Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli w 100 gramach posiada wartość energetyczną 76,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 1,37 g białka,
- 17,72 g węglowodanów,
- 5,74 g cukrów,
- 2,50 g błonnika.
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli ma w 100 g 0,14 g tłuszczów, w tym:
- 0,04 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,08 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli – jakie ma witaminy?
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli to produkt zawierający 12,80 mg witaminy C,787 µg RAE witaminy A, 0,94 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 2,10 µg witaminy K.
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,05 mg witaminy B2,
- 0,54 mg witaminy B3,
- 10,80 mg witaminy B4,
- 0,58 mg witaminy B5,
- 0,17 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli ma w sobie:
- 27,0 mg wapnia,
- 0,72 mg żelaza,
- 18,00 mg magnezu,
- 32,0 mg fosforu,
- 230 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 263 mg sodu, 0,20 mg cynku,0,09 mg miedzi, 0,27 mg manganu i 0,20 µg selenu.
Bataty gotowane bez skórki z dodatkiem soli - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 328 g (1 szklanka, puree) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 76,0 kcal | 249 kcal |
| Białko | 1,37 g | 4,49 g |
| Węglowodany | 17,72 g | 58,1 g |
| Cukier | 5,74 g | 18,83 g |
| Błonnik | 2,50 g | 8,20 g |
| Tłuszcz | 0,14 g | 0,46 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,13 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,26 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 12,80 mg | 42,0 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 19,68 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,18 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,15 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,54 mg | 1,77 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,58 mg | 1,91 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,17 mg | 0,54 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 19,68 µg |
| Witamina B4 - cholina | 10,80 mg | 35,4 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 15,740 i.u. | 51,627 i.u. |
| Witamina A | 787 µg RAE | 2,581 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 9,444 µg | 30,976 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,94 mg | 3,08 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,10 µg | 6,89 µg |
| Wapń | 27,0 mg | 88,6 mg |
| Żelazo | 0,72 mg | 2,36 mg |
| Magnez | 18,00 mg | 59,0 mg |
| Fosfor | 32,0 mg | 105 mg |
| Potas | 230 mg | 754 mg |
| Sód | 263 mg | 863 mg |
| Cynk | 0,20 mg | 0,66 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,31 mg |
| Mangan | 0,27 mg | 0,87 mg |
| Selen | 0,20 µg | 0,66 µg |
| Woda | 80,1 g | 263 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.