Bułki – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Bułki w 100 gramach posiada wartość energetyczną 293 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 9,90 g białka,
- 52,7 g węglowodanów,
- 1,77 g cukrów,
- 2,30 g błonnika.
Bułki ma w 100 g 4,30 g tłuszczów, w tym:
- 0,61 g tłuszczów nasyconych,
- 1,13 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,72 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Bułki – jakie ma witaminy?
Bułki to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,42 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0,60 µg witaminy K.
Bułki zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,48 mg witaminy B1,
- 0,34 mg witaminy B2,
- 4,24 mg witaminy B3,
- 14,60 mg witaminy B4,
- 0,41 mg witaminy B5,
- 0,04 mg witaminy B6,
- 95,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Bułki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Bułki ma w sobie:
- 95,0 mg wapnia,
- 3,28 mg żelaza,
- 27,0 mg magnezu,
- 100 mg fosforu,
- 108 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 544 mg sodu, 0,94 mg cynku,0,16 mg miedzi, 0,46 mg manganu i 39,1 µg selenu.
Bułki - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 293 kcal | 83,1 kcal |
| Białko | 9,90 g | 2,81 g |
| Węglowodany | 52,7 g | 14,94 g |
| Cukier | 1,77 g | 0,50 g |
| Błonnik | 2,30 g | 0,65 g |
| Tłuszcz | 4,30 g | 1,22 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,61 g | 0,17 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,13 g | 0,32 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,72 g | 0,49 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 151 µg | 42,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,48 mg | 0,14 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,34 mg | 0,10 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 4,24 mg | 1,20 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,41 mg | 0,12 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,04 mg | 0,01 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 95,0 µg | 26,9 µg |
| Witamina B4 - cholina | 14,60 mg | 4,14 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 58,0 µg | 16,44 µg |
| Witamina E | 0,42 mg | 0,12 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0,60 µg | 0,17 µg |
| Wapń | 95,0 mg | 26,9 mg |
| Żelazo | 3,28 mg | 0,93 mg |
| Magnez | 27,0 mg | 7,66 mg |
| Fosfor | 100 mg | 28,4 mg |
| Potas | 108 mg | 30,6 mg |
| Sód | 544 mg | 154 mg |
| Cynk | 0,94 mg | 0,27 mg |
| Miedź | 0,16 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0,46 mg | 0,13 mg |
| Selen | 39,1 µg | 11,09 µg |
| Woda | 31,0 g | 8,79 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie