Roszponka - budowa i skład, właściwości zdrowotne, przepis na sałatkę
Roszponka warzywna to roślina z rodziny kozłkowatych. Nazywana jest też roszpunką, raszpanką, rapunkułem oraz kozłkiem, a po łacinie Valerianella locusta. Należy do roślin jednorocznych lub dwuletnich. W Polsce walory odżywcze roszponki znalazły uznanie dopiero na początku XX wieku. Pory roku, w których zbiera się ją z pól przypadają na wiosnę i jesień. Można ją hodować nie tylko w ogrodzie, ale również zasiać w doniczce w domu i mieć zawsze pod ręką. Należy przy tym tylko pamiętać, aby regularnie ją podlewać, dzięki czemu smak będzie pozbawiony goryczy. Roszpunkę można spotkać także dziko rosnącą na polach i łąkach.
1. Budowa roszponki
Najbardziej znaną odmianą roszponki jest ta o drobnych liściach i ciemnozielonej barwie. Jednak można też spotkać inną, której liście mają podłużny kształt w jasnozielonym kolorze. Im bardziej drobne, tym są smaczniejsze i wykazują intensywniejszy zapach. Olejki eteryczne nadają jej orzechowy smak. Dla dłuższego zachowania świeżości należy ją przechowywać w lodówce. Roszponka ma bogate zasoby beta-karotenu i soli mineralnych. W jej składzie znajduje się witamina A, B6, C, oraz takie składniki mineralne jak cynk, wapń, sód, żelazo, potas, magnez i fosfor.
2. Właściwości zdrowotne roszponki
Dzięki witaminom i minerałom spożywanie roszponki ma wpływ na minimalizowanie starzenia się. Poza tym wzrok lepiej funkcjonuje, tak samo serce, a przede wszystkim rozwój nowotworów może zostać zatrzymany. Roszponka zalecana jest osobom chorym na cukrzycę, gdyż posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Bardzo pozytywnie wpływa na organizm przy różnego rodzaju osłabieniach oraz złym samopoczuciu. Roszponka doskonale nadaje się do spożycia dla kobiet w ciąży. Stosowana jest także przez osoby, u których występuje łuszczyca oraz trądzik.
To musisz wiedzieć
Zalecana jest także jako dobry środek na pozbycie się toksyn z organizmu. Wpływa też korzystnie na poprawę trawienia i apetyt. Jest pomocna przy zaparciach, a także ma zastosowanie przy nieżycie żołądka. Spożywanie roszponki pomaga we wzmacnianiu układu immunologicznego. Dzięki temu, że zapobiega gromadzeniu się toksyn w organizmie jest skuteczną bronią w walce z rozstępami i cellulitem.
3. Roszponka - w kuchni
Zaliczana do sałat roszponka wykazuje się bardzo niską kalorycznością. Z powodzeniem zatem nadaje się dla osób, które zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Przede wszystkim stosuje się ją w zestawach różnego rodzaju sałatek. Można też dodawać roszponkę do koktajli warzywnych. Polecana jest także do spożywania na surowo. Dobrze komponuje się zarówno z owocami jak i warzywami. Jest dodatkiem do mięs np. do kurczaka. Podkreśla smak w styczności z serami np. fetą. Ze względu na walory estetyczne roszponka świetnie sprawdza się jako dekoracja wielu potraw zarówno głównych jak i deserów.
4. Zdrowa sałatka
Potrzebne będą: główka sałaty lodowej, po dwa świeże ogórki i pomidory, 1 ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, dwie garści roszponki, cytryna, 6 łyżek oliwy z oliwek, pieprz i sól. Warzywa należy umyć. Sałatę trzeba rozerwać palcami i włożyć do miski. Ogórki i pomidory należy pokroić na małe części. Czosnek i cytrynę wycisnąć do oliwy z oliwek. Takim sosem należy polać sałatę, pomidory i górki znajdujące się w misce. Doprawić do smaku pieprzem i solą i można od razu spożywać.
5. Ile kalorii ma roszponka
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 56 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 21,0 kcal | 11,76 kcal |
Białko | 2,00 g | 1,12 g |
Węglowodany | 3,60 g | 2,02 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,40 g | 0,22 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 38,2 mg | 21,4 mg |