Enchilada z serem – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Enchilada z serem w 100 gramach posiada wartość energetyczną 273 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 11,24 g białka,
- 15,45 g węglowodanów,
- 2,60 g cukrów,
- 1,90 g błonnika.
Enchilada z serem ma w 100 g 18,47 g tłuszczów, w tym:
- 8,37 g tłuszczów nasyconych,
- 4,69 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 2,75 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 42,0 mg cholesterolu.
Enchilada z serem – jakie ma witaminy?
Enchilada z serem to produkt zawierający 0 mg witaminy C,205 µg RAE witaminy A, 1,28 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Enchilada z serem zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,22 mg witaminy B2,
- 0,63 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,33 mg witaminy B5,
- 0,12 mg witaminy B6,
- 17,00 µg witaminy B9,
- 0,86 µg witaminy B12.
Enchilada z serem – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Enchilada z serem ma w sobie:
- 314 mg wapnia,
- 0,66 mg żelaza,
- 29,0 mg magnezu,
- 268 mg fosforu,
- 140 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 528 mg sodu, 1,83 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0,12 mg manganu i 15,80 µg selenu.
Enchilada z serem - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 244 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 273 kcal | 666 kcal |
| Białko | 11,24 g | 27,4 g |
| Węglowodany | 15,45 g | 37,7 g |
| Cukier | 2,60 g | 6,34 g |
| Błonnik | 1,90 g | 4,64 g |
| Tłuszcz | 18,47 g | 45,1 g |
| Tłuszcze nasycone | 8,37 g | 20,4 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 4,69 g | 11,43 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,75 g | 6,70 g |
| Cholesterol | 42,0 mg | 102 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,15 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,22 mg | 0,54 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,63 mg | 1,53 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,33 mg | 0,81 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,12 mg | 0,30 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 17,00 µg | 41,5 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,86 µg | 2,10 µg |
| Witamina A | 988 i.u. | 2,411 i.u. |
| Witamina A | 205 µg RAE | 500 µg RAE |
| Retinol | 186 µg | 454 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 191 µg | 466 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 58,0 µg | 142 µg |
| Likopen | 820 µg | 2,001 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 143 µg | 349 µg |
| Witamina E | 1,28 mg | 3,12 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 314 mg | 766 mg |
| Żelazo | 0,66 mg | 1,61 mg |
| Magnez | 29,0 mg | 70,8 mg |
| Fosfor | 268 mg | 654 mg |
| Potas | 140 mg | 342 mg |
| Sód | 528 mg | 1,288 mg |
| Cynk | 1,83 mg | 4,47 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,13 mg |
| Mangan | 0,12 mg | 0,29 mg |
| Selen | 15,80 µg | 38,6 µg |
| Woda | 52,4 g | 128 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie