Estragon - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Estragon to jedna z najpopularniejszych przypraw w Europie. Nazwa estragon pochodzi z języka francuskiego od słowa słowa „esdragon”, który znaczy smok. Estragon może być stosowany zarówno jako przyprawa, jak i zioło, które ma właściwości lecznicze.
1. Co to jest estragon?
Estragon należy do roślin z rodziny astrowatych i rośnie zazwyczaj na dzikich terenach południowo-wschodniej Europy. Estragon inaczej nazywany jest także bylicą draganek i bylicą głupich. Zioło ma bardzo charakterystyczny układ korzeni, które przypominają węże lub smoki. W dzisiejszych czasach zioło to wykorzystywane jest głównie jako przyprawa, ale często zdarza się, że zastosowanie znajduje w ziołolecznictwie. Estragon jest dość wysoką i twardą byliną. Może dorastać nawet do 150 cm.
Liście ma wąskie, lekko zwisające z zaostrzonymi końcami. Kwiaty estragonu są zazwyczaj białe albo żółte. Estragon nie wymaga bardzo dokładnej pielęgnacji. Najważniejsze jest to, aby był podlewany i odchwaszczany. Najbardziej cenne w roślinie są jej liście, które można zrywać przez cały okres jej kwitnienia. Liście mogą być wykorzystywane jako przyprawa lub jako środek leczniczy. Liście estragonu można spożywać zarówno świeże, jak i ususzone.
2. Właściwości lecznicze estragonu
Pomimo że estragon używany jest głównie w kuchni, to znajduje też zastosowanie w lecznictwie. Posiada wiele witamin, ale wykorzystywany jest głównie na problemy z trawieniem. Estragon zwiększa apetyt, zapobiega wzdęciom oraz kolkom, a także wspomaga produkcję soków żołądkowych oraz uzupełnia braki witaminy A.
Samo działanie estragonu jest jednak dość słabe, dlatego często dodaje się go do innych mieszanek ziół. Oprócz właściwości, które już zostały wymienione, estragon działa także moczopędnie, a także wykazuje działanie rozkurczające, antybakteryjne, grzybiczobójcze i antyoksydantowe. Oprócz tego estragon znajduje także zastosowanie w kosmetyce – głównie w zwalczaniu dolegliwości reumatycznych.
Kiedyś wierzono, że liście estragonu mogły leczyć ukąszenia owadów i węży, a także ugryzienia wściekłych psów. W starożytnej Grecji zioło używane było także do znieczulania na przykład przy bólu zęba. Jest to zrozumiałe, ponieważ estragon posiada w sobie naturalny środek znieczulający - eugenol.
Zobacz także:
3. Zastosowanie estragonu w kuchni
Estragon znany jest głównie w kuchni jako przyprawa. Można dodawać go do wielu potraw wywodzących się z Francji, Niemiec, Włoch oraz Hiszpanii. Estragon świetnie nadaje się i komponuje się z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną oraz nadaje wyjątkowego charakteru sosom i sałatkom.
Estragon bardzo dobrze komponuje się także z jajkami np. jajka faszerowane. Oprócz tych wszystkich zastosowań estragon wykorzystuje się także do produkcji aromatycznych octów. Liście estragonu wykorzystuje sie także do kiszenia ogórków oraz kapusty.
4. Ile kalorii ma suszony estragon?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 1 g (1 łyżeczka, liście) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 295 kcal | 1,77 kcal |
Białko | 22,8 g | 0,14 g |
Węglowodany | 50,2 g | 0,30 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 7,40 g | 0,04 g |
Tłuszcz | 7,24 g | 0,04 g |
Tłuszcze nasycone | 1,88 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,47 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,70 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 50,0 mg | 0,30 mg |