Ser pasteryzowany – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Ser pasteryzowany w 100 gramach posiada wartość energetyczną 371 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 18,13 g białka,
- 3,70 g węglowodanów,
- 2,26 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ser pasteryzowany ma w 100 g 31,8 g tłuszczów, w tym:
- 18,06 g tłuszczów nasyconych,
- 8,24 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,29 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 100 mg cholesterolu.
Ser pasteryzowany – jakie ma witaminy?
Ser pasteryzowany to produkt zawierający 0 mg witaminy C,250 µg RAE witaminy A, 0,80 mg witaminy E,23,0 i.u. witaminy D oraz 2,60 µg witaminy K.
Ser pasteryzowany zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,23 mg witaminy B2,
- 0,08 mg witaminy B3,
- 36,2 mg witaminy B4,
- 0,40 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 8,00 µg witaminy B9,
- 1,50 µg witaminy B12.
Ser pasteryzowany – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ser pasteryzowany ma w sobie:
- 1,045 mg wapnia,
- 0,63 mg żelaza,
- 26,0 mg magnezu,
- 641 mg fosforu,
- 132 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 1,671 mg sodu, 2,49 mg cynku,0,05 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 20,2 µg selenu.
Ser pasteryzowany - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 371 kcal | 105 kcal |
| Białko | 18,13 g | 5,14 g |
| Węglowodany | 3,70 g | 1,05 g |
| Cukier | 2,26 g | 0,64 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 31,8 g | 9,01 g |
| Tłuszcze nasycone | 18,06 g | 5,12 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 8,24 g | 2,34 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,29 g | 0,37 g |
| Cholesterol | 100 mg | 28,4 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 8,00 µg | 2,27 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,02 mg | 0,00 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,23 mg | 0,07 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,08 mg | 0,02 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,40 mg | 0,11 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,05 mg | 0,02 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 8,00 µg | 2,27 µg |
| Witamina B4 - cholina | 36,2 mg | 10,26 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,50 µg | 0,43 µg |
| Witamina A | 945 i.u. | 268 i.u. |
| Witamina A | 250 µg RAE | 70,9 µg RAE |
| Retinol | 243 µg | 68,9 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 80,0 µg | 22,7 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,80 mg | 0,23 mg |
| Witamina D | 0,60 µg | 0,17 µg |
| Witamina D | 23,0 i.u. | 6,52 i.u. |
| Witamina K | 2,60 µg | 0,74 µg |
| Wapń | 1,045 mg | 296 mg |
| Żelazo | 0,63 mg | 0,18 mg |
| Magnez | 26,0 mg | 7,37 mg |
| Fosfor | 641 mg | 182 mg |
| Potas | 132 mg | 37,4 mg |
| Sód | 1,671 mg | 474 mg |
| Cynk | 2,49 mg | 0,71 mg |
| Miedź | 0,05 mg | 0,01 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,01 mg |
| Selen | 20,2 µg | 5,73 µg |
| Woda | 39,6 g | 11,23 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie