Smażone jajko – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Smażone jajko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 196 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 13,61 g białka,
- 0,83 g węglowodanów,
- 0,40 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Smażone jajko ma w 100 g 14,84 g tłuszczów, w tym:
- 4,32 g tłuszczów nasyconych,
- 6,18 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 3,25 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 401 mg cholesterolu.
Smażone jajko – jakie ma witaminy?
Smażone jajko to produkt zawierający 0 mg witaminy C,219 µg RAE witaminy A, 1,31 mg witaminy E,88,0 i.u. witaminy D oraz 5,60 µg witaminy K.
Smażone jajko zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,50 mg witaminy B2,
- 0,08 mg witaminy B3,
- 317 mg witaminy B4,
- 1,66 mg witaminy B5,
- 0,18 mg witaminy B6,
- 51,0 µg witaminy B9,
- 0,97 µg witaminy B12.
Smażone jajko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Smażone jajko ma w sobie:
- 62,0 mg wapnia,
- 1,89 mg żelaza,
- 13,00 mg magnezu,
- 215 mg fosforu,
- 152 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 207 mg sodu, 1,39 mg cynku,0,08 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 33,1 µg selenu.
Smażone jajko - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 46 g (1 duże) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 196 kcal | 90,2 kcal |
| Białko | 13,61 g | 6,26 g |
| Węglowodany | 0,83 g | 0,38 g |
| Cukier | 0,40 g | 0,18 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 14,84 g | 6,83 g |
| Tłuszcze nasycone | 4,32 g | 1,99 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 6,18 g | 2,84 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 3,25 g | 1,50 g |
| Cholesterol | 401 mg | 184 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 51,0 µg | 23,5 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,04 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,50 mg | 0,23 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,08 mg | 0,04 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,66 mg | 0,76 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,18 mg | 0,09 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 51,0 µg | 23,5 µg |
| Witamina B4 - cholina | 317 mg | 146 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,97 µg | 0,45 µg |
| Witamina A | 787 i.u. | 362 i.u. |
| Witamina A | 219 µg RAE | 101 µg RAE |
| Retinol | 216 µg | 99,36 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 35,0 µg | 16,10 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 10,00 µg | 4,60 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 543 µg | 250 µg |
| Witamina E | 1,31 mg | 0,60 mg |
| Witamina D | 2,20 µg | 1,01 µg |
| Witamina D | 88,0 i.u. | 40,5 i.u. |
| Witamina K | 5,60 µg | 2,58 µg |
| Wapń | 62,0 mg | 28,5 mg |
| Żelazo | 1,89 mg | 0,87 mg |
| Magnez | 13,00 mg | 5,98 mg |
| Fosfor | 215 mg | 98,9 mg |
| Potas | 152 mg | 69,9 mg |
| Sód | 207 mg | 95,2 mg |
| Cynk | 1,39 mg | 0,64 mg |
| Miedź | 0,08 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,01 mg |
| Selen | 33,1 µg | 15,23 µg |
| Woda | 69,5 g | 32,0 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie