Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 134 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 26,0 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 2,56 g tłuszczów, w tym:
- 0,47 g tłuszczów nasyconych,
- 0,98 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 68,0 mg cholesterolu.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,60 mg witaminy C,252 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,12 mg witaminy B1,
- 0,58 mg witaminy B2,
- 10,46 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,97 mg witaminy B5,
- 0,51 mg witaminy B6,
- 9,00 µg witaminy B9,
- 18,00 µg witaminy B12.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 2,28 mg żelaza,
- 41,0 mg magnezu,
- 318 mg fosforu,
- 558 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 203 mg sodu, 0,72 mg cynku,0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 46,8 µg selenu.
Makrela poddana obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 134 kcal | 114 kcal |
| Białko | 26,0 g | 22,1 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 2,56 g | 2,18 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,47 g | 0,40 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,98 g | 0,83 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,50 g |
| Cholesterol | 68,0 mg | 57,8 mg |
| Witamina C | 1,60 mg | 1,36 mg |
| Równoważnik folianów | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,12 mg | 0,10 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,58 mg | 0,49 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 10,46 mg | 8,89 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,97 mg | 0,82 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,51 mg | 0,43 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 9,00 µg | 7,65 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 18,00 µg | 15,30 µg |
| Witamina A | 839 i.u. | 713 i.u. |
| Witamina A | 252 µg RAE | 214 µg RAE |
| Retinol | 252 µg | 214 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 40,0 mg | 34,0 mg |
| Żelazo | 2,28 mg | 1,94 mg |
| Magnez | 41,0 mg | 34,9 mg |
| Fosfor | 318 mg | 270 mg |
| Potas | 558 mg | 474 mg |
| Sód | 203 mg | 173 mg |
| Cynk | 0,72 mg | 0,61 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Selen | 46,8 µg | 39,8 µg |
| Woda | 69,0 g | 58,7 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.