Sproszkowane jajko – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Sproszkowane jajko w 100 gramach posiada wartość energetyczną 592 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 48,1 g białka,
- 1,13 g węglowodanów,
- 0,56 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Sproszkowane jajko ma w 100 g 43,9 g tłuszczów, w tym:
- 15,07 g tłuszczów nasyconych,
- 16,73 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 8,31 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 1,630 mg cholesterolu.
Sproszkowane jajko – jakie ma witaminy?
Sproszkowane jajko to produkt zawierający 0 mg witaminy C,300 µg RAE witaminy A, 3,88 mg witaminy E,331 i.u. witaminy D oraz 1,20 µg witaminy K.
Sproszkowane jajko zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,18 mg witaminy B1,
- 1,98 mg witaminy B2,
- 0,34 mg witaminy B3,
- 1,267 mg witaminy B4,
- 5,55 mg witaminy B5,
- 0,50 mg witaminy B6,
- 119 µg witaminy B9,
- 2,96 µg witaminy B12.
Sproszkowane jajko – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Sproszkowane jajko ma w sobie:
- 244 mg wapnia,
- 7,20 mg żelaza,
- 34,0 mg magnezu,
- 629 mg fosforu,
- 540 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 476 mg sodu, 3,15 mg cynku,0,20 mg miedzi, 0,06 mg manganu i 165 µg selenu.
Sproszkowane jajko - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (240 ml, przesiane) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 592 kcal | 503 kcal |
| Białko | 48,1 g | 40,8 g |
| Węglowodany | 1,13 g | 0,96 g |
| Cukier | 0,56 g | 0,48 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 43,9 g | 37,3 g |
| Tłuszcze nasycone | 15,07 g | 12,81 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 16,73 g | 14,22 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 8,31 g | 7,07 g |
| Cholesterol | 1,630 mg | 1,386 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 119 µg | 101 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,18 mg | 0,16 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 1,98 mg | 1,68 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,34 mg | 0,29 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 5,55 mg | 4,72 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,50 mg | 0,42 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 119 µg | 101 µg |
| Witamina B4 - cholina | 1,267 mg | 1,077 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 2,96 µg | 2,52 µg |
| Witamina A | 999 i.u. | 849 i.u. |
| Witamina A | 300 µg RAE | 255 µg RAE |
| Retinol | 300 µg | 255 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 36,0 µg | 30,6 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 835 µg | 710 µg |
| Witamina E | 3,88 mg | 3,30 mg |
| Witamina D | 8,30 µg | 7,06 µg |
| Witamina D | 331 i.u. | 281 i.u. |
| Witamina K | 1,20 µg | 1,02 µg |
| Wapń | 244 mg | 207 mg |
| Żelazo | 7,20 mg | 6,12 mg |
| Magnez | 34,0 mg | 28,9 mg |
| Fosfor | 629 mg | 535 mg |
| Potas | 540 mg | 459 mg |
| Sód | 476 mg | 405 mg |
| Cynk | 3,15 mg | 2,68 mg |
| Miedź | 0,20 mg | 0,17 mg |
| Mangan | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Selen | 165 µg | 140 µg |
| Woda | 2,78 g | 2,36 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie