Gotowana agawa – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Gotowana agawa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 135 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,99 g białka,
- 32,0 g węglowodanów,
- 20,9 g cukrów,
- 10,60 g błonnika.
Gotowana agawa ma w 100 g 0,29 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
Gotowana agawa – jakie ma witaminy?
Gotowana agawa to produkt zawierający 0,30 mg witaminy C,6,00 µg RAE witaminy A, 0,36 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 4,90 µg witaminy K.
Gotowana agawa zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,10 mg witaminy B2,
- 0,16 mg witaminy B3,
- 8,80 mg witaminy B4,
- 0,04 mg witaminy B5,
- 0,09 mg witaminy B6,
- 3,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
Gotowana agawa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Gotowana agawa ma w sobie:
- 460 mg wapnia,
- 3,55 mg żelaza,
- 39,0 mg magnezu,
- 9,00 mg fosforu,
- 59,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 13,00 mg sodu, 0,25 mg cynku,0,11 mg miedzi, 0,14 mg manganu i 0,20 µg selenu.
Gotowana agawa - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 171 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 135 kcal | 231 kcal |
| Białko | 0,99 g | 1,69 g |
| Węglowodany | 32,0 g | 54,7 g |
| Cukier | 20,9 g | 35,7 g |
| Błonnik | 10,60 g | 18,13 g |
| Tłuszcz | 0,29 g | 0,50 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0,30 mg | 0,51 mg |
| Równoważnik folianów | 3,00 µg | 5,13 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,10 mg | 0,17 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,16 mg | 0,28 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,04 mg | 0,07 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,09 mg | 0,15 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 3,00 µg | 5,13 µg |
| Witamina B4 - cholina | 8,80 mg | 15,05 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 113 i.u. | 193 i.u. |
| Witamina A | 6,00 µg RAE | 10,26 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 68,0 µg | 116 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,36 mg | 0,62 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 4,90 µg | 8,38 µg |
| Wapń | 460 mg | 787 mg |
| Żelazo | 3,55 mg | 6,07 mg |
| Magnez | 39,0 mg | 66,7 mg |
| Fosfor | 9,00 mg | 15,39 mg |
| Potas | 59,0 mg | 101 mg |
| Sód | 13,00 mg | 22,2 mg |
| Cynk | 0,25 mg | 0,43 mg |
| Miedź | 0,11 mg | 0,19 mg |
| Mangan | 0,14 mg | 0,24 mg |
| Selen | 0,20 µg | 0,34 µg |
| Woda | 65,4 g | 112 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie