Pieczone mięso z dzika – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Pieczone mięso z dzika w 100 gramach posiada wartość energetyczną 160 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 28,3 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Pieczone mięso z dzika ma w 100 g 4,38 g tłuszczów, w tym:
- 1,30 g tłuszczów nasyconych,
- 1,71 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,64 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 77,0 mg cholesterolu.
Pieczone mięso z dzika – jakie ma witaminy?
Pieczone mięso z dzika to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,38 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 1,40 µg witaminy K.
Pieczone mięso z dzika zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,31 mg witaminy B1,
- 0,14 mg witaminy B2,
- 4,21 mg witaminy B3,
- 117 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0,42 mg witaminy B6,
- 6,00 µg witaminy B9,
- 0,70 µg witaminy B12.
Pieczone mięso z dzika – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Pieczone mięso z dzika ma w sobie:
- 16,00 mg wapnia,
- 1,12 mg żelaza,
- 27,0 mg magnezu,
- 134 mg fosforu,
- 396 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 60,0 mg sodu, 3,01 mg cynku,0,06 mg miedzi, 0 mg manganu i 13,00 µg selenu.
Pieczone mięso z dzika - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 160 kcal | 136 kcal |
| Białko | 28,3 g | 24,1 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 4,38 g | 3,72 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,30 g | 1,11 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,71 g | 1,45 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,64 g | 0,54 g |
| Cholesterol | 77,0 mg | 65,5 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,31 mg | 0,26 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,14 mg | 0,12 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 4,21 mg | 3,58 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,42 mg | 0,36 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Witamina B4 - cholina | 117 mg | 99,79 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,70 µg | 0,60 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,38 mg | 0,32 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,40 µg | 1,19 µg |
| Wapń | 16,00 mg | 13,60 mg |
| Żelazo | 1,12 mg | 0,95 mg |
| Magnez | 27,0 mg | 23,0 mg |
| Fosfor | 134 mg | 114 mg |
| Potas | 396 mg | 337 mg |
| Sód | 60,0 mg | 51,0 mg |
| Cynk | 3,01 mg | 2,56 mg |
| Miedź | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0 mg | 0 mg |
| Selen | 13,00 µg | 11,05 µg |
| Woda | 63,9 g | 54,3 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie