Trwa ładowanie...

Gulasz wegetariański: smaczny i miękki. Sprawdzone przepisy, sposoby podawania

 Katarzyna Kurek
06.04.2022 16:50
Gulasz wegetariański to warzywna wersja tradycyjnego gulaszu
Gulasz wegetariański to warzywna wersja tradycyjnego gulaszu (Adobe Stock)

Gulasz wegetariański to smaczne danie, które pomaga szybko zaspokoić głód. Dobrze przygotowany nie powoduje uczucia nadmiernej sytości, jest lekki, miękki i aromatyczny. Może stanowić samodzielny posiłek lub być serwowany jako dodatek do innych dań. Jak przygotować najlepszy gulasz warzywny? Z czym najlepiej podawać leczo bezmięsne?

spis treści

1. Czym jest gulasz wegetariański?

Gulasz wegetariański to warzywna wersja tradycyjnego gulaszu, czyli węgierskiego dania narodowego złożonego z mięsa, papryki i cebuli. Taki wege gulasz może mieć różną formę. Może być przygotowany zarówno w wersji klasycznej (bazą będzie papryka), jak i w bogatszej wersji (z dodatkiem rozmaitych warzyw i ziół).

Gulasz wegański nie jest daniem zarezerwowanym tylko dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest on smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu, dlatego też w każdym przypadku warto włączyć go do swojego menu. Ponadto łącząc wege gulasz np. z kaszą, ryżem czy fasolą, można uzyskać wysoko odżywczy posiłek.

Zobacz film: "Jabłczyńska: "Przeszłam na dietę wegańską, ale zdarza mi się zjeść rosół i owoce morza""

2. Top przepisy na leczo bez mięsa. Jak zrobić najlepszy gulasz warzywny?

Kluczem do przygotowania smacznego wege gulaszu są oczywiście warzywa. Najlepiej sprawdzają się te świeże, sezonowe. Dlatego też, choć gulasz bez mięsa jest daniem całorocznym, dobrze jest przygotowywać go jesienią, kiedy panuje sezon na cukinię, paprykę czy bakłażana.

Bardzo ważną rolę odgrywają też przyprawy i zioła, takie jak ostra i słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ale też majeranek, oregano czy pietruszka. Przepisy na leczo wegetariańskie są bardzo proste. Takie jednogarnkowe dania to doskonały sposób na szybki obiad. Z jego przygotowaniem poradzą sobie także osoby bez kulinarnych zdolności.

Węgierski gulasz wegetariański

Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 3 średnie cukinie (1 żółta, 2 zielone),
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 pomidory malinowe,
  • przyprawy: wędzona papryka, pikantna papryka, sól, cukier, natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Przepis na gulasz warzywny jest bardzo prosty. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (można ją także zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i dusimy pod przykryciem.

Po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory (bez skórki i nasion). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i dusimy ok. 15 minut. Węgierski gulasz wegetariański doprawiamy według uznania, przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.

Leczo wegańskie z cukinią i wędzonym tofu

Składniki na wege leczo z cukinią to:

  • 4 różnokolorowe papryki,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 niewielkie cukinie,
  • wędzone tofu,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: słodka i ostra mielona papryka, natka pietruszki, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Zanim przygotujemy leczo z cukinią wegetariańskie, warto jest zamarynować tofu. Wystarczy pokroić je w kostkę, włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, polać odrobiną oliwy, wymieszać i odstawić do lodówki na jakiś czas.

Następnie na rozgrzanej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy przez chwilę. Potem dodajemy cukinię, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok. 5 min. Dodajemy pomidory z puszki, całość dusimy przez 15 minut.

W tym czasie tofu smażymy na patelni grillowej, a następnie dodajemy do ugotowanego leczo. Leczo warzywne z cukinią doprawiamy według uznania, posypujemy świeżą natką pietruszki.

Leczo wegańskie z pieczarkami, cukinią i bakłażanem

Potrzebne składniki to:

  • 1 mały bakłażan,
  • 2 małe cukinie,
  • świeże pieczarki (ok. 200 g),
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów krojonych,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, cukier, papryka słodka, oregano.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy do momentu, aż papryka zacznie mięknąć. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę i pokrojone pieczarki i smażymy ok. 10 minut.

Następnie do leczo z cukinii bez mięsa dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawiamy danie według uznania. Gotujemy ok. 10 minut i podajemy z ulubionymi dodatkami.

3. Jak serwować i z czym podawać gulasz wegański?

Zarówno wege gulasz węgierski, jak i leczo wege z pieczarkami można podawać na wiele sposobów. Dania te bardzo dobrze smakują z kromką ulubionego pieczywa, bułeczkami czosnkowymi, chlebkami naan czy z pitą.

Wegetariańskie leczo z cukinii doskonale komponuje się także w towarzystwie soczewicy, ciecierzycy, ryżu, kasz, pieczonych ziemniaków, batatów oraz makaronu. Kiedy wege gulasz podajemy z makaronem (np. spaghetti), danie można posypać także parmezanem lub serem wegańskim. Wege leczo z cukinii można podawać także z kotletami sojowymi, pulpetami warzywnymi czy też z białą fasolą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze