Dieta na cholesterol
Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, zapycha naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między „dobrymˮ a „złym” cholesterolem. „Dobry” cholesterol w wynikach badań morfologicznych odczytujemy jako HDL, natomiast „zły” – jako LDL. Warto naturalnie obniżyć poziom cholesterolu, ponieważ ochroni nas to przed zawałem czy miażdżycą. Jak to zrobić?
Zobacz film: "Obniżanie poziomu cholesterolu"
1. Badanie cholesterolu
Aby poznać, jak się ma nasz cholesterol, należy wykonać badanie cholesterolu ogólnego (jako jedyne badanie niewiele nam mówi, prawidłowa wartość to 200 mg/dl) i co najważniejsze – frakcji „złego” cholesterolu – LDL (wartość graniczna 130–159 mg/dl) i „dobregoˮ – HDL (powyżej 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg u kobiet).
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie podwyższony poziom „złego” cholesterolu, to jest to znak, że musisz zmienić swój jadłospis. Wyeliminuj ze swojej diety tłuszcze zwierzęce, tj. widoczne w postaci masła, smalcu i te ukryte: tłuste mięsa, np.: golonkę, baraninę, tłuste wędliny, tłuste sery: pleśniowe i żółte, tłusty nabiał. Używaj jako dodatku do potraw olejów roślinnych. Zjadaj ryby morskie, takie jak: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza.
Zawarte w nich nienasycone tłuszcze omega-3 obniżają poziom trójglicerydów i „złegoˮ cholesterolu we krwi, a podwyższają ilość tego „dobrego”. Tłuszcze omega-3 znajdziesz także w oleju lnianym i rzepakowym (z pierwszego tłoczenia), kiełkach zbóż i orzechach. Zwiększ spożycie błonnika w postaci warzyw i owoców – szczególnie jabłek.
Wybieraj ciemne owoce typu aronia. Są one doskonałym źródłem antyoksydantów. Te zaś zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Podobne działanie mają witamina C i E – znajdziesz je w sałacie, kapuście, soi, ziarnach zbóż, zielonej herbacie, kakao, czerwonym winie oraz grejpfrutach.
2. Warzywa obniżające cholesterol
Doskonałym warzywem pomagającym obniżyć poziom „złegoˮ cholesterolu jest czosnek, a konkretnie zawarta w nim allicyna. Jedz ząbek czosnku codziennie.
Wybieraj produkty zbożowe o najmniejszym stopniu przetworzenia, np.: chleb pszenny zastąp razowym, makaron biały zamień na pełnoziarnisty. Zjadaj kasze o niskim stopniu przetworzenia (duże ziarna). Produkty te są bogate w błonnik, który działa jak gąbka na cholesterol.
Przestrzegaj powyższych wskazówek, a zobaczysz, że „dobrym” cholesterolem zwalczysz ten „zły”. Będziesz zdrowszy, czego ci życzę.
Komentarze