Bułka pszenna – ile ma kalorii i jakie zapewnia wartości odżywcze?
Ilość kalorii w bułce pszennej sprawdzają głównie osoby, dbające o linie. Jednak kontrolowanie spożywanych kalorii jest istotne nie tylko dla sylwetki, ale i zdrowia. Z uwagi na to, że ten produkt piekarniczy stanowi bazę większości polskich śniadań, warto zastanowić się, co wnosi do diety. Ile kalorii zawiera przeciętna bułka pszenna? I jakie są wartości odżywcze bułki pszennej?
- 1. Bułeczki pszenne – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 2. Bułeczki pszenne – jakie ma witaminy?
- 3. Bułeczki pszenne – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 4. Bułeczki pszenne - kalorie i wartości odżywcze
- 5. Co to jest bułka pszenna?
- 6. Jak zrobić bułki pszenne?
- 7. Z czym jeść bułki pszenne?
- 8. Czy bułki pszenne są zdrowym elementem diety?
- 9. Jakie są alternatywy dla białej bułki, jeśli chodzi o niższą kaloryczność i lepsze wartości odżywcze?
1. Bułeczki pszenne – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Bułeczki pszenne w 100 gramach posiada wartość energetyczną 273 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,60 g białka,
- 46,0 g węglowodanów,
- 1,63 g cukrów,
- 3,80 g błonnika.
Bułeczki pszenne ma w 100 g 6,30 g tłuszczów, w tym:
- 1,50 g tłuszczów nasyconych,
- 3,11 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,11 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Bułeczki pszenne – jakie ma witaminy?
Bułeczki pszenne to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,36 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 2,70 µg witaminy K.
Bułeczki pszenne zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,43 mg witaminy B1,
- 0,27 mg witaminy B2,
- 4,07 mg witaminy B3,
- 18,70 mg witaminy B4,
- 0,36 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 60,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Bułeczki pszenne – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Bułeczki pszenne ma w sobie:
- 176 mg wapnia,
- 3,55 mg żelaza,
- 36,0 mg magnezu,
- 104 mg fosforu,
- 115 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 524 mg sodu, 0,90 mg cynku, 0,15 mg miedzi, 1,02 mg manganu i 33,0 µg selenu.
4. Bułeczki pszenne - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 sztuka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 273 kcal | 76,4 kcal |
Białko | 8,60 g | 2,41 g |
Węglowodany | 46,0 g | 12,88 g |
Cukier | 1,63 g | 0,46 g |
Błonnik | 3,80 g | 1,06 g |
Tłuszcz | 6,30 g | 1,76 g |
Tłuszcze nasycone | 1,50 g | 0,42 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 3,11 g | 0,87 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,11 g | 0,31 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
5. Co to jest bułka pszenna?
Bułka pszenna to odmiana pieczywa, którego bazę stanowi mąka otrzymywana z pszenicy. Najczęściej do wypieku wykorzystuje się mąkę wysokoprzetworzoną. Dlatego też tego rodzaju bułki mają zwykle charakterystyczną jasną barwę. Inne podstawowe składniki, które stosuje się przy ich wypieku to woda, sól, drożdże i cukier. W podstawowej wersji wartość energetyczna produktu wynosi ok. 273 kcal.
Bułki pszenne mogą jednak różnić się składem. Czasem dodaje się do nich bowiem także mleko, masło, jogurt, czy jajka. Mogą być także wzbogacone rozmaitymi dodatkami, np. sezamem, dynią, makiem, ziarnami słonecznika, czarnuszką czy serem. Wówczas ich kaloryczność jest też większa.
Bułki pszenne są jednym z najbardziej popularnych produktów piekarniczych. Często stanowią bazę śniadań i kolacji. W klasycznej wersji są także jednym z ważniejszych elementów diety lekkostrawnej.
6. Jak zrobić bułki pszenne?
Bułki pszenne to bardzo powszechne produkty spożywcze, które można dostać w większości sklepów spożywczych, w supermarketach, czy piekarniach. Można je także przygotować samodzielnie w domu. Jak zrobić bułki pszenne?
Niezbędne składniki:
- 500 g przesianej mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- jedna łyżka soli,
- dwie łyżeczki cukru,
- 300 ml letniej wody,
- 2 łyżki roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować zaczyn. W 1/3 ilości ciepłej wodzie trzeba wymieszać 1/ 3 pokruszonych drożdży, cukier, a następnie dodać trochę mąki. Zaczyn pozostawia się do wyrośnięcia w cieple.
Dalej należy wsypać mąkę do miski, dodać sól. Pozostałe drożdże rozpuścić w niewykorzystanej wcześniej ciepłej wodzie i wlać do mąki z solą. Potem można dodać przygotowany wcześniej zaczyn i przejść do wygniatania ciasta. Ciasto wygniata się ok. 10 minut. Wyrobione ciasto należy przykryć i pozostawić na 20 minut, by odrobinę urosło.
Potem ciasto wystarczy już tylko delikatnie zagnieść, by usunąć pęcherze. Następnie ciasto trzeba podzielić na części i uformować bułeczki. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie bułki smaruje się roztopionym masłem i wykonuje delikatne nacięcia. Bułki piecze się ok. 20 minut w 225°C.
7. Z czym jeść bułki pszenne?
Bułki pszenne to doskonała baza do smakowitych, kolorowych kanapek. Do ich przygotowania można wykorzystać bardzo różne składniki, np. wędzonego łososia, awokado, suszone pomidory, sery, szynkę parmeńską, rukolę, czy kiełki.
Bułki pszenne można wykorzystać także jako dodatek do dań głównych, np. do gulaszu, zup, czy flaków.
Z bułek pszennych można przygotować także domowe zapiekanki, czy tosty. Posłużą także świetnie do zrobienia grzanek, którymi można wzbogacić potem zupy kremy.
8. Czy bułki pszenne są zdrowym elementem diety?
Bułki pszenne smakują wyśmienicie. Jednak warto pamiętać o tym, że ich nadmiar w diecie nie jest korzystny. Dlatego też dobrze jest zachować umiar w spożywaniu białego pieczywa i traktować je raczej jako dodatek – a nie podstawowy element – do diety.
Bardzo często bowiem do wypieku bułek pszennych używa się białej mąki o wysokim stopniu przetworzenia. Z takiej mąki usuwane są elementy, które zawierają większość składników odżywczych. Dlatego też pod względem odżywczym bułki pszenne nie wypadają tak dobrze, jak pieczywo z pełnego ziarna.
9. Jakie są alternatywy dla białej bułki, jeśli chodzi o niższą kaloryczność i lepsze wartości odżywcze?
Najczęściej zaleca się, by białe bułki zastępować pieczywem pełnoziarnistym, razowym lub graham. Tego rodzaju wypieki charakteryzują się większą zawartością błonnika, dzięki czemu można najeść się szybciej, a jednocześnie dłużej utrzymać uczucie sytości.
Poza tym pieczywo pełnoziarniste jest także cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Należy jednak pamiętać o tym, że w pewnych sytuacjach białe pieczywo jest jednak lepszym wyborem żywieniowym. Z uwagi na niższą zawartość błonnika pokarmowego jest ono odpowiednie przede wszystkim dla osób na diecie lekkostrawnej.
Wskazaniem do diety lekkostrawnej mogą być zaburzenia trawienia, niektóre przewlekłe choroby przewodu pokarmowego, czy przebyte zabiegi chirurgiczne.