Trwa ładowanie...

Sól w diecie - ile można spożywać? (WIDEO)

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sól jest dla nas niezbędna do życia, wręcz do funkcjonowania ponieważ jest jednym z elektrolitów, a właściwie dokładniej sód. I tutaj pierwsza rzecz którą warto wyjaśnić to przelicznik sodu do soli, ponieważ często na opakowaniach mamy napisana zawartość soli, a czasem zawartość sodu i nie jest to równoważnik jeden do jednego, bo żeby otrzymać wartość soli to wartość sodu należy pomnożyć przez 2 i pół.

Czyli sód mnożymy dwa i pół, mamy wtedy wartość soli czyli nie jest to równoważnik 1-1 taki przelicznik, bo wtedy bylibyśmy w dużym błędzie. No właśnie a taka instytucja jaką jest Instytut Żywności i Żywienia mówi nam o 5 gramach soli, więc gdybyśmy chcieli korzystać z napoi izotonicznych to musimy tutaj dokładnie przeliczyć ile tej soli możemy spożyć. No i teraz znowu czy 5 gram dla każdego to jest w sam raz? Nie, nie jest w sam raz dla każdego.

Dla osoby która ma nadciśnienie owszem faktycznie to ograniczanie soli powinno wystąpić. Ale w przypadku osoby która jest aktywna fizycznie to już nie powinna soli tak ograniczać, ponieważ ją traci też z potem. Taka osoba będzie spożywała tylko 5 g soli w ciągu dnia to może być za mało i pojawią się kurcze mięśniowe czy jakieś inne dolegliwości, drgania mięśniowe. To nie będzie dobry efekt, więc osoby aktywne jak najbardziej trochę więcej soli. Ile? Też zmienne osobnicze dostarczasz tego jaki jest trening czy chodzimy z kijkami w koło bloku czy trenujemy crossfit przez 60 minut, to będzie zmienne.

Natomiast patrzymy jak duża jest potliwość.Im większa potliwość tym mamy na przykład na ubraniu większe smugi takiego białego nalotu, to jest właśnie tracona przez nas sól, którą trzeba uzupełniać, no i teraz ktoś powie: ale ja zupełnie nie solę, nie używam soli. No i co z tego? Jak sól jest ukryta ma przykład w wędzonym łososiu, który z jednej strony owszem bardzo zdrowy. Ale z drugiej strony właśnie te duże ilości soli się tam pojawiają. Jak mamy sól w pieczywie, w wędlinach. Najprostszy, najłatwiej dostępny konserwant. Też w wielu produktach będzie ukryty i niekoniecznie musimy używać tylko ta z solniczki.

Patrzymy, sprawdzamy co ile soli ma i dopiero tą dzienna pulę sobie zliczamy i jak jesteśmy aktywni trochę więcej, jak mamy problemy z ciśnieniem to faktycznie trzymamy się zaleceń 5 gramów. Latem też możemy zwrócić naszą uwagę na zawartość soli albo też możemy wybierać wody, które są wysokozmineralizowane, a przy okazji mają też większą podaż większe udziału sodu, soli w swoim składzie więc wody wysokozmineralizowane latem na trening jak najbardziej. W ciągu dnia może być niskozmineralizowana czy nawet woda źródlana.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.