Ryż
1. Ryż – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ryż w 100 gramach posiada wartość energetyczną 338 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 10,34 g białka,
- 75,9 g węglowodanów,
- 0,98 g cukrów,
- 15,10 g błonnika.
Ryż ma w 100 g 1,63 g tłuszczów, w tym:
- 0,20 g tłuszczów nasyconych,
- 0,21 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,77 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Ryż – jakie ma witaminy?
Ryż to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,85 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 5,90 µg witaminy K.
Ryż zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,32 mg witaminy B1,
- 0,25 mg witaminy B2,
- 4,27 mg witaminy B3,
- 30,4 mg witaminy B4,
- 1,46 mg witaminy B5,
- 0,29 mg witaminy B6,
- 38,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Ryż – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ryż ma w sobie:
- 24,0 mg wapnia,
- 2,63 mg żelaza,
- 110 mg magnezu,
- 332 mg fosforu,
- 510 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 2,65 mg cynku, 0,37 mg miedzi, 2,58 mg manganu i 13,90 µg selenu.
4. Ryż - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 169 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 338 kcal | 571 kcal |
Białko | 10,34 g | 17,48 g |
Węglowodany | 75,9 g | 128 g |
Cukier | 0,98 g | 1,66 g |
Błonnik | 15,10 g | 25,5 g |
Tłuszcz | 1,63 g | 2,76 g |
Tłuszcze nasycone | 0,20 g | 0,33 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,21 g | 0,35 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,77 g | 1,30 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |