wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, także błonnika. Grillowanie, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie, sprawia, że warzywa nie tracą wartościowych substancji. Co ważne, grillowanie dodaje warzywom charakterystycznego, intensywnego smaku, dzięki czemu są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Ponadto, ponieważ warzywa z grilla są najczęściej niskokaloryczne, stają się świetnym dodatkiem do zdrowej diety, także osób dbających o linię czy stosujących dietę odchudzającą. Mogą też być zdrową alternatywą dla mięsa, szczególnie dla osób chcących ograniczyć jego spożycie.

Ułatwia to fakt, że można grillować nie tylko różne rodzaje warzyw, ale i komponować je i podawać z wieloma dodatkami, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami.

Warzywa na grilla są szalenie uniwersalne. Można je jeść solo, ale i z wieloma dodatkami, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli dania obiadowego. Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy je pokroić, przyprawić i wrzucić na grill. Nie wymaga to ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani długiego czasu gotowania.

3. Jak przygotować warzywa na grillu?

Jak przygotować warzywa na grillu, aby były soczyste i pełne smaku? Przede wszystkim pamiętać, że można je opiekać tak na ruszcie, jak i w folii aluminiowej lub specjalnych koszyczkach do grillowania (warzywa na grilla w folii wyjątkowo zachowują swój smak i aromat, niestety aluminium z folii może przenikać do zawiniętych w nią potraw, co może mieć negatywny wpływ na organizm).

Przyprawy do grillowanych warzyw

Przygotowując warzywa na grillu, trzeba pamiętać o wzmocnieniu ich smaku ziołami. Czym przyprawić warzywa na grilla? Pasuje do nich papryka w proszku, tak łagodna, jak i ostra, pieprz, czosnek, ale i suszone zioła, takie jak oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia czy estragon, także curry czy kurkuma (w sklepach dostępne są różnorodne mieszanki przypraw do grillowanych warzyw).

Warzywa z grilla – marynata

Warzywa przed grillowaniem można polać oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i ziołami, ale i zanurzyć na dłuższą chwil w marynacie, która może być przygotowana z oliwy z oliwek, soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu, chilli natki pietruszki lub oregano czy tymianku.

Dipy i sosy do grillowanych warzyw

Jakie dipy i sosy pasują do grillowanych warzyw? Można je polewać sosami na bazie oliwy z oliwek z ziołami, lub jogurtu naturalnego z ziołami, ale sprawdzi się także pesto bazyliowe, guacamole czy humus czy sos czosnkowy, sos pomidorowy, ale i bądź sos balsamiczny.

4. Pomysł na warzywa na grilla

Warzywa na grilla kroi się na drobne kawałki i grilluje na tackach lub w folii, ale można tworzyć z nich szaszłyki w wersjach klasycznych bądź wegetariańskich. Jakie są najpopularniejsze przepisy?

Sałatka z grillowanych warzyw

Grillowaną paprykę, cukinię, bakłażana, cebulę i pomidory połącz ze sobą, dodaj rukolę lub roszponkę, opcjonalnie pokruszony ser feta oraz zieleninę, na przykład koperek czy natkę pietruszki. Całość polej oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.

Grillowana kukurydza

Kolbę kukurydzy połóż na kawałku folii aluminiowej, dodaj odrobinę masła, oprósz solą. Zawiń ją, połóż na grillu i piecz około 30 minut.

Warzywne szaszłyki z grilla

Na patyki do szaszłyków nadziewaj na zmianę paprykę żółtą, czerwoną i zieloną, cebulę, cukinię (pokrojone na części o mniej więcej podobnej wielkości). Możesz dodać marynowane tofu czy pieczarki. Całość posmaruj oliwą z oliwek (użyj pędzelka), posyp przyprawami. Grilluj kilkanaście minut.

5. Z czym podawać warzywa z grilla?

Warzywa z grilla komponują się z różnymi dodatkami i sosami, które podkreślają ich smak i aromat. Można je podać:

  • z gotowanym ryżem (najlepiej brązowym czy basmati) lub kaszą, tworząc w ten sposób zdrowe i sycące danie główne,
  • z makaronem, na przykład makaronem z grillowanymi warzywami i pesto,
  • z grillowaną grzanką czy bagietką czosnkową,
  • z sałatką. To na przykład sałatka Caprese z grillowanymi bakłażanami i pomidorami, sałatka grecka z grillowanymi warzywami czy sałatka z grillowaną cukinią i fetą,
  • grillowaną karkówką i innym mięsem,
  • grillowanym pstrągiem, ale i innymi rybami,
  • grillowanym serem, na przykład halloumi czy pleśniowym.

Jeśli chodzi o grillowane warzywa, warto z nimi eksperymentować, kierując się preferencjami smakowymi i kulinarną kreatywnością.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze